Bütün olmayan kanat tasarımlı ilk modelim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sandığınız gibi değil. Keşke güzelce açıklayıp yardımcı olsanız heves kıracağınıza:/
:mad:
İkbal kardeşim, seni ilk mesajından bu yana takip ediyorum. Yazı şeklin ve forum üyelerine karşı yaklaşımın çok hoşuma gitti.
Sen kendin de belirtmişsin amacının balık yemek değil, balık tutmak olduğunu. Seni masum uyarılarla ve zihnini gıdıklayıcı sorularla balık tutmak için oltanı doğru tutmaya teşvik etmeye çalışıyoruz!
Ama sen, 10.sınıf öğrencisi olarak karşındaki insanın mesleğinin profesör olduğunu, yani eğitim konusunda sana çok avantaj sağlayabilecek biri olduğunu farketmediğin gibi, bu balık tutmayı öğrenme olayını da çok yanlış değerlendiriyorsun.
Bu hobimiz paylaştıkça keyif veren bir meşgale, hatta bir bilim. Aynı zamanda da büyük sorumluluk gerektiriyor:
Fizik kanunlarını uygulayarak ve bazen de zorlayarak öğrendiğimiz bir hobi. Çevre, insan ve hayvan güvenliğine karşı belli ölçüde bir sorumluluğumuz var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uluslararası kurallar çerçevesinde ensemize yapışmak için fırsat kolluyor...
Biz keyif almak için bildiklerimizi paylaşmak için can atarız ama mesajlarımızı doğru anlayacak kadar hak edenlerle.

Hocam anladığım kadarıyla kanatlar geri doğru katlandığında daha az sürtünme olacağından daha verimli olacağını düşünüyorsun. Ama bunu bir trainer model de yapmak biraz zor çünkü trainer gibi modeller motordan çok kanatlarının kaldırma kuvveti ile uçar siz kanatları geriye doğru katladığınızda hem kanat profiline gelen havanın yönü bozulacak hemde kanat alanı küçülecek. Ve yeterli kaldırma kuvveti elde edilemiyecek

Genelde bu yöntemi jet modellerde yapıyorlar jetlerde motor gücü fazla olduğu kanat alanındaki değişim onu bu kadar etkilemicektir motora daha fazla güç verip hızlanıp yine aynı kaldırma kuvvetini sağlayabilecekti. F14 uçaklarında iniş ve kalkış anında kanatlarını açıp daha fazla kaldırma kuvveti elde ederler. hatta bir f15 savaş uçaģinin havada geçirdiği bir kaza sonucu kanadının biri kırılmış pilotlar bunu fark etmemiş ve havaalanına kadar uçabilmiş

:mad:
İkbal kardeşim, seni ilk mesajından bu yana takip ediyorum. Yazı şeklin ve forum üyelerine karşı yaklaşımın çok hoşuma gitti.
Sen kendin de belirtmişsin amacının balık yemek değil, balık tutmak olduğunu. Seni masum uyarılarla ve zihnini gıdıklayıcı sorularla balık tutmak için oltanı doğru tutmaya teşvik etmeye çalışıyoruz!
Ama sen, 10.sınıf öğrencisi olarak karşındaki insanın mesleğinin profesör olduğunu, yani eğitim konusunda sana çok avantaj sağlayabilecek biri olduğunu farketmediğin gibi, bu balık tutmayı öğrenme olayını da çok yanlış değerlendiriyorsun.
Bu hobimiz paylaştıkça keyif veren bir meşgale, hatta bir bilim. Aynı zamanda da büyük sorumluluk gerektiriyor:
Fizik kanunlarını uygulayarak ve bazen de zorlayarak öğrendiğimiz bir hobi. Çevre, insan ve hayvan güvenliğine karşı belli ölçüde bir sorumluluğumuz var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uluslararası kurallar çerçevesinde ensemize yapışmak için fırsat kolluyor...
Biz keyif almak için bildiklerimizi paylaşmak için can atarız ama mesajlarımızı doğru anlayacak kadar hak edenlerle.
Bakın haklısınız. Elbette ki öyle. Ben daima bilginize ve ilminize saygı duyarım. Bunu da belirtmiştim zaten. Belki de ben sizi yanlış anlamışımdır. İnsan yazıda bazen yanlış anlaşılabiliyor, konuşma gibi olmuyor. Eğer bu şekildeyse ben özür dilerim. Yazdığınız mesaj biraz kırıcı geldi yalnızca. Belki daha hoş bir üslupla söylenebilirdi. Saygılar...

İkbal, merak etme canını sıkmaya veya hevesini kırmaya çalışan kimse yok. Üyeler yalnızca bir üstten kanatlı eğitim uçağı ile başlasan daha iyi olur şeklinde bir düşünceyi paylaşıyorlar. Bu da radyo kontrollu modeller hakkında daha iyi bir deneyim sahibi olman için.

