Atatürk Havalimanı'nda izinsiz uçuş

Ben hobiyle uğraştığım ilk zamanlarda az sayıdaki quadlar hiç rağbet görmezken, fpv işini yapan arkadaşlar 6 kanal helilerle profesyonel şekilde yapıyordu. Son derece bilinçli, tecrübeli ve ciddi pilotaja sahip olan arkadaşlardı. Bana göre heliyle en hard 3d yapmak dışında zor olan bir şey varsa konulu bir çekim yapmaktır.

O zaman bu şekilde 6 kanal heliyle görüntü almak isteyen ama hayatında heli uçurmamış arkadaşlara verilen tek cevap ''önce bir sim. çalış, daha sonra bir hover, daha sonrada bir alan turu yap bakalım''dı. ;)

Ama şimdi daha bir pil konnektörü bile lehimlemiş adamlar bu cihazları alıp elektronik sistemlerin vermiş olduğu destekle canı sıkıldıkça, uygunsuz yerlerde uçurup çekim yapıyor. Bende geçmiş zamanda heliyle yapmayı düşündüm ama öyle antipatikleştim ki, artık uçan cihazlarda kamera görmekten nefret ediyorum.

Eğer bu olayın ceremesini biz çekersek, yazıklar olsun tek kelimeyle. :(p :(p

Düzenleme cahil cüheylalar tarafından yapılmayacaktır diye düşünüyorum. En fazla yerleşim alanlarında komple yasaklarlar, model ayrımı yapmadan... O zaman da yer altına ineriz :evil: Araziye çıkmaya devam...

Bu arada alışveriş olayına kısıtlamalar gelirse o kötü olur.

Bu olayların basına yansıması ve medyanın şekillendirmesi de çok önemli. Umarım bizleri bu hobiden soğutacak saçma sapan kısıtlamalar yapmazlar.

Bence bunlardan daha önemlisi bence elektrikli bisiklet diye geçen ve 100cc altındaki vergi alınmayan motorların trafiğe çıkmasıdır. Ne bir ehliyet soruluyor, nede bu araçları kullanırken kask takılıyor, nede bu araçları kullananlar trafik kurallarına uyuyor.

Bence devlet ilk önce bunlara el atmalı. Başka şehirleri bilmem ama bizim buraları bu araçlardan kaynıyor ve trafiği çiddi şekilde tehlikeye sokuyorlar.

2 tekerlekte hover yapan hemen basıyor gaza :)

Aslında bu olay tamamen kural, kanun tanımamak ve bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Mevcut sivil havacılık kanununda hobi amaçlı kullanılan İHA ların 100 m den fazla irtfada uçamayacağını, ağırlıklarının 4 kg fazla İHA lar için özel uçuş iznine tabi olduğunu anlatır. Ben ki henüz daha hiç arzide İHa uçurmamış, simulator eğitimi dışında elime kumanda almamış biri olarak bunları biliyorum. Yoksa hemen bir model uçak, copter yada heli alacak maddi güce sahibim. Aylardır araştırma, geliştirme, öğrenme aşamasındayım ki bu bir süre daha sürecek gibi.

Konuyla ilgili olarak takip ettiğim blog ve twitter hesaplarından son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri' nde de bu sorunların gündemde olduğunu görüyorum. Orada İHA araçları kullanımı ve kullanım alanları bize göre çok daha geniş. Geniş toprak sahibi çiftçiler, polis departmanları, sağlık kuruluşları, tv ve film ekipleri vs vs. Hergün artarak yaşanan İHA kazaları ABD de Avupa ve diğer ülkelerde UHA kullanımında yeni kanun düzenlemelerinin oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Sivil ve hobi amaçlı İHA satışı ve kullanımı belli kanunlara göre yapılacak olması orada da hem kullanıcıları hemde satıcıları harekete geçirmiş bizim burda tartıştığımız gibi konu tv lerde ve gaztelerde hala gündemdedir.

Demem şudur ki biz hala yolun başındayız. Model uçak, copter heli hobi olarak çok zevkli bir uğraşı ama bizim ülkemizde pahalı bir eğlence. Hemen hemen her parçasını yurt dışından getirmek durumundayız. Ha Türkiye' de bulunuyormu parçalar evet ama 2-3 kat fiyat farklıyla. Gümrük vergisi, kdv si derken her parçasını aliexpresten aldığım model uçağımı yarı fiyatına getirmeye çalıştım. Neyse konunun dışına çıktım biraz. Bu olayın tartışılması yeni kanun ve kuralların düzenlenmesi bence iyidir. Ama yine bu kanun ve kurallar hazırlanırken sivil toplum örgütlerine bizim gibi bilinçli kullanıcılarında fikir ve önerileri dikkate alınarak yapılmalıdır. Yoksa "ben yaptım oldu al sana kanun" anlayışı bizim gibi bu işi bilinçli şekilde yapmaya çalışan grupları mağdur edecektir.

