ESM Corsair 85" 60cc

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
9,015
Tepkime puanı
23,593
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
ESM firması kapanalı çok oldu. En son 10 sene önce burada 50cc SeaFury konusu açmıştım. Tabii her warbircünün rüyalarını bir Corsair süsler. Senelerdir birkaç el değiştiren ve yarım yamalak toplanmış olan bu uçak Burak Gizer kardeşimin elinde de yıllanmaya başlayınca artık duruma el koyma zamanıdır dedim.
Uçak klasik bir ESM. Toplanması için birçok yerde modifikasyon gerekiyor. Ama yavaş da olsa ilerliyor.
Önce kanada giriştim. Aileron menteşeleri hatalı takılmıştı ve aileronlar 5 derece falan hareket ediyordu. Söküp yeniden yapıştırdım. Hitec 645MG servoların zırlaması asla kesilmiyordu. Feetech servolarla değiştirdim. Uçakta çift alıcı var. Kanatta 1 ile 8. kanal alıcı çalışıyor. Böylece toplam 10 servo içeren kanat gövdeye tek bir güç kablosu ile bağlanıyor. Gövdede de 9-16. kanalı kontrol eden ikinci bir alıcı var. O da gövdedeki servolardan sorumlu. (Alıcılar FrSky RX8R, kumanda Radiomaster TX16S).
 
Son düzenleme:
Kanadı yoluna koyduktan sonra gövdeye başladım. Önce alanda (uçak başta alandaydı) arkadaşların da desteğiyle kanadın gövdeye oturduğu pimlerin yerini belirledik, delikleri açtık, dovel yapıştırdık. Kanadı güzelce monte ettik. Sonra parçalar tek tek eve alındı.
Gövdenin kuyruk kısmına odaklandım. ESM elevatörü pull pull çalışan tek servoya emanet etmiş. Asla kabul etmeyeceğim bir şeydi. Ama ilk montaja başlayan arkadaş maalesef o sistemi de takmıştı. İki elevatörü birleştiren U şeklindeki çubuğu güç bela kesip elevatörleri rahatlattım çünkü o sistem iyi monte edilmediği için elevatörler de aileronlar gibi 3-4 derece hareket edebiliyorlardı. Sekiz mm dovel uçlarına M3 gijon takıp pushrod yaptım. Sonra sıra back tekere geldi. Kapakların tekerle çalışması, tekerin kapanınca hafifçe dışarıya taşması gerekliliği falan epey zamanımı aldı ama sonunda güzel oldu. Kapakta hatalı açılmış yeri de balsa ile kapattım. Boyayacağım.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Artık sıra motora gelmişti. Motor olarak DLE61 kullanmayı planlamıştım. Ancak oturup çizimlerini yapıp hesaplayınca 2 derece sağa ve aşağı motor açısı vermenin mümkün olmadığını gördüm. Çünkü uçağın motoru abuk bir şekilde monte ediliyor. Fiber bir silindir var. Motor ona vidalanıyor. O da konumu ayarlanıp gövdeye yapıştırılıyor. Bir ön montaj yaptım.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Şu an bildiğim tek bir şey var. Bu uçak uçmaz! Tarif edemeyeceğim kadar ağır. Tartamadım ama ilk fırsatta tartacağım. Motorla birlikte en az 15 kg geleceğini düşünüyorum. O da henüz CG için buruna herhangi bir ağırlık eklenmezse...
 
Sümer abi, Feetech servolarla nasıl değiştirdin, o servoları önce yeniden imal etmek gerekmiyormuydu lehimle vs :p🙈

Gençlere örnek olalım Sümer abi... Hazır silindir motor box da varken burunda, kalıp olarak kullanıp 300 doz çimentolu güzel bir şerbetli beton döksen de bu işi temize havale etsek :)
Feetech servolar önceden tek tek açıldı. Plaket altı sünger ve motor kablolarına titreşim önleyici uygulandı. Daha sonra kullanıldılar.

Biliyorsun, beton demirsiz olmaz! :lol:
 
Feetech servolar önceden tek tek açıldı. Plaket altı sünger ve motor kablolarına titreşim önleyici uygulandı. Daha sonra kullanıldılar.
Hah işte, ben bu kadar detaylı anlatamadım, servoyu yeniden yaptın dediydim :p

Biliyorsun, beton demirsiz olmaz! :lol:
Demir koyunca betona, betonarme oluyor Sümer abi...

Bizimki düz beton, silindirik kırım numunesi alır gibi 🙈

16 kilo, 60cc, baya gerçekçi uçar gibi hissediyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Türker Akgün
Uçağın maiden ını heyecanla bekliyoruz :)
Servo upgrade ini ben de yapmak istiyorum. Kablolardaki titreşimi nasıl önlüyorsunuz? sıvı bant ile mi?

teşekkürler
Bulursam sıvı bant, yoksa T7000. Bu arada Feetech kablo plaket bağlantılarına şeffaf titreşim önleyici uygulamış. Ben sadece motor kablolarına uyguladım.
 
  • Beğen
Tepkiler: nihat nihat