Ortadan kanatlı bir model ile de uçuş deneyimi edinmek mümkün. Yalnız uçağı hafif, sağlam ve dengeli inşa etmek gerek. Yoksa ağır, zayıf inşa edilmiş ve dengesiz bir eğitim uçağı ile dahi deneyim kazanmak mümkün değil. Bu konulara dikkat ederek modeli inşa edersen iyi olur.

Hocam anladığım kadarıyla kanatlar geri doğru katlandığında daha az sürtünme olacağından daha verimli olacağını düşünüyorsun. Ama bunu bir trainer model de yapmak biraz zor çünkü trainer gibi modeller motordan çok kanatlarının kaldırma kuvveti ile uçar siz kanatları geriye doğru katladığınızda hem kanat profiline gelen havanın yönü bozulacak hemde kanat alanı küçülecek. Ve yeterli kaldırma kuvveti elde edilemiyecek

Genelde bu yöntemi jet modellerde yapıyorlar jetlerde motor gücü fazla olduğu kanat alanındaki değişim onu bu kadar etkilemicektir motora daha fazla güç verip hızlanıp yine aynı kaldırma kuvvetini sağlayabilecekti. F14 uçaklarında iniş ve kalkış anında kanatlarını açıp daha fazla kaldırma kuvveti elde ederler. hatta bir f15 savaş uçaģinin havada geçirdiği bir kaza sonucu kanadının biri kırılmış pilotlar bunu fark etmemiş ve havaalanına kadar uçabilmiş
Evet haklısınız. Büyük ihtimalle bu kanat hareketini yerde yapmak şu an için daha doğru olacak gibi. Havada yapacak olursam da f14 modelinde olduğu kadar büyük bir değişim yerine birkaç derecelik değişim şeklinde tercih etmeliyim sanıyorum. Sonuçta bir uçağı normal şartlarda bile uçurmak benim gibi acemi biri için çok zorken birden bu kadar profesyonel bir değişikliğe gitmek hüsrana uğratır. Tam anlatamadım projede amaçladığım durumu sanırım. Benim hatam kusura bakmayın. İnşallah uçağı yapıp bunu uygulamalı olarak gösterme imkanım olur. Yardımınız için çok teşekkür ederim. ?

İkbal, merak etme canını sıkmaya veya hevesini kırmaya çalışan kimse yok. Üyeler yalnızca bir üstten kanatlı eğitim uçağı ile başlasan daha iyi olur şeklinde bir düşünceyi paylaşıyorlar. Bu da radyo kontrollu modeller hakkında daha iyi bir deneyim sahibi olman için.

Ortadan kanatlı bir model ile de uçuş deneyimi edinmek mümkün. Yalnız uçağı hafif, sağlam ve dengeli inşa etmek gerek. Yoksa ağır, zayıf inşa edilmiş ve dengesiz bir eğitim uçağı ile dahi deneyim kazanmak mümkün değil. Bu konulara dikkat ederek modeli inşa edersen iyi olur.
Haklısınız hocam. Bu şekilde olması daha doğru. Her ne kadar olabildiğince araştırmaya, okumaya çalışsam da daha çok tecrübesizim. Bilgilerinize, yönlendirmelerinize ihtiyacım var. Bu konulara da dikkat ederek bir model yapacağım inşallah. Teşekkürler her şey için?

İyi de sevgili kardeşim sen bana hala swept wing tasarımının amacını yazmadın. Bana araştırmamı öneriyorken kendinin okumuyor olması komik. Hevesini kırmaya değil seni biraz doğru yola iteklemeye çalışıyorum ama görüyorum ki sen zaten her şeyi biliyorsun. Her şeyi kimler bilir onu biliyor musun peki?

Yani konu hakkında hiçbir bilgi ve deneyimin olmadan müthiş bir projeye balıklama dalacaksın. Mükemmel...
Sandığınız gibi değil. Keşke güzelce açıklayıp yardımcı olsanız heves kıracağınıza:

Sevgili ikbal,

Vaktin var ise ;
- Önce yukarıdaki 3 alıntı mesajını oku
- Sonra da aşağııdaki linke tıkla ve sadece hafiften göz gezdir.

Nacizane tavsiyedir.
Bazen insan düşünmeden davranabilir. Önemli olan hatasını görmektir. :)

İyi de sevgili kardeşim sen bana hala swept wing tasarımının amacını yazmadın. Bana araştırmamı öneriyorken kendinin okumuyor olması komik. Hevesini kırmaya değil seni biraz doğru yola iteklemeye çalışıyorum ama görüyorum ki sen zaten her şeyi biliyorsun. Her şeyi kimler bilir onu biliyor musun peki?
Anlamadım ki. Açıklayabildiğim ölçüde açıklamaya çalıştım işte. Neyi okumuyorum? Ben olabildiğince okumaya araştırmaya çalışıyorum. Elbette ki eksiklerim var, hatta çok var. Bunun da farkındayım. Ve bilginize de saygı duyuyorum. Bunu da defalarca kez söyledim zaten. Ne zaman her şeyi bildiğimi iddia ettim? Bilsem buraya yazmam zaten. Defalarca kez söyledim bilgim az, tecrübem yok diye. Yazdıklarınızdan da olabildiğince yararlanmaya çalışıyorum. Ben size saygısızlık olacak herhangi bir cümle sarf etmedim ancak siz gerçekten kırıcı oluyorsunuz. Üslubunuzu tekrar gözden geçirseniz daha iyi olmaz mı?

Sevgili ikbal,

Vaktin var ise ;
- Önce yukarıdaki 3 alıntı mesajını oku
- Sonra da aşağııdaki linke tıkla ve sadece hafiften göz gezdir.

Nacizane tavsiyedir.
Bazen insan düşünmeden davranabilir. Önemli olan hatasını görmektir. :)
Teşekkür ederim ancak ne yaptım ki ben? Sadece daha hoş bir üslupla söylenebileceğini anlattım. Buradaki hemen herkese saygım var, sonuçta ben çok tecrübesizim ve sizin bilginiz çok daha fazla. Yardım almak istediğim için yazıyorum buraya. Yardımcı olmak isteyen de pek çok insan oldu ki hepinize çok teşekkür ederim. Ama denir ya yanlış üslup doğru sözün celladıdır diye. Prof da olsak benim gibi bilgisiz ve tecrübesiz bir öğrenci de olsak üslubumuza dikkat etmeliyiz. Üslubu insanın kimliğidir. Saygılar...

İkbal bizler de aynı senin gibi üslubumuzun kötü olmadığını düşünüyoruz. Bu konularda alıngan olmamalısın. İnsanlar buraya vakit buldukça birşeyler yazıyor. Üslup olarak çok kibar ve çok nazik şekillerde yazmaya çalışmak gereksiz veya zor olabiliyor. Zaten bu işin doğasına aykırı. Sonuçta ilk mesajımda yazdığım gibi bizim çok kibar olmamızın senin uçuşta yaşayacağın zorluklara faydası olmayacak. Hatta zararı bile olacaktır :)

Şimdi eğer yapacağın bu prototip uçmayacaksa ortada hiçbir sorun yok. Tasarımını yap. Sonra kes biç. İşlem bitsin.

Ama eğer bu prototip uçacak diyorsan ve bu zorunluysa öncelikle uçması en basit olan bir uçak yap. Ve bunu uçur. Sonra tekrardan bu konuya geri dönelim. Ve bu yapacağın prototip hakkında konuşalım. Ve bu sürede kendini geliştir bu konularda.

Anlamadım ki. Açıklayabildiğim ölçüde açıklamaya çalıştım işte. Neyi okumuyorum? Ben olabildiğince okumaya araştırmaya çalışıyorum. Elbette ki eksiklerim var, hatta çok var. Bunun da farkındayım. Ve bilginize de saygı duyuyorum. Bunu da defalarca kez söyledim zaten. Ne zaman her şeyi bildiğimi iddia ettim? Bilsem buraya yazmam zaten. Defalarca kez söyledim bilgim az, tecrübem yok diye. Yazdıklarınızdan da olabildiğince yararlanmaya çalışıyorum. Ben size saygısızlık olacak herhangi bir cümle sarf etmedim ancak siz gerçekten kırıcı oluyorsunuz. Üslubunuzu tekrar gözden geçirseniz daha iyi olmaz mı?
Sevgili kardeşim, inan ki benim üslubumu eleştirebilecek bir düzeyde değilsin. Sana kolay gelsin. Değişken kanat geometrili uçağını tasarlayıp, uçurup beni yerin dibine sokmanı dilerim. Hatta bundan memnun olurum. Ama emin ol bu kafayla zor...

Sevgili kardeşim, inan ki benim üslubumu eleştirebilecek bir düzeyde değilsin. Sana kolay gelsin. Değişken kanat geometrili uçağını tasarlayıp, uçurup beni yerin dibine sokmanı dilerim. Hatta bundan memnun olurum. Ama emin ol bu kafayla zor...
Üslubunuzu eleştirmek için nasıl bir düzeyde olmam gerekiyor? Düzgün bir üslup kullanabilmek için prof olmamıza gerek yok, insan olsak yeter zaten. Bakalım o kafa ne yapacak? Göreceğiz...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...