kalite ...

eguzelsoy

Bilgi paylaıtıkça değerlidir ...
Web sitesi
www.dvtturkiye.com
arkadaşlar merhablar, aranıza yeni atmış bir modelciyim forumu sureklı ınceleme ve takip yolunda ve verdıgını ztavsıyeler ve kendı araştırmalarımla bişgi sahıbı oluyorum , ama gordugum ve buraya yazıp fıkırlenırınızı almak için bu başlıgı actım , kalite olarak karşılaştırma yaptıgım zaman jr , align firmasına gore her anlamda tek tek gerek parcalara bakalım gerek dıger ekıpman 3g servo iscılık her anlamda jr onde duruyor , fiya olarakta tabı dogal olarak onde , ama barız bır kalıte farkı var ama forumu ınceledıgım zaman herkes align tarzı helı lere yobnelıyor bunun nedenını anlayamadım ?

adamlar cok mu ıyı reklam yapıyorlar yoksa bu ısın sırrı nedır ? cunku cıddı soyluyorum hı cbır sey bılmeyen bırı olarka bu konuda ıkı malzemeyı yan yana koyup elıme aldıgım zaman bıle jr ın kalıtesı cok barız bır sekılde ortada , şu an sımulasyon calısamalarımı yurutuyorum 20 gun sonra gıbı bır sure sonra tavsıyelerınıze uyup buyuk en az 700 alıgn yada jr e8 tarzı bır helikopter almayı dusunuyorum ve kumandalarıda bır yandan ıncelıyorum gx14 yada xg tam hatırlamıyorum :) cazıp gelıyor jr elime alıp baktıgımda , tavsıyelerinizi yazarsanız ayrıca sevınırım ,

çok uzattım arkadaşlar toparlamam gerekırse , align ve jr konusunda sizin dusuncelerınız nelerdir , buyuk bir helikopter agresıv ve 3d ucuslar hedefim ve zamanım calısmak ıcın en onemlısı sabrım ve maddı durumdada bır sıkıntı yok , bu saydıgım bılesenlere bakarsanız jr a mı yonelmem dogru olur yoksa hıc gerek yok jr yonlenıp cope para atma mı dıyebılırsınız , biliyorum bazılarının cevabı var forumda ancak ben dusunce ve fıkırlerınızı almak ıstıyorum , alıgn fırmasınıda ornek olarak verdım ama jr ile karşılaştırmak adına..

cevap yazan herkese teşekkürler
saygılar , sevgiler ...

kalite ...

Align'ın piyasada yaygın olmasının en önemli nedeni fiyatı ve yedek parça bolluğudur. Align super combo kitler, yani alıcı hariç tüm elektronik dahil kitleri diğer firmaların boş kitlerinden biraz daha pahalıya satılır ki, özellikle 700 boyutu helilerde aradaki fark 700-800 dolar civarında olur. Bu nedenle çok kişi daha farklı heliler almak istese de sonuçta Align alır geçer :) Ya da illa ki şu marka diyen kişi, aklındaki helinin indirime girmesini sabırla bekler, arada çok cazip indirimler olur. Diğer yandan, JR E8 dediğiniz sanırım Vibe serisinin bir modeli ve eski bir model. Bu tarz dizayn kendi tasarımsal sorunları dolayısıyla artık kullanılmıyor. İlla ki JR alacağım diyorsanız Forza serisine yönelin.

Bir diğer yandan, direk 700 ile başlamayı kim önermiş, çok merak ediyorum. 700 sınıfı bir heli ile başlanmaz mı, tabi ki başlanır. Hatta amerikadaki bir uçuş okulunun minimum 600 boyut heli kuralı olduğunu okumuştum. Ancak çevrenizde size yol gösterecek deneyimli bir modelci yoksa, başlangıç olarak 700'den uzak durmanızı hem tavsiye eder hem de umut ederim :) 700 boyutu ilk alımda pahalıdır, kırımda pahalıdır, para sorun olmasa bile acemilikte her 2-3 uçuştan biri kırım olacaktır, yazıktır. Ayrıca 700 kurulumu yapmak da zordur. Bu işlerin ince noktaları, ayrıntıları vardır, ki bu ayrıntılar 700 boyut bir helide çok önemli hale gelir. Tabi ki kimse bunları bilerek bu işe başlamadı, ama insanların küçük modellerde edindiği tecrübeler hem daha ucuz hem daha tehlikesiz oldu. Tehlike demişken, uzun uzun güvenlik vaazı vermek istemiyorum, haddime de değildir zaten. Ancak şunu söyleyim, 450-500 boyut bir heli kafa-kol kırar, ancak 700 boyut bir heli öldürür. Gerçek hayatta bir helikopteri en azından hoverda tutmadan 700 bir heliyi yerden kaldırmanızı önermem. Sim ile gerçeği arasında o kadar fark var ki, şöyle söyleyim, simulatör aslında tamamen yalan :)

Başlangıç için 450-500 modellerden birini, sonrası için daha büyüğünü düşünün. İnanın doğrusu budur.

kalite ...

yanıtınız butun dusuncelerımı degıstırdı , ufak bır helıyle gırış yapmaya ınanıyorum , ama kalite notkası yanı asıl soruma yanıt vermemışsınız , jr iscılık malzeme bır cok konuda cok cok daha ustun gorunuyor ,pekı kumandaya bır kere yatırım yapacaksak jr xg14 gibi bir şey almak daha mantıklı degıl mı konudan konuya atlamak degılde hatırlatma yukarıda arada gecırmıştım onuda

saygılar

kalite ...

450-500 boyut helilerde malzeme kalitesi belli bir seviyeden sonra bence çok çok önemli değil. Belli bir seviye derken de Tarot veya Alzrc gibi kaliteli klonları kastediyorum. Yani Align da kaliteli kitler üretir.

Şu sıra fast-lad.co.uk sitesinde Align 450L modeli (iyi modeldir) bulunmayacak fiyattan satılıyor, düşünebilirsiniz. Bir hafta kadar önce JR Forza 450 modeli daha da acayip bir fiyattan satılıyordu, hatta forumda fırtına koptu, ama o gemi kaçtı artık. Bunun haricinde Gaui X3 modeli de çok kaliteli ve keyifli bir modeldir. Bu üçü arasında Forza 450 325mm pal çeviren standart 450'dir. X3 ve 450L ise 360mm pal çeviren, 6s pil kullanan, 480 boyut diyebileceğimiz heliler.

500 boyuta geçersek, Align 500L fiyat/kalite olarak daha tercih edilesi bir model. Daha kalitelisi derseniz bana göre Gaui X4 II modelini bu sınıfta tek geçerim. Bir de MSH Protos vardır önerilebilecek modeller arasında.

Kumanda konusu takım tutmak gibi, Futaba, JR, Spektrum, hatta Hitec arasında hangisi olursa olsun iyidir deyim, kumanda konusunu fazla uzatmayalım. Zira çok başlık altında tartışıldı kumandalar, özellikle Futaba-Spektrum çekişmesine hiç girmeyelim :D Kumandada en çok kullanıcısı olan en çok gözünüze çarpan kumandayı, mümkünse elinize alıp deneyerek tercih edin. Hem yardım almak kolay olur, hem de çok kullanıcısı varsa, bir artısı var demektir :D

kalite ...

Ben şimdi JR iyidir desem, Alignseverlerin saldırısına maruz kalabilirim. O yüzden fikirlerimi kendime saklıyorum. Bilmediğim modeller hakkında da yorum yapmak istemem. Align Trex450 sport v2, plus, pro modellerini biliyorum, Forza 450 yi biliyorum. Ve diyorum ki Forza... Kalite olarak daha iyi. Forza ile ilgili bir başlığımız var, orda bazı videolar paylaştık, Align Trex450 pro ile kıyaslaması da mevcut. Kendimce 12-13 maddelik bir kıyaslama yaptım, pilotajı iyi arkadaşlar da zorladılar modeli ve memnun kaldılar (Erhan, Usame, Arda...)

700 de tablo nasıldır bilmiyorum ama şu yedek parça olayına söyleyeceğim bir iki laf var. Yurtiçinde align bakkalda da bulunurmuşmuş... Doğrudur, 2-3 katı fiyat çeken mağazalarımız var şükürler olsun. Bu işle uğraşan kişiler olarak eğer gobline falan verecek kadar çok paramız yoksa pilottr de iptal olur, kalırız technomodellere, topmodelslara... Yurtdışı şart yani özetle... Ve uzakdoğudan 2-3 haftada hatta zaman zaman 1 ayda gelmesin istiyorsak, Fastlad, Helidirect gibi siteler mevcut. Ve oralarda da JR parçaları da mevcut. Yedek maliyeti Align'dan biraz yüksek olabilir ama arada aşırı farklar yok. Çok giden belli başlı yedeklerin (skid, boom, brace, gear, shaft, blade, canopy) fiyatlarını kıyaslarsınız.

Belli ki imkan noktasında sıkıntı yok (700 size süşünüldüğüne göre). O bakımdan 450 ile uğraşmayın, 500-550 size alın bence. Ve ünite olarak Bavarian Demon 3SX... Çok iyi bir eğitim modeli olur. Tabii bu sizeda JR pek yok, başka markaları da gündeme alabilirsiniz. SAB, Gaui, Mikado, MSH....

kalite ...

Gerek Emre, gerekse Rasim kardeşim durumu çok güzel özetlemişler :thumbup: Sadece ilave olarak ben de şunu belirteyim.

Kumanda demirbaştır ama modeller değil. Şimdi bu ilk modeliniz olacağı için illaki kırılacaktır. Bu kırımlar sırasında da ne yazık ki malzeme kalitesi o kadar da bariz bir fark oluşturmadığını düşünüyorum. Eğer fark var ise bu dizayn kaynaklı olabilir ancak.

Özetle ilk model sınıfınız 500-550 olabilir ki bu durumda sizin yerinizde olsam Align alıp geçerdim. Ne zaman ki belli bir seviyeye geldim, o zaman hem istediğim marka / model hem de daha büyük bir sınıf heli alırdım.

kalite ...

bana yazacak birşey kalmamış :D :D

Aramıza hoşgeldin öncelikle :) Avatar sanamı ait ? nezamandır bu sporla uğraşıyorsun :) 11 yıl ara vermiştim bende

Edit : biraz araştırma yaptım :)

Engin tebrik ediyorum başarın için :) 2 ay oldu yeniden bu spora döndüm , bilgilerinden faydalanmak isterim

kalite ...

Engin Bey yeni hobinizde hızla mesafe katettiğinizi görüyoruz. :halay: Özellikle de karar vermenden önce araştırmanız çok güzel bence. %p

Sizde gayet normal olarak yeni başlayan tüm modelciler gibi yaptığınız araştırmaların sonucu olarak henüz bir tecrübeye dayandırma fırsatı bulamadığnız sonuçlara ulaşıyorsunuz.

Bu işte de çoğusunda olduğu gibi esasında net bir doğru yok. :laugh: Kişisel tercih ve imkanlara dayalı tavsiyeler var daha ziyade. ;) Söz konusu olan bir hobi olunca doğru olan sizin en çok keyif alacağınız ve tatsız şeyler yaşamayacağınız tercih oluyor bence. :agreed:

Şuan bu hobiyi yapmak için en önemli eksiğinizin kaliteli bir model olduğunu düşünüyorsunuz normal olarak. Muhtemelen benimle hemfikir olmayacaksınız fakat montaj ve kurulumu saymazsak uçuş sırasında en kalitesiz model ile en kalitelisi arasındaki farkı hissetmeye başlamanız için size uçuşla geçirdiğiniz en az 5 - 6 aylık bir süre gerekir. :-\

Şuan esasında sizin için en önemli ihtiyaç bol sim çalışması ile pilotajınızı geliştirmek ve keyif alacağınız bir model ile bol bol gerçek uçuşlar yapmaktır bence. Arkadaşlarımızın diğer konularda yapmış oldukları yorumların da tamamına katılıyorum. :)p

Son olarak sizden bir ricam var, yazım kurallarına biraz daha dikkat eder misiniz lütfen. :saygilar:

kalite ...

arkadaşlar cevaplar için çok teşekkürler , ama hala sorumun yanıtlarını tam alamadım bıraz daha deaylandırmak ıstıyorum , mesela servo veya 3g kontrolculerı ınceledım hıc bır sey bılmeme ragmen burada ok modelin sahibi ve bir teknisyen arkadaştan aldıgım bılgılerden sonra align ile jr karşılaştırmayı bırakın aynı sekmente bıle koyulmaması hakkında bılgıler aldım gerekce olarak mazemelerın hepsı onume koyuldu, servo lar saglamlıgı tepkıme surelerı dayanıklılıgı , mesela 3g kontrolcusu jr markasının resmen 2 katı buyuklugunde ve fıyat fark edıyor ama resmen aynı fıyata satıyor alıgn ıle turkıyede daha cok yayılmasını ıstedıgı ıcın, cunku jr markasının tr dekı modelcıler tarafından cok kullanılmadıgını ve kalıtesının anlaşılmadıgını belirtti..

