Hangi Kumandayı alayim ? En iyi kumanda hangisi ?
Türker Akgün' Alıntı:
Özellikle yeni başlayan arkadaşlara yardımı dokunabilir diye düşünerek, Mehmet Bey'in başlattığı "En iyi kumanda hangisi ?" konusu ilgili fikirlerimi biraz daha genişleterek, ayrıca yeni bir konu olarak sizlerle paylaşmak istedim.
.....
Türker Merhaba,
Yine çok başarılı bir açıklama olmuş. Bu ve diğer konularda olduğu üzere çok geniş perspektiften bakarak yorumlamışsın. Sen ve diğer arkadaşların paylaştıkları, benim gibi yeni başlayan biri için gerçekten çok değerli
. Çok çok teşekkürler. Yaklaşık bir aydır hemen her gün forumda bir şeyler okuyup öğrenmeye çalışıyorum.
Kumanda seçimi ile ilgili bu konuda yazılanların da hepsini okuyup anlamaya çalıştım, bu nedenle “hangi kumandayı almalıyım?” şeklinde bir soru sormayacağım. Belki daha sonra burada anlatılanlar çerçevesinde seçimi şekillendirip 2 – 3 model arasında kalırsam kumanda ve alıcı konularında sizlerden yardım isterim.
Öncelikli olarak an itibariyle stok kumandası ile v977 kullandığımı ( 7 kez iç mekan, 1 kez de dış mekan uçuşu yaptım ) ve bir sonraki hedefimin 450 sınıfı orijinal veya klon bir model olduğunu söylemek isterim.
Yaklaşık 1 aylık simülasyon çalışmaları sonrası yaptığım dış mekan uçuşunda aldığım keyif süperdi ve hemen 6 adet pil sipariş ettim. Bunu yazma sebebim ise bir arkadaşın “bu hobide devam edip etmeyeceğiniz kararını da vermeniz faydalı olacaktır” şeklindeki açıklamasıdır. Yani ben kararımı verdim.
Aslında öğrenmek istediklerimi aşağıda özetledim, umarım bu hobide yeni birisi olarak sorular sizlere saçma gelmez. Şimdiden herkese teşekkürler.
• Burada bahsedilen 4 markanın birbirine yakın modelleri arasında sinyal gücü, kumanda mesafesi arasında fark var mıdır ve/veya bu farklar uçuş kalitesini etkiler mi? Sonuçta sanırım 100 metre çapında bir alanda kullanım ihtiyacı olacak ?
• Yine birbirine yakın bu modellerin stick vs ekipmanlarının hassasiyet vs değerleri birbirinden çok mu farklıdır ?
• Seçilecek kumanda kadar alıcı da önemli mi ?
• Kurtarma ( rescue ) özelliği olan kumandalar mutlaka yüksek fiyat segmentindeki ürünler midir?
• Bazı modeller için “Menü kullanımları zor” şeklinde paylaşımlar var. Şuan ki bilgime göre en fazla expo ayarı yapmaya ihtiyacım olabilir gibi düşündüğüm için menü zorluğu karar vermede çok mu önemlidir ?
• Özellikle micro heliler için Spektrum un avantajlı ( bind n fly ) olduğu söyleniyor, teknik olarak mümkün mü bilmiyorum ama örneğin mevcut v977 mi stok kumandası ile değil de 800 – 900 TL lik bir kumanda ile kullansam arada hissedilebilir farklar mı olur? Daha doğrusu eğer böyle bir fark varsa bunu benim gibi başlangıç düzeyinde uçuş yapan biri mi yoksa çok daha ileri düzeyde bir kullanıcı mı anlar ?
• Başlangıç için 6 hatta 7 kanal tercih edin deniyor, sınırlı süredeki gözlemlerimle orta vadede en fazla invert vs hareketleri yapabileceğime inandığım için bu 7. Kanal ne işe yarayacak ??? ( nitro veya quadcopter kullanmayı düşünmüyorum an itibariyle ) ?
• 450 sınıfı farkları hakkında Mehmet Bey’in başlattığı konuda 450 RTF set içeriğinde sanırım Futaba 6 kumanda vardı ve Mehmet Bey bu kumanda için genelde olumlu ama ileride yetersiz kalabilir şeklinde bir açıklama yapmıştı. Nitro modellere geçiş yapılmayacaksa, çok ekstrem hareketler denenmeyecekse bu ve muadil kumandaların yine de dezavantajı olur mu? Aslında aynı modeli, aynı kişi, aynı sınıftaki kumandalar ( a, b, c markalarının fiyat ve özellikler açısından muadil ürünleri ) ile kullandığında sonuçlar birbirinden ne kadar farklı olacaktır.
• Kumanda, alıcı gibi ürünleri yurtdışında fiziki bir mağazadan daha avantajlı imkanı yok mudur? Örneğin şu ülke şu marka için çok avantajlıdır şeklinde bir bilgi pek bulamadım? Böyle bir satın alma yapılsa yurt içine girişte bir sıkıntı yaşanır mı?
• Yine bu başlık altında “satellite” benzeri bir ifade vardı, mevcut ürünlerin ek bir özelliği midir?
Biraz fazla sordum sanırım
, teşekkürler…