Bütün olmayan kanat tasarımlı ilk modelim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yok yanlış anladınız. Direkt f14 modeli olmayacak. Onu şu an için uçurmam imkansız zaten. Daha yeni başlıyorum modelciliğe. Sadece kanat tasarımı tıpkı f14 gibi hareketli olacak, proje bu. Yoksa tamamen f14 şeklinde olmayacak. Kısacası bir trainer model uçak yapıp kanatlarda bir değişiklikle hareketli kanat sağlamayı hedefliyorum. Yardımınız için çokk teşekkür ederim? İyi akşamlar...
Amacın ne peki???

Amacın ne peki???
Bunu bir Tübitak projesi için yapıyorum(teknofest değil lise araştırma projeleri için) morphing kanat teknolojisiyle daha verimli ve fonksiyonel bir uçuş elde edilmesi üzerine projem. Ve teknoloji tasarım projesi olduğu için ortaya bir model çıkarmamız gerekiyor.

Yani ilk uçağın trainer tarzı olması gerektiğini biliyorum. Benimki de aynı şekilde olacak, delta kanat olmayacak yani. Sadece f14 modelinde olduğu gibi kanatları hareket ettireceğim.
İkbal ben uçak işinden senin kadar bile anlamıyorum ama izlediğin yolun doğru olan yol olmadığını çok net anlıyorum. Sadece bu forumda okuduklarım bunu çok net ortaya koyuyor. Hevesini ve tez canlılığını da anlıyorum ama hem hevesinin kırılmaması, hem de başarısız bir proje olmaması için tecrübe etmen adımlar var.

Bunu bir Tübitak projesi için yapıyorum(teknofest değil lise araştırma projeleri için) morphing kanat teknolojisiyle daha verimli ve fonksiyonel bir uçuş elde edilmesi üzerine projem. Ve teknoloji tasarım projesi olduğu için ortaya bir model çıkarmamız gerekiyor.
Yani konu hakkında hiçbir bilgi ve deneyimin olmadan müthiş bir projeye balıklama dalacaksın. Mükemmel...

Peki kanatların geriye açılanmasından ne gibi faydalar bekliyorsun? Bir proje geliştireceksen somut beklentilerin olmalı. Normal bir kanadı geriye doğru açılandırınca ne gibi farklar oluşacak?

Ben de amacını anlayamadım. Amacın sadece bu modeli yapıp sunmak ve nasıl çalıştığını göstermek mi? Yoksa bunu uçurmak mı? Şayet amacın uçurmak ise yanlış yoldasın.

Sana bir bağlantı paylaşıyorum. Aklındaki sorulara bir cevap olmasa da fikir verebilir:

Bu başlıktaki videoları seyredip incele.

İkbal ben uçak işinden senin kadar bile anlamıyorum ama izlediğin yolun doğru olan yol olmadığını çok net anlıyorum. Sadece bu forumda okuduklarım bunu çok net ortaya koyuyor. Hevesini ve tez canlılığını da anlıyorum ama hem hevesinin kırılmaması, hem de başarısız bir proje olmaması için tecrübe etmen adımlar var.
Günaydın! Sanırım hata bende. Anlatmak istediğim şeyi tam olarak anlatamadım. Forumu aylardır takip ediyorum ve öğrenmeye çalışıyorum, yaptığım hemen ben harika bir proje yapacağım demek değil. Saçma olurdu zaten. Şimdi uçağa başlarken trainer tarzı bir uçakla başlanıyor. Benimki de öyle olacak. Tek fark kanatlarının hareket ettirilmesi olacak.
Peki kanatların geriye açılanmasından ne gibi faydalar bekliyorsun? Bir proje geliştireceksen somut beklentilerin olmalı. Normal bir kanadı geriye doğru açılandırınca ne gibi farklar oluşacak?
Somut farkları model uçak üzerinde göremeyiz. Bunun için büyük bir uçak yapmak ve rüzgar tüneli vs imkanlara sahip olmak gerekir. Benimki yalnızca bir araştırma projesi. Kanatların ok açısının değiştirilerek daha fonksiyonel bir uçuş elde edilmesi. Aerodinamik olarak değerlendirdiğimizde farklı görev tanımları için değişik kanat şekilleri var. Aynı şekilde iniş, kalkış, seyir, turlama gibi uçuş durumları için de en uygun kanat şekilleri birbirinden farklıdır. Örneğin en çok turlama durumunda kalacaksa buna göre, hızlı manevralar yapması gerekiyorsa buna göre kanat tasarlanır. Bu da bu durum dışında yani mesela inerken kalkarken kanat formu uygun olmadığı için fazla yakıt harcanmasına neden olur. Kanatları hareketli kılarak verim arttırılabilir. Sivil açıdan bakarsak böyle. Askeri açıdan bakarsak da örneğin ihalar farklı görevler için tasarlanır ve görev tanımı dışındaki durumlarda başarısızdır. Kanat açılarını değiştirerek ihaların görev fonksiyonunu da genişletebilirsiniz. Konuyla alakalı ODTÜde yapılan çalışmalar da var. Dilerseniz inceleyebilirsiniz. Ben geçen sene bu projeyi yazdım ancak prototip olmadığı için kabul edilmedi. Bu nedenle bu sene prototip tasarlamam gerekiyor. Uçağı uçurur muyum emin değilim açıkçası. Zaten ilk deneyişim. Bu nedenle deneyip göreceğim işte. Yapabilirsem uçururum:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...