bu belirtmenın uzerıne bende ozellıkle araştırma işine iyice koyuldum ve bu başlığı acıp sizin gibi ustatların goruslerıne degınmek ıstedım.. simulasyon calısmalarıma devam edıyorum ve bu gun 200 tl lik bir heli sipariş ettim sadece biraz daha pilotaj ve realite olayını kzaanmak adına, 1 ay sonra jr 6 modeli allign daki 500 luk modelin bir sekment buyugu gibi dusunebılırsınız dendı bana muhtemelen siz modeli biliyorsunuzdur bunun 3 pallisini dusunuyorum daha agresıv ucmak ıstedıgım icin ama kırım ıcın ıkıncı el bıldıgım bır model aramaktayım pilotaj ıcın kırımlar gerceklestırdıkten sonra 700*800 ayarı kameralı buyuk bır helı ile model hayatıma devam etmek ıstıyorum ...

yazım kuralları konusunda haklısınız daha cok dıkkat edecegım , ben marka olayının insanlar uzerındekı etkısını malesef ıyı bılenlerdenım, ama gercekler varkı test ve verılerde bu ortaya konuluyor, menulere gelınce bana bahane gelıyor cunku modelı oturup ozellıkle helıkopter baştan toplamayı goze alan bırının uzak bır yazılım ıcın bır kac gun harcaması cok degıl dıye dusunuyorum kı ınternette bu kadar bılgı varken , yanılıyorda olabılırım , elıme alıp kumandayı test etmemın bana faydası cok yenı oldugum ıcın ve daha once bır tecrubem olmadı ve tek recrubem 4 kanallı helı kumandası ıle usb thk sımulasyon oalcagı ıcın malesef anlama şansım olmadıgı ıcın sorularım ıcersınde sormak ıstedım , fanlar elbette olacaktır ama goruyorumkı burada cvp veren arkadaşlar teknık bılgı ve hakımlıkle verdıgı ıcın bu başlığın o tarz bır baslıga donusecegıne ben ıhtımal vermıyorum ..

son oalrak arkadaşımız dordugu ıcın evet bu sene cekıldım o fotoyu ama body cı degılım, 3. derece fitness antronoruyoruma ma asıl işim uzak doğu dovus sanatları wing chun eğitmenıyım daha dogrusu dvt sifu tassos un sistemını ulkemızde temsil eden tek eğitmenim . 2004 yılında son şampıyonlugumu alıp vucut gelıstırmeyı bırakıp fitness le yoluma devam ettim ..

cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim , son olarak bir soru daha jr marka alıcaksam jr kumandasının faydası olurmu dıye sordugumda tepkıme surelerınde daha yuksek basarı dendı ve jr normalde bır elektronık parcalar ureten bır fırma ve parcalarını japonya sonyde uretıyormus kalıte olarak ozellıkle sormak ıstememın sebeplerınden bırı buydu...

sevgıler saygılar :RCKolik:

kalite ...

Engin,

Son mesajını valla ben de okuyup, algılamakta zorlandım. Bu sorduğun sorulara cevap alman için büyük bir dezavantaj olacaktır, dikkatine.

Aslında tüm sorularına cevap verdik yukarıda, özetleyelim :

1- 700 sınıfı bir heli ilk modelin olmasın
2- Ilk model olarak 500 veya 550 sınıfı bir heli iyidir.
3- JR markası Align hem kit hem de elektronik olarak iyi olabilir.
4- JR ve Align arasındaki kalite farkını pilotaj olarak anlamak için en az 3-5 ay ihtiyacın var
5- JR fiyatları kesinlikle Align pahalıdır. (Biz yurt içi fiyatları değil, yurtdışı fiyatları kıyaslıyoruz)
6- Pilotaj gelişirken illa ki kırım olur ve bu kırımlarda JR kalitesi seni kurtarmaz, aksine maliyeti arttırır.
7- Modeller demirbaş değildir bu nedenle ilk modele aşırılı kaliteli bir kit almaya gerek yoktur

Özetle 500-550 Align kiti senin işini görür. Yok ben illaki JR ile başlayacağım diyorsan hata yapmış sayılmaz ama gereksiz yere para harcamış olursun.

Kumanda konusu ise başlı başına bir konu. Sadece JR'ın son çıkardığı DMSS pek tutmadı diyebilirim. Ama JR kumandalar kötü müdür, kesinlikle değildir. Sadece yerinde olsam başka marka kumanda alırdım ama kumanda işi tamamen kişisel bir tercihdir. Model gibi değil yani ;)

kalite ...

