Aynen öyle, maalesef çok kompleks bir konu. 140.000-260.000 arası tarımsal drone lar var. Evet, sıfırların sayıları doğru
Ortalama 200.000 TL bir İHA'ya vereceksiniz. Sonra bunun geri dönüşünü bekleyeceksiniz. Ki ülke biliyorsunuz teknolojisi geriden takip etmekte ısrar bir memleket.
Kendi tarım arazinizde kullanacak olsanız, anlamsız. Çünkü (harita mühendisi olmam ve bu işin içinde olmama rağmen) daha 100 hektar tarım arazisi olan hiç görmedim
Ki bu abilerden 5-10 tane olması da yetmez.
"Ben bu işin ticaretini yaparım, hizmet veren olurum" diye düşünsen, 200.000 tl'yi kimse Türkiye gibi bir ülkede öyle bir işe bağlayamaz. Hem sermaye olarak bulunması zor, hem de hadi buldu diyelim, kaç çiftçi tarafından (çiftçi derken profesyonel tarımcılardan bahsediyorum, 20 dönüm arazisi olup oraya yonca ekenlerden değil) kabul görür drone ile ilaçlama. Küçümser, "bununla ilaçlama mı olur" derler (Tecrübeyle sabit).
Belki şu olabilir burada, 20-30 bin TL gibi bir rakama eğer birisi çıkıp kendi tarımsal dronunu toparlayabilir, ve bunu küçük çiftçilerde test eder, sonrasında rağbet görürse, talep oluşursa, o zaman o topa belki girilebilir. Ki burada da düşünülen o sanırım. Amerika'yı yeniden keşfedecek bir durum yok ortada. Sonuçta bir çok insan octo-hexa yapabiliyor. E otonom uçuş kabiliyeti de olabiliyor bunların. Geriye sadece pestisit püskürtme olayı kalıyor.
İşin hukuki, ticari, patent, izin vs kısımlarını bilemiyorum tabi.