Herkesa Selamlar.
Arkadaşlar, dün ilk test uçuşu için hazırlıklarımı yaptım ve araziye çıktım. İha (Quadcopter) biraz, kalkışta sağa doğru yatma eğilimindeydi. yani direkt gaz verince, yaw ve pith ekseninde kumandadan müdahale etmezseniz, kalkmadan bir tarafa çarpıyordu. Bende araştırmalarım sonucu bunun trim ayarlarıyla düzeltilebileceğini öğrendim. (Motor ve pervane yönleri tamamen doğru) .
Labtop dahil tüm ekipmanı aldım. AutoTrim uçuşuna geçebilmek için gaz kolunu 15 saniye sağ aşağıda çekili tuttum. AutoTrim moduna başarılı şekilde geçtim. İha yı yaw ve pitch eksenine kumandadan ayar vererek kaldırdım. Hafif gaz verdim. Herşey yolunda giderken, İha birden yükselmeye başladı. Daha sonrada, ön tarafına doğru hareketlendi. (60-70m yükseklikte). Kumandadan ne yaptıysam, yönünü değiştiremedim, irtifasını düşüremedim. O kalkışta dengede durmayan İha,
kendi başıma gayet dengeli vaziyette hareket etti. Kumandadan verdiğim komutlar
biraz hareketini değiştirse de, geri tekrar düzelip hareketine devam etti. 100 metre ilerde yüksek, çok yüksek bir ağacın tepesine çakıldı.
Aklıma tek birşek geldi, o da stabilize modda uçuşu başlatmam gerekirken, acaba kazara başka modda mı başlattım. Stabilise, Althold ve Loiter modları tanımlı idi.
Log dosyasını üstadlar için ekledim, ben göz attım ama hiç birşey anlamadım. Bu olay bana da büyük tecrübe oldu. Çünkü neredeyse okulun geniş bahçesinde (10 dönüm) yapacaktım bu uçuşu. Nasıl olsa çok genişti. O zaman muhtemelen
felaket olurdu. Ayrıca, uzakta da olsa, kavak ağaçlarının bulunduğu bölgede uçuş yapılmaması gerekiyormuş.
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Herkese kırımsız uçuşlar.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol