Video GAUİ X5 Maiden Fail

Güncelleme yapayım dedim, hem bu vesileyle belki sorunumun çözümü için bir fikir alabilirim...

Bildiğiniz gibi maiden sonrası kırım yaşamıştım. Eksik parçaların siparişini verip malzemeler geldikten sonra montajları yapıldı. Tüm ayarlamaları da yaptığımı düşünüyorum.

Maiden sonrası onarım çalışmalarına istinaden ilk deneme uçuşunda aşağıdaki videoda da göreceğiniz şekilde bir vibrasyon ile karşılaştım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sorunun software ayarlarda olabileceğini düşünerek farklı swash gain oranları ile de denemeler yaptım. Fakat çok farklı bir sonuç almadım. 2. videoyu da aşağıda görebilirsiniz.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Tabi sorun olabilecek her yere el atmaya başladım. Kafada boşluk var mı diye de baktım ama göremedim. Elimde sadece motor şaftında bir yamukluk olup olmadığını kontrol etmek kaldı ama ona da girişmeden önce belki bir öneri gelir diye görüşlerinizi almak istedim.

Tüm gövde sökülüp tekrar montajlandı
Yeni pal takımı balansı yapıldı
Pal açıları (+ - ) 13 derece ayarlandı
Swashplate sıfırlaması yapıldı
Servo kolları 90 derece olarak ayarlandı
Servolar tek tek kontrol edildi
Yeni batarya alındı (6s 4500 mAh)

Kontrol etmem gereken ne var acaba?

Son düzenleme:
Model yerdeyken pürüzsüz devirleniyor. Havada olan oluyor. Ve ikinci videoda biraz daha sakin gibi. Bence hala cyclic gain ile alakalı bir problemin var. Ünite aşırı titreşim alıyor da olabilir. Belki yeterince güzel sabitlenmemiş olabilir?

Model yerdeyken pürüzsüz devirleniyor. Havada olan oluyor. Ve ikinci videoda biraz daha sakin gibi. Bence hala cyclic gain ile alakalı bir problemin var. Ünite aşırı titreşim alıyor da olabilir. Belki yeterince güzel sabitlenmemiş olabilir?
Ali Haydar, haklısın ikinci videoda bir tık daha az. Ünitenin hareket etmesi mümkün değil, onda da bir sıkıntı yok diyebilirim rahatlıkla. Kafa gain ayarını birz daha da mı düşürüp denesem acaba? Sence şaft yamukluğu ile ilgili bir şey olma ihtimali var mı? Öyle olsa yerde renk vermeye başlar değil mi?

Mekanik sorun olsa yerde debelenir zaten havalanmaz. Gain ayarını ciddi anlamda düşürebilirsin. Rüzgar olmadığında ünite hiç düzeltmese bile helikopter rahatlıkla hover yapabilir. Eğer titreşim kesilirse ona göre azar azar arttırırsın. Ama bu titreşim sıkıntılı baya. O yüzden iyice düşür gaini. Mesela şuan %50 ise gain 20ye çekerek dene.

Mekanik sorun olsa yerde debelenir zaten havalanmaz. Gain ayarını ciddi anlamda düşürebilirsin. Rüzgar olmadığında ünite hiç düzeltmese bile helikopter rahatlıkla hover yapabilir. Eğer titreşim kesilirse ona göre azar azar arttırırsın. Ama bu titreşim sıkıntılı baya. O yüzden iyice düşür gaini. Mesela şuan %50 ise gain 20ye çekerek dene.
2. video %25 gain ile çekildi.. Kaça kadar düşürebilirim güvenli bölgede kalmak için?

Rüzgar yoksa güvenli bölge diye birşey yok. 0a kadar bile çeksen güvenli bölgedesin. Çünkü hover yapacaksın. Ama ben olsam %10 ile denemesini yaparım. Çünkü bu gain öyle 3tık 5tık ile düzelecek kadar düşük değil. Ayrıca belki senin sistemin -100 ile +100 arası çalışıyorsa senin %25 dediğin gain belki de 125. Yani belki sen -70 gainle belki -50 gainle doğru sonuca ulaşacaksın.

Yerde denemesini yapabilirsin aslında. Model şuan en ufak harekete ani tepki veriyor olması lazım. Elinle kontrol et modeli sağa sola yatırarak. Ve farklı gainleri dene. Model sakin bir şekilde tepki vermeye başladığında uçarsın.

Tamamdır, teşekkürler. Bunları deneyeceğim Ali Haydar.

Bakalım başka öneri gelecek mi?

Mekanik sorun olduğunu düşünmüyorum. yazılımsal bı ayar sorunu gibi. Swash rate ayarını, trotle rate ayarını Gain ayarını tek tek biraz azaltıp deneme hoverleri yapmak lazım. Güzelce ucacagina inaniyorum.

• Beğen
Tepkiler: Serkan Demirkesen
Bir zamanlar elimdeki blade 230s modelinin kafa rotor kısmına kendim uydurma bir şey ler yapmaya çalışmıştım. Belli bir devirden sonra ayni sizin helikopterdeki gibi titreme yapıyordu. Şekil olarak aynısı. Eğer ünite ayarlarından cozemezseniz bence kafa rotor kısmına bakın. Feathering saft,pal tutucu ,içindeki rulmanlar,dampener falan.

• Beğen
Tepkiler: Serkan Demirkesen
Bence de bu bariz aşırı gain gibi bir durum. Titreşime de bakmak gerek tabii, ama onun için belli başlı üniteler daha faydalı oluyor. İlk sayfadan baktığıma göre çok da bildiğimiz bir ünite değil gibi.

Rasim abi titreşim deyince aklıma geldi. Ünite sabit dedik ama ne ile yapıştırıldı. Eğer titreşim noktasında hassas bir üniteyse normal bir çift taraflı bant iş görmeyecektir.

Aslında vbar gri bant güzel yapıştırıyor ama PU jel falan değişik uygulamalarımız da oluyordu geçmişte. Önce cyclic gaini bayağı bi düşürüp denemekte, sonra ünite titreşim, şaftlar vs bakmakta fayda var.