Bu tür olaylar hiç hayra alamet deil arkadaşlar bu işin içinde oldugum için ve zamnında yapılan araştırmalar ve verilen belgeler var bizden bu iş ile ilgili İHA ve rc model(hobby ile ugrasılan) araçlarla ilgili detaylı bilgi istendı bu kapsamda bir ara bir sınav acıldı bedeli yaklasık 5000TL civarıydı yaklasık 50-60 kişi bu sınava girip belge sahibi oldular bu işle ugrasanlar saha-yer egitimi vs baya pilot başlangıc kursu aldılar. bu böyle devam ederse fpv ve kamera tasıyan hava aracları ile ilgili kapsamlı bir kısıtlama getirilcek diye düşünüyorum. ancak hobby ile ugrasanlar bizler gibi sadece halktan uzak arazilerde ucus yapanlara bir kısıtlama olmuycak diye tahmin ediyorum .

cengiz okkalı' Alıntı:
........bu böyle devam ederse fpv ve kamera tasıyan hava aracları ile ilgili kapsamlı bir kısıtlama getirilcek diye düşünüyorum. ancak hobby ile ugrasanlar bizler gibi sadece halktan uzak arazilerde ucus yapanlara bir kısıtlama olmuycak diye tahmin ediyorum .
İnşallah aynen dediğin gibi olur Cengiz. Zira özellikle FPV kısmında resmi bir belgelendirme şart, aksi takdirde gördüğümüz üzere eline kumanda alan herkes pilot :-\ Diğer taraftan kurunun yanında yaşın da yanmaması gerekiyor...

Abi biraz hazır modeller böyle olaylara meydan veriyor desek olur mu bilmiyorum. Adam hiç bir şeyden anlamıyor alıyor dji phantom rtf direk uçuruyor. Forumlara girme gereği bile duymuyor, halbuki sadece toplama modeller olsa, mecburen forumlara girecek bilgi sahibi olacak, son günlerde rasim'in de dediği gibi stüdyosu olan havadan çekim yapıyor, önüne gelen havadan çekim yapmaya başladı, ve %90 ının ortak özelliği rtf model olması. bence rtf modellerde bunlara davet çıkartıyor, yinede insan iradesi ama

Ben şahsi fikrim olarak bu tür işlerde mutlaka bir yaptırım bir belgelndirme olmalıdır diye düşünüyorum yoksa bunun önüne geçilemiycek herkes kafasına göre multicopterini alıp sag solu cekiyor milletin arabasına dusurüyor vs vs

Erhan Karazeybek' Alıntı:
Abi biraz hazır modeller böyle olaylara meydan veriyor desek olur mu bilmiyorum. Adam hiç bir şeyden anlamıyor alıyor dji phantom rtf direk uçuruyor. Forumlara girme gereği bile duymuyor, halbuki sadece toplama modeller olsa, mecburen forumlara girecek bilgi sahibi olacak, son günlerde rasim'in de dediği gibi stüdyosu olan havadan çekim yapıyor, önüne gelen havadan çekim yapmaya başladı, ve %90 ının ortak özelliği rtf model olması. bence rtf modellerde bunlara davet çıkartıyor, yinede insan iradesi ama

Erhan, yönlendirenleri tenzih ederim ama, hemen hiç bir satıcı, satış sonrası ilgili konuları bulabilecekleri forumlara yönlendirmiyorlar müşterilerini, tabi ki kendince sebepleri vardır. (tamamen duygusal ;D )

Ben modelcilerin de bu konudaki tavirlarinina katilamayacagim.

Ilk olarak buradaki tehlikenin ne oldugunu tanimlamak gerek. Yeterli beceri yada bilissel duzeye sahip olmayan insanlar o ucaklardakinden daha fazla sayida kisinin hayatina mal olabilecek araclari kullaniyorlar ( tir , kamyon , minibus , araba gibi ). Bu durumda benzer ozellikteki kisilerin bir ucagi , helikopteri , yada multikopteri kullanmamasini beklemek istemek ne kadar mantikli olur. Simdi gidip aracima binip hiz yapip bir otobuse carpip 40 civarinda kisinin olumune neden olabilirsiniz. Bunu engelleyen bir sey var mi ? Ehliyet sinavini gecmis olmaniz. Bu mantikla bakarsaniz ilk gun phantom'u ucurmaniz yine ilk gun bir kamyonu kullanmanizdan daha guvenlidir.

Bir duzenleme getirilebilir ama burada serbest birakilacak alanlari iyi belirlemek gerekir. Yurt disinda roketciligin bile ne kadar yaygin oldugunu dusunursek ulkemizde bu alan ile ilgili kisitlamalarin getirilmesinin dogru olmadigini dusunuyorum.

Bir nedenle ( duygusal ) bazi insanlarin bunlar kisitlansin , yurtdisindan getirilemesin , gumruk zorlassin gibi istekleri oldugunu dusunebiliyorum ama yonetimlerin bu sekilde kararlar vermesini dogru bulmuyorum. Bu kavrami aciklama zor ama 80'lerin amerika hobi dergilerinin kapaginda cizim olarak bulunan bir atolye goruntusu , model bir ucak babasi ile birlikte onun uzerinde calisan cocuk goruntusu gozumun onunde. Olay sadece alip ucmaktan ibaret degil. Bu bir kultur , buna sahip toplumlarda ust duzey muhendislerin kucukluklerinde bu tip deneyimler yasadigini yada bu tip hayaller kurdugunu gorursunuz. NASA starwars , startrek ile buyumus hayalleri olan cocuklar ile dolu. Bence kavram deneysel havacilik. Birakin istedikleri gibi ucsunlar , siz cezalari tanimlayin , ozel kurumlar var ise onlari koruyun.

Son olarak birseyi dusunun , ehliyetiniz olmasada gidin bir araba satin almaya calisin , kimse ehliyetini sormayacak...

söz konusu kardeşin bilinçli olarak orda phantomu uçurduğu kesin, zira başka yerlerde modelci,fotoğrafcı olarak tanınıyor.sebebi nedir bilemeyiz ,kesin olarak gps'i bi deneyim, değildir.

quadlar üzerine büyük bir piyasa var,satış yasaklama veya belge alma yasaları olacağını sanmıyorum zaten bunun üzerine bir yasa mevcut,görüşümce satışda ek olarak Sigortalama zorunluluğu gelir KESİN.

h.gümüş o zaman, her araba kullanana bir 600-700 heli, hexa,quad verelim. çarşının göbeğinde çim biçer gibi adam biçsin. bu hobi insanların hayatını tehlikeye atmak için değil. Uçak motorları kuş bile girse bozulabiliyor. kaldı ki o üründe lityum polimer pil kullanılıyor, bu pillerin kendiliğinden bile yanıp, patladığı biliniyor. motorun içinde böyle bir patlama düşünürseniz hiçte hoş olmayan sonuçlar çıkar ortaya.

araba alırken ehliyet sormuyorlar ama kullanırken soruyorlar...

peki yerleşim yerleri içinde bu araçları kullananlara ehliyet soran var mı? bu konuda bir cezai müeyyide, kanun?

Ben de heves ettim benim protosu mahalle arasında uçuracağım yarın öyleyse... Param var nasıl olsa, düşse gider başkasını alırım... Hatta yola yakın uçuracağım arabaların arasından...

hobi ve hobi malzemeleri ,bunlar nerde kullanılacığı birey tercihdir,evde quad uçurur perdeleri yırtarsın ve hanımdan oklavayı yersin :D havaalanında kullanırsın tepkileri yersin, ismi belli kardeş artık forumlara anonim kayıt olabilir.

hgumus' Alıntı:
Ben modelcilerin de bu konudaki tavirlarinina katilamayacagim.

Ilk olarak buradaki tehlikenin ne oldugunu tanimlamak gerek. Yeterli beceri yada bilissel duzeye sahip olmayan insanlar o ucaklardakinden daha fazla sayida kisinin hayatina mal olabilecek araclari kullaniyorlar ( tir , kamyon , minibus , araba gibi ). Bu durumda benzer ozellikteki kisilerin bir ucagi , helikopteri , yada multikopteri kullanmamasini beklemek istemek ne kadar mantikli olur. Simdi gidip aracima binip hiz yapip bir otobuse carpip 40 civarinda kisinin olumune neden olabilirsiniz. Bunu engelleyen bir sey var mi ? Ehliyet sinavini gecmis olmaniz. Bu mantikla bakarsaniz ilk gun phantom'u ucurmaniz yine ilk gun bir kamyonu kullanmanizdan daha guvenlidir.

Bir duzenleme getirilebilir ama burada serbest birakilacak alanlari iyi belirlemek gerekir. Yurt disinda roketciligin bile ne kadar yaygin oldugunu dusunursek ulkemizde bu alan ile ilgili kisitlamalarin getirilmesinin dogru olmadigini dusunuyorum.

Bir nedenle ( duygusal ) bazi insanlarin bunlar kisitlansin , yurtdisindan getirilemesin , gumruk zorlassin gibi istekleri oldugunu dusunebiliyorum ama yonetimlerin bu sekilde kararlar vermesini dogru bulmuyorum. Bu kavrami aciklama zor ama 80'lerin amerika hobi dergilerinin kapaginda cizim olarak bulunan bir atolye goruntusu , model bir ucak babasi ile birlikte onun uzerinde calisan cocuk goruntusu gozumun onunde. Olay sadece alip ucmaktan ibaret degil. Bu bir kultur , buna sahip toplumlarda ust duzey muhendislerin kucukluklerinde bu tip deneyimler yasadigini yada bu tip hayaller kurdugunu gorursunuz. NASA starwars , startrek ile buyumus hayalleri olan cocuklar ile dolu. Bence kavram deneysel havacilik. Birakin istedikleri gibi ucsunlar , siz cezalari tanimlayin , ozel kurumlar var ise onlari koruyun.

Son olarak birseyi dusunun , ehliyetiniz olmasada gidin bir araba satin almaya calisin , kimse ehliyetini sormayacak...

hgumus bey, " kültür meselesi " durumuna katılıyorum, haklısınız biz malesef bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da geriden geliyoruz fakat, bu işler, mutlaka cezai müeyedeler, tanımlı ve belirlenmiş uçuş alanları dahilinde yapılmalıdır, zira o bahsettiğiniz kültüre sahip ülkelerin hiç birinde modelinizi alıp, şehrin istediğiniz yerinde uçuramazsınız, tabiri caiz ise adamın canını çıkartırlar, ha tabi ki bu sizin deyiminizle " deneysel havacılık " kültürünü oluştururken, eş zamanlı olarak gerekli tanımlamaları da yaptıkları için, bu gün hiç bir sorun yada bizim "sorumsuzluk" olarak gördüğümüz örneğin konudaki gibi "hava alanı" yakınında uçuş yapmak gibi bir konu gündemlerine dahi gelmiyor. Ayrıca yine ülkemizde henüz oluşmamış " RcClub" kavramıda çok önemli, ben size şöyle bir örnek vereyim siz bırakın uçak yada quad uçurmayı, 1987 yılında lozan da leman gölünde benzinli rc tekne yüzdürmeye kalkıştık da, başımıza gelmeyen kalmadı. Yada alın modelinizi gidin bakalım NewYork' da ben burada uçarım deyip çıkartın modelide bakın neler oluyor. Yani mesele araba ve ehliyet arasındaki ilişki değil bence, neyi nerede yapabileceğinizle alakalı. Kaldı ki bu işin herkese zevk verme zorunluluğu da yok. Öncelikle bunun tanımlanması ve yine tabi ki insanların da buna uyması gerekli. Siz bu gün hava alanı yakınında uçuşa izin verirseniz, yarın bir bakmışsınız ki içinde 300 küsur kişi ile inişe geçen uçağın kaza sonrası(ALLAH KORUSUN) enkazından, motorun içinden kuş ölüsü yerine "RC QUAD" yada "RC HELİ" parçaları çıktığında, işin ne cezai kısmının bir önemi kalıyor nede başka bir şeyin, tabi ki senaryo kötü oldu ama olamayacağının garantisi yok malesef. Yani sonuç olarak bence; bırakmayın isteyen istediği yerde özellikle meskun tabir edilen yerlerde uçmasınlar, yani bizim evin hemen arkasında müsait sayılabilecek bir arsa varken, işte yukarıda saydığım bu sebeplerden dolayı kalkıp 25-30 km. yol (kırsal bölgeye) gidiyoruz ki, hepimiz için güvenlikli bir ortam oluşsun diye, Şunu da düşünmek lazım, siz yada ben de yarın öbür gün, benim yukarıdaki kötü senaryomun içinde bulabiliriz kendimizi. :saygilar: