C130'u biliyorsunuz. Dün akşam manualini inceledim. Hayatımda bu kadar detaylı uçuş anlatımı görmemiştim. Inboard ve outboard motorları ayrı ayrı kumanda etmeyi öneriyor. Gazı açarken ince içler sonra dışlar, gazı keserken önce dışlar sonra içler kuralları var ki çok haklı. Dış motorlardan birinin durması ciddi risk demek. Allah'tan elektrikli setup ile uçacağım uzun zamandan sonra ilk kez.
Stop riskim düşük yani!!!
Şimdi sorun şu: Her bir motora ayrı pil mi yoksa tüm motorlar tek kaynaktan mı beslenmeli. Bununla ilgili olarak aslında eskiden beri araştırma yapıyordum.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Çünkü hep hayalimda çok motorlu bir uçak konusu vardı.
Her motora birer pil takılırsa patlar motorludaki gibi asimetrik thrust ve hatta ileride pillerin yaşlanması ile stop riski söz konusu. Halbuki tek kaynaktan besleyecek olursak bu risk yok. Onda da tek kaynak çökerse tüm motorlar gidiyor. Ama çok motorlu uçaklarda tüm motorların gitmesi tek motorun kaybından daha az riskli.
Elimde 4 adet 3S 4000 mAh pil var. Bulduğum çözüm şu:
Bunları ikişer ikişer paralel bağlayacağım. Ama tam anlamıyla paralel. Yani balans konnektörleri de paralel bağlanacak. Bu şekilde iki tane 3S1P pilden bir tane 3S2P 8000 mAh pil elde edeceğim. Pillerimin ikisi kullanılmış ikisi sıfır. Sıfır olanları inboard motorlara ikinci el olanları outboard motorlara bağlayacağım. Inboard motorların ESC'lerini Y kablo ile bir kanala outboard motorların ESC'lerini Y kablo ile başka bir kanala bağlayacağım. Buton kontrollü bir miks yaparak en azından outboard motorları bir butonla devre dışı bırakabilecek bir setup oluşturacağım. Ayrıca miks oranları ile oynayıp inboard motorların outboard motorlardan daha fazla güç üretmesini sağlamak da istiyorum.
Pilleri şarj etmek ve bağlantıları kolaylaştırmak için iki adet modül tasarladım. Birini ürettim. Bu modülün bir kenarındaki dişi bağlantı sanki tek bir pilmiş gibi şarj cihazı için düşünüldü. İki balans konnektörünün arasındaki balans kablosu da bu "sanal" tek pilin balans kablosu olarak görev yapacak. İki pil diğer yandaki iki erkek konnektöre bağlanacak. Pillerin balans konnektörleri de görülen iki yuvaya takılacak. ESC'ler de diğer iki dişi konnektöre bağlanarak setup tamamlanmış olacak. Bu modüllerden biri iç motorlar diğeri ise dış motorlar için kullanılacak.
İşin içinde Arduino falan yok ama yine de DIY projesi sayılır diye buradan paylaştım.
[attachimg=1]