Model Uçak Yapımında Depron ve Muadili Strafor Ürünleri
Herkese merhaba. 1 haftadır foamboard ların kağıt kaplaması nasıl çıkarılabilir konusunda nette gezmediğim ve denemediğim yöntem kalmadı. Sıcak su, alkol, sıcak hava tabancası hiç bir işe yaramadı. Sıcak hava tabancası hatta içten içe foamboard u eritti. Sonra aklıma evdeki zippo benzini geldi. Benzin bir miktar işe yaradı ama koca foamboard bu, malum zippo benzini de pahalı. Normal benzin deneyeyim dedim, gittim bi benzinciye. Polisten izin kağıdı olmadan veremyiz dediler. Ben de o gazla hanımın arabadan eski usülle bir miktar benzin arakladım
Ama benzin de foamboard a değer değmez eritti. Sonra da evde vernik işi için aldığım tiner aklıma geldi. Veee sonuç: kağıt kısmı alınmadan önce foamboard: yaklaşık 220gr, kağıt alındıktan sonra: yaklaşık 160 gr. Oransal olarak %28 ağırlıkta azalma oluyor. Çıkan kağıt da öyle göz ardı edilecek kalınlıkta değil.
Nasıl yapacağız derseniz: Tinerle foamboard un kağıt kısmını çıkarmak için önce foamboard düz bir masaya yatırılır. Mümkünse medikal eldiven giyilir. Sonra foamboard un ortasına bir miktar tiner dökülerek kenarlara doğru ıslanmayan yer kalmayana kadar elle tiner yayılır. Pamuk vs kullanmaya bence gerek yok. Kenarlarına taşarsa arka kısım da etkileneceğinden dikkat edilmeli. Zira foamboard un iki tarafındaki kağıt da çıkınca elimize çok kırılgan bir köpük tabaka geçmiş oluyor. Ayrıca crease işlemi de bu şekilde pek mümkün olmuyor. Tiner her tarafa yayılıp da heryer ıslanınca bir köşeden kağıdı kaldırmaya başlıyoruz. Tavsiyem şeritler halinde yapmanız. Yoksa tek parça halinde kaldırmaya çalışınca çok yorucu oluyor. Yer yer kağıt parçaları foamboard ta kalabiliyor. Bir maket bıçağının ucuyla parçayı kaldırıp diğer kağıt kütlesiyle beraber kaldırmaya devam ediyorsunuz. Ya da sonraya bırakabilirsiniz. Siz kağıdı kaldırırken kuruyan yerler olursa yine bir miktar tiner dökerek ıslatırsınız. Ve en iyi tarafı da tüm bu işlem esnasında foamboard erimiyor.
Tuvalet kağıdı rulosu ile darasını aldım ve ölçümü sıfırladım:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Çıkan kağıt: 60,7 gr
Bir yüzüdeki kağıt çıktıktan sonra kalan foamboard tabakası ağırlığı: 157,94 gr
Oransal olarak %27,7 ağırlıkta azalma oldu.