Konuya ilk ciddi icraat paylaşımı yapsak iyi olur zahar
İlk adım olarak seçtiğim plandaki gövde bölmelerini "sayısallaştırıp" tercih ettiğim çizim yazılımı olan Fusion 360 içerisinde oluşturmak gerekli.
Peşinen söyleyeyim, Fusion 360 kullanımı konusunda uzman ya da usta sayılmam, o yüzden yaptıklarımı bir "yol gösterme" olarak almayın lütfen, mutlaka başka ve muhtemelen daha kolay yolları vardır yapacaklarmın, ama genel iş akışının anlaşılması açısından olabildiğince adım adım paylaşmaya karar verdim.
İlk adımın da ilk adımı olarak
plandaki teknenin yan görünümünü yazılıma yerleştirip boyutunu benim yapmayı istediğim tekne boyutuna eşit olacak şekilde ayarladım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Sonrasında plandan kestiğim üst görünümü de yan görünüme dik olan eksene ekleyip boyutunu ayarladım ve yan görünümle hizaladım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
3 boyutlu olarak baktığımızda gördüğümüz şey şu:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu yan ve üst görünümler teknenin kabuğuna son şeklini verirken çok işimize yarayacak.
Kabuğu oluşturmak için gövde postalarına da ihtiyacımız var, planın o kısmını da F360 a ekleyip boyutlandırdım:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu posta çizimlerini kullanarak her bir posta için bir "sketch" yani iki boyutlu çizim oluşturdum. Sonrasında işlerin daha kolay olması için her bir posta için ayrı bir çizim katmanı oluşturdum, böylece ilerde herhangi bir postada modifikasyonlar yaparken tek tek çalışmak mümkün olabiliyor ve işler daha kolay gidiyor.
Postaları yarım yani sadece tek taraflı olarak çizdim, sayısal ortamda simetrik objeleri modellerken bu şekilde tek bir yarım üzerinde çalışıp herşey tamamlandığında o yarımın bir de ayna görüntüsünü alıp birleştirerek tam objeye ulaşmak çoğu zaman faydalı bir yol oluyor, bu modelde de tercihim bu yönde oldu.
Postaların hizalanması için referans olarak planda verilen ve modelin konvansiyonel "dahta" inşaatında postaların inşaat tezgahına basması için tasarlanmış olan "ayakları" kullanmaya karar verdim. Her bir postanın orta eksenini bu ayakların tabanına kadar uzattım. Böylece bu eksen çizgisinin uç noktası tüm postalarda doğrusal bir hat üzerinde olacak şekilde bir referans noktası haline geldi.
Posta çizimlerinin F360 ın üç boyutlu uzayında yerlerine yerleştirilebilmesi için teknenin üst görünümündeki merkez hattı ve postaların yerlerini de yine ayrı bir çizim olarak oluşturdum.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yukarıda anlattığım, postaların referans noktası olan eksen çizgilerinin uçlarındaki noktaları üst görünümdeki teknenin eksen çizgisi ile posta konum çizgilerinin kesiştikleri noktalara taşıdım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu aşamada aslında basit bir "endaze" çizimi elde etmiş oldum:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ama yukarıdaki şekilde görüleceği üzere epey kötü bir endaze
Sorunları daha iyi göze sokmak için bu eğrileri birleştirerek teknenin güvertesi (üst yüzeyler) bordası (yan yüzey) ve karinası (alt kısmı) için yüzeyler oluşturdum.
Ön üstten görünüm:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ön alttan görünüm:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Arka alt görünüm:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Gördüğünüz gibi epey bir eciş bücüş bir yapı sö konusu
Neden böyle derseniz, hem çizimin kendisinde hem de "sayısallaştırma" sürecinde pek çok hata noktası bulunmakta. Planın orjinal tasarımcısının yaptığı ilk çizimde hata var mı yok mu bilmek çok kolay değil, onu bir kenara bırakıp diğer muhtemel hatalara kısaca bakalım:
- Orjinal planın çiziminden buyana geçen sürede yapılan kopyalama/tarama işleri sırasında planda kayma olabiliyor, bulduğumuz bu planın kaçıncı kopya olduğunu bilmeye imkan yok, "suyunun suyu" olma ihtimali var, o yüzden ufak tefek kaymalar olması muhtemel. Eğer planı normal bir şekilde dahtadan yapıyor olsaydık bu sorunlar bıraz zımpara ile çözülecekti (Dahta candır )
- Plan üzerinden sayısallaştırma yapılırken taranmış plandaki çizgi kalınlıkları potansiyel bir hata kaynağıdır. Prensip olarak mümkün mertebe çizgilerin orta noktalarını takip etmeye çalışırım ama her zaman bu hata payı vardır.
- Plandaki postaların eksenleri birbirine paralel olmayabilir, ki yukarda endaze çizimine bakarsanız bunu net bir şekilde görebilirsiniz, bu da doğal olarak postaların birbirleriyle tam olarak hizalı olmamasına neden oluyor ve ortaya çıkan şeklin de böye eciş bücüş olmasına katkıda bulunuyor.
Bu sorunların giderilip teknemizin daha şık görünmesini sağlamak çok zor değil korkmayın
İlk olarak postalar teker teker elleçlenecek ve merkez hatlarının (eksenlerinin) düşey düzlemde olması sağlanacak şekilde evirip çevrilecekler.
Sonrasında teknenin yan ve üst görünümleri kullanılarak bu postalar üzerindeki kritik noktalar sağa sola yukarı aşağı çekiştirilerek postaların uç ve köşe noktalarının teknenin genel görünümü ile uyumlu hale gelmesi sağlanacak. Bu aşamada teknenin çene hattı da (borda ile karinanın birleştiği keskin kenar) kullanılacak.
Son olarak da teknenin hem üst hem yan görünümündeki dış hatları da kullanılarak tüm postalar ve bu dış hatlar bir araya getirilerek bir yüzey oluşturulacak. Bu yüzey artık teknemizin "kabuğu" olacak. Fusion 360 gerekirse bu yüzey üzerinde de ince ayar yapmaya imkan sağlıyor.
Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu işlemleri yapıp güzel bir kabuk elde etmeye çalışacağım.