Su anki geometriyle hesaplayinca yaklasik 28 derecelik akilalmaz bir bosluk mevcut ki elle bile hissediliyor rahatlikla (Bahsettigim bosluk merkezde degil, servo hareketinin 44. derecesinde zirve yapiyor ancak servonun 30. derecesinden itibaren yuzeydeki bosluk 10 derece uzerinde seyrediyor)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yazilimin optimizasyon modunda
servo kolu boyu ile
offset degerlerini olasi en uygun duzeyde hesapliyor. Benim degismez geometriyi esas alarak optimizasyon yaptiginda kanatciktaki bosluk 0.9 derece mertebesine kadar gerileyebiliyor. Bunun birkac avantaji var:
1-Eger ucus yuzeyini tekrarli olarak bir yonden diger yone ceviriyorsaniz (ornegin rolling harrier sirasinda rudderin hareketi), bu durumda kanatcik servonun cektigi tarafta soz dinliyor ancak hadi geri gel diyip ters komut verdiginizde bosluk derecesi kadar hissizlesiyor yuzey. E iyi de bu soyledigin ne halta yariyor be mubarek diyebilirsiniz.
Suna yariyor; oncelikle rolling harrierda hucum acisini daha kolay kontrol altina alabilmenize.
Ayrica yine rolling harrierda pasaj sonunda
keskin donuslerde tek vurusta rudder ile modeli iceri attiginizda rudderdaki hissizlik modeli bas asagiya kolayca kapiyor. Aman be benim elim aliskin, kapmayacagi yeri buldum diyebilirsiniz belki ama ben o kadar kabiliyetli degilim diyeyim
2-Boslugu azaltmak icin telleri germek cozumlerden biri, boslugun olustugu noktada iyilesme olsa da bu sefer merkeze yaklasinca muazzam bir ek gerilme olusuyor servo uzerinde. Daha once servo tray kullananlar gozlemlemistir bu durumu. Yapilan basit geometrik hesap hem servonun luzumsuz gerilmelerle bogusmasini engelliyor, hem de servonun hiz ve tork degerlerindeki kaybin olasi en asgari degere yaklasmasini diger bir degisle servonun daha verimli calismasini sagliyor.
3-Servo icin verilen stall current malum servonun hareketsiz kaldigi, gucunun harekete yetmedigi durumlarda cektigi akim degeri. Iste bu luzumsuz gerilmeler sonucunda hem servo gereksiz akim cekiyor ve dolayisiyla isiniyor (ucus basindaki servo tepkileriyle sonlara dogru olanlar ayni degil diye sikayetlerin genel nedeni), hem de teknik kabiliyetinin gerisinde bir performans sergiliyor ve sebepsiz yere stall oluyor.
Bu kadar laf salatisindan sonra;
Oncelikle model uzerinde daha hassas olcu alip nihai servo kolu geometrisini netlestirecegim. Bana yakin mesafede laser kesim yapan kirtasiye var, oldukca makul fiyattan kestirebiliyorum levhalari.
Servo kolu icin bana 1,5-2mm kalinlikta karbon fiber levha lazim (10x 15 cm lik ufak bir parca fazlasiyla yeterli olur diye dusunuyorum, buyuk levhalar mevcut piyasada ve dogal olarak ciddi maliyet. Elinde bana yetecek buyuklukte karbon levhasi olan varmi ?