Mehmet abi Enginin linkini verdiğim forumdaki yazılarınada bakarsan böyle yazdığını anlarsın :) bence bizim forumda çok daha başarılı yazılarına dikkat etmesi konusunda :)

kalite ...

Ya şimdi gidip Align distribütörüne sorsak, Align sana yeter, çok yerleşik ve standart bir kalite seviyesini tutturan bir model diyecek. SAB Goblin distribütörü kendine çekecek. Gaui distribütörü kendine... Hangi yoruma ne kadar itibar edilecek onun kararını siz verirsiniz. Jr türkiyede kullanan fazla yok denmiş, doğrudur. Ama fastlad forza kampanyası ile ona yakın sayıda kişi JR sahibi oldu ve montajları tamamlayıp ilk uçuşları yaptılar (ben dahil).

Kalite konusunda hak verdiğimiz noktalar var ama Align da uçurduk o da çok güzel uçuyor. Gaui de öyle... Aynı segmente almayacakmışız... Peki JR ı uzay teknolojisi segmentine alalım o halde. Acı konuşmaya başlayayım... Yurtdışında 600 liraya alınabilen bir modeli yurtiçinde 1850 liraya satınca tabii kalite de otomatikman 3'e katlanıyor :) Yok işte yurtiçinde bu işi yapmak zormuş, on çeşit vergi alınıyormuş, ticaretin bürokrasinin zorlukları vs vs tamam da... Bu işi pilot tr de yapıyor neden onlarda 3 kat fiyatlar olmuyor. Neyse satıcının gönlüne kalmış fiyat çok kurcalamayayım bu konuyu ama, trex ten daha kaliteli görünen bir model olmasına rağmen arada dağlar kadar fark da yoktur.

JR model alacaksanız, JR fbl ünitesini kullanacaksanız (TAGS), JR kumandaları doğrudan bind edebilirsiniz dmss satellite ile. Ama rescue, en azından self level özelliği olan bir ünite tavsiye edilecektir muhtemelen. 3g kontrolcüsü derken muhtemelen fbl ünitesini kastettiniz, büyüklük burda bir kıstas değil, ne gibi işler becerebildiği ve güvenirliği önemli olan. Yoksa BD3SX sadece 18gr ağırlığında ufacık ama türlü türlü huylarını görüyoruz youtube videolarda ve forumda ilgili başlıklarında. JR elektronik parçalar üretiyorsa CAPTRON da dünyaca ünlü sensör üreticisi bir firma...

Bunca şeyi taze bir JR kullanıcısı olarak söylüyorum. Normalde methetmem, yere göğe sığdırmamam gerekir :) Ama ben JR satıcı firması değil de sadece naçizane bir kullanıcısı olduğumdan, olaya gerçekçi bir perspektiften bakmaya çalıştım. Sözlerimin içinde polemik yaratıcı veya cevap hakkı doğurucu kısımlar varsa, cevapları memnuniyetle beklerim.

kalite ...

pılotajımı ve nasıl tepkı verecegımı gormek adına ufak bır helı sipariş ettım hem sımulasyon hemde bu sipariş ettıgım helı ıle ıyıce kurcalayıp her ıkı anlatmda pılotajımı geliştirme kararı aldım 1 ay sonra yaklaşık bır araştırma daha yapıp en son kararıma varacagım ,

Tüm bunların yanı sıra , mehmet beyin kumanda tercihini merak ettim , nedeniyle birlikte :p

sevgiler

kalite ...

engin guzelsoy' Alıntı:
pılotajımı ve nasıl tepkı verecegımı gormek adına ufak bır helı sipariş ettım hem sımulasyon hemde bu sipariş ettıgım helı ıle ıyıce kurcalayıp her ıkı anlatmda pılotajımı geliştirme kararı aldım 1 ay sonra yaklaşık bır araştırma daha yapıp en son kararıma varacagım ,

Tüm bunların yanı sıra , mehmet beyin kumanda tercihini merak ettim , nedeniyle birlikte :p

sevgiler
Ufak bir heli derken ne sipariş ettin Engin, ben de bunu merak ettim şimdi ;)

Micro modeller özellikle E-Flite Blade modellerini kullandığım için DMSX desteği olan spektrum kumandayı tercih ettim, Spektrum DX9. Bu da kutu inceleme konusu.