Kumandalarla alakalı düşünceler gün geçtikçe ve koşullar farklılaştıkça değişebiliyor. Örneğin benim bu konu açıldığı zamanki düşüncelerimle şu zamanki düşüncelerim epey farklılaştı. Değişmeyen şey ise kumanda konusunun modelcilikte hiçbir zaman popülaritesini kaybetmiyor olması.
Bana göre 2 yol var kumanda seçimi yaparken :
- Birincisi her modele hitap edecek yazılımsal olarak kuvvetli bir tercih yapmak. Bu durumda kumandanın yazılımının kullanıcı dostu olması çok anlam ifade ediyor benim için. İster istemez bilinen aşina olduğumuz markalara meyil ediliyor. Modelimiz belli olmadığından kanal sayısı, siviçler, noblar gibi imkanların olabildiğince fazla olması tercih sebebi oluyor. Bu haliyle iş alabildiğinin en iyisini al noktasına gidiyor.
-İkincisi ise modele özel spesifik tercih edilen bir kumanda. Örneğin güncel bir heli toplayaksınız diyelim. Rescue'sü olan bir FBL ünite kullanacağınız belli bir durum. Çok muhtemeldir ya ESC yada FBL ünite tarafında kullanacağınız bir governor olacaktır. Peki kumanda modelinizde ne ifade edecektir bir düşünelim. Modelinizle alakalı yapacağınız bütün ayarlamalar bilgisayar ile FBL sisteminiz üzerinde olacaktır. Devir kontrolü governor'da olacaktır. Temel ayarlar dışında kumandaya kalan sizin ayar yapacağınız bir şey kalıyor mu ? Pek bir az... Yapacağınız en detaylı ayar belkide timer ayarı olacaktır.
Bu durumda elinizdeki kumandanız neredeyse sadece iki stick'ten ibaret. Böyle olunca bir kumanda tercih edecek olsam neye bakarım ? Ergonamiye. Kumandamın tutuş hissi nasıl, stickleri rahat mı, rescue, hold, idle siviçlerinin yerleşimi elimin yapısına uygun mu ? Özetle benim için konforlu mu değil mi ?
Son dönemdeki bakış açım böyle ama hala kumandaları çok seviyorum hepsinden almak istiyorum.