Köpük Kanat kesme aleti nasıl yapılır ?

Rezistans teli ile kanat kesimi yapmak istiyorum ancak sonuca etki eden çok fazla şey olduğu için danışmak istedim.Keseceğim kanatlar ortalama olarak 70 ile 100 cm arasında.Rezistans telinin uzunluğuna ve kalınlığına göre verilen voltaj değişiyor diye biliyorum. 70 cm veya 100 cmlik bir tel için (kalınlığı sizce kaç mm olmalı o da ayrı bir sorum olacak) kaç volt verilmeli? Ona uygun bir adaptör alacağım.Güç kaynağı ve devre için malesef yeterli zamanım yok.Elimde IMAX B6 var ona veya onun adaptörüne bağlasam yapabilir miyim? 12v 8a
 
Son düzenleme:
Rezistans teli ile kanat kesimi yapmak istiyorum ancak sonuca etki eden çok fazla şey olduğu için danışmak istedim.Keseceğim kanatlar ortalama olarak 70 ile 100 cm arasında.Rezistans telinin uzunluğuna ve kalınlığına göre verilen voltaj değişiyor diye biliyorum. 70 cm veya 100 cmlik bir tel için (kalınlığı sizce kaç mm olmalı o da ayrı bir sorum olacak) kaç volt verilmeli? Ona uygun bir adaptör alacağım.Güç kaynağı ve devre için malesef yeterli zamanım yok.Elimde IMAX B6 var ona veya onun adaptörüne bağlasam yapabilir miyim? 12v 8a
Çok deneyimim yok ama tel mutlaka krom nikel olmalı. Ben voltaj ayarlı laptop adaptörü ile iyi sonuç aldım. Tel boyuna göre voltaj değiştirilip denenebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: CANKUT TAŞ
şöyle bir ürün buldum 24v kadar ayarlanabilen,fiyatı da uygun.Buna 0.2 krom nikel bağlasam şöyle bir tablo oluşuyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ne kadar sağlıklı olur?
 
şöyle bir ürün buldum 24v kadar ayarlanabilen,fiyatı da uygun.Buna 0.2 krom nikel bağlasam şöyle bir tablo oluşuyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ne kadar sağlıklı olur?
Ben de buna benzer bir adaptör kullandım. Güzel oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: CANKUT TAŞ
Günaydınlar.Karbon boruyu köpük kanat içerisinden nasıl geçirebilirim? 70 cmlik kanatın içini direkt delebilir miyim? Yoksa kanadın altından sıcak tel ile kesip boruyu yerleştirip sıcak silikonla kapatmalı mıyım?
 
Köpük kesme ile ilgilenen arkadaşlara belki FAYDASI olur. Köpük kesmesini bilenlerin okumasına gerek yoktur.

Bizim modelci olarak kullandığımız İKİ ÇEŞİT köpük vardır. Birisi GENİŞLETİLMİŞ (expanded) polistren (EPS), diğeri ise basılmış (extruded) polistrendir (XPS). Hepimizin DEPRON olarak bildiği malzeme TİCARİ bir isimdir ve bu malzeme XPS’dir.

Daha detaya girip kafanızı karıştırmayayım, özetle EPS ve XPS malzemelere piyasada KÖPÜK tabir edilir. EPS daha ZAYIF ve DAHA HAFİF’tir. 8-20 kg/m3, XPS ise EPS’ye nazaran daha ağır (20-40 kg/m3) ve daha mukavimdir. Bu rakkamlar akademik veya bilimsel değildir, size mertebe göstermek için verilmiştir.

Televizyon, buzdolabı paketlemesinde ve inşaat izolasyonlarında (ucuz olanlar, bazıları gri’dir) EPS, açık mavi, sarı, pembe renkli olarak inşaatlarda kullanılanlar ve tabak, kebapçı paketi yapılanlar ise XPS’tir.

DOĞRUSU, eğer kontraplak veya balsa ile kaplamayacaksanız, yoğunluğu 15 Kg/m3 altında köpük KULLANMAYIN.

EPS’nin yoğunluğunu tane büyüklüğünden anlayabilirsiniz, büyük taneli olanlar, yani ucuz inşaat izolasyonunda kullanılanlar 10-12 kg/m3, buzdolabı çamaşır makinalarından çıkanlar 15-20 kg/m3 civarındadır. XPS’te tane YOKTUR, piyasada bulacağınız renkli köpükler ve KAPRON tabir edilen malzeme 30 kg/m3, Depron ve kebapçı paketleri de 40 kg/m3 civarlarındadır.

Bıçak, testere, makas gibi aletler ile de köpük kesilebilir tabii, kalınlık ve boyutuna bağlı. Biz burada SICAK TEL İLE KESMEK’ten bahsedeceğiz.

Kesmek için kullanacağınız tel, PASLANMAZ ÇELİK TEL’dir, bazıları buna rezistans teli, elektrikli ısıtıcı teli, NiCr tel vs derler. Paslanmaz olmasının sebebi, kolay ısınması ve sıcakken az OKSİTLENMESİ içindir. Piyano teli, gitar teli gibi teller de kullanabilirsiniz ama dirençleri AZ olduğundan zor ısınırlar yani fazla enerji gerektirirler ve kolay oksitlendiklerinden ömürleri daha az olur. Bakır, aliminyum gibi İLETKENLİĞİ FAZLA telleri KULLANMAYIN.

NiCr veya paslanmaz tel satılır, genellikle 0.3 ve 0.4 mm tel kullanılır, hiçbirşey bulamıyorsanız bir elektrikçiden, ELEKTRİKLİ ISITICI teli alabilirsiniz, elektrikli ocak rezistansı diye satılır, en azından eskiden öyle idi, küçük bir çapa kıvrılmıştır, yumuşak bir malzeme olduğundan kolayca doğrultabilirsiniz.

En basit kesme düzeni için,

• Güç kaynağı olarak 24V/2A, 12V/4A trafo veya 12V araba aküsü veya araba aküsü şarj aleti, ve 0.3mm - 0.4 mm tel çapıdır. Daha iyisini istiyorsanız ayarlama amacı ile trafolara bir DİMMER bağlayabilirsiniz.

Teknik bir açıklama gerekirse bu düzen neyi ne ile keseceğinize bağlıdır. Yani köpüğün yoğunluğu, tel cinsi, tel uzunluğu ve tel çapı, ve çıkmak istediğiniz sıcaklık, köpük kesme hızınız vs, güç kaynağı parametrelerini belirler.

Dolayısı ile düzenekte bir AYAR olması, kesimi iyileştirecektir. Bende 40V luk bir trafoya bağlanmış bir DİMMER var ve 0.3 mm NiCr tel kullanıyorum.

• Bazı pil şarj cihazlarında menülerin içinde, bu sıcak telle kesme için tasarlanmış menu vardır. IMAX B6 Orijinallerinde olabilir. Bu şarj aletinin çoğu ÇAKMA’dır, bende çakması var, onda YOK.

Rakkamlar tam aklımda değil, kirli çıkınımızı bir araştırdım, birşey bulamadım ama 320 derece altında bir sıcaklık işinize yaramaz ve tam hatırlamıyorum ama 1m boy ve 0.4 mm çap tel için 60W gerekli diye aklımda kalmış. Tabii daha önce belirttiğim gibi kesme hızı, köpük cinsi vs vs bu enerji kaynağı ihtiyacını belirleyen önemli faktörlerdir.

Herkesin kesme hızı farklı olduğundan, çok net elektriksel değer vermek mümkün olmaz, keseceğinizi temsilen küçük bir parçada deneme yanılma ile doğru ayarı bulabilirsiniz.

• Model uçakçıların çoğunda Li-Po pil vardır, 7.4V veya 11.1V olabilir, veya 12V ve birkaç amper verecek bir kurşun asit akü de olabilir, illa araba aküsü gerekmez, veya çıkma bilgisayar GÜÇ KAYNAĞI, laptop adaptörü veya benzeri de olabilir. Ayrıca bir Servo Tester temin edin, çok pahalı birşey değildir, bir de 30 amperlik FIRÇALI MOTOR ESC’si. bulun. ( FIRÇASIZ MOTOR ESC'si OLMAZ) Bunlarla AYARLI bir düzenek yapabilirsiniz.

Oooo çok uzun oldu, bir sonraki mesajda da KESME DÜZENEĞİNDEN bahsederiz.
 
İnternetten bir baktım, servo tester 120 TL, en moktan fırçasız 30A esc de 400 TL, hatta aynı escyi 900 TL'ye satan bile var. Bunların GERÇEK fiyatları, servo tester 0.3-0.4 USD, 30A ESC ise 1.5-2 USD. Aliexpresse baktım, herhalde talep çok, bunlar iki katına çıkmış. Tabii alıp almamak keyfinize kalmış.

Ben hemen ekonomik bir alternatif sunayım. Elektronik merakı olan arkadaşlar mutlaka bilir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bir mosfet ve bir potansiyometre ile de bu teldeki sıcaklık ayarını yapabilirsiniz. Burada gördüğünüz IRFZ44 To-220 kasada 25-30 TL civarında birşeydir, belki biraz daha artmıştır. Ben 3 sene önce 3 TL'den almıştım, aynı mantıktan gidersek 50K pot da 5-10 TL civarında olması lazım. Ben yaptım diye hatırlıyorum ama başka MOSFET olabilir. İnternette "mosfet voltage regulator" diye aratırsanız birsürü şey çıkar. Ben bazı şeyler yapıyorum ama elktronikten pek anlamam. Resimde POT'un ne olduğunu söylememiş, 10K-50K arası olabilir.







Yapmadan önce elektronikçi bir arkadaşınız varsa danışın veya burada elektronik bilen bir arkadaş varsa bir yanlışımız var mı yok mu söyleyebilir.

Az kalsın unutuyordum, MOSFET'e bir de büyük bir soğutucu takmanız gerekli. Resimde gözükmüyor video çeken de takmamış.

Bir tane de video ekleyelim.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Bu işin DOĞRU TEKNİĞİNİ anlatmaya çalışırsak,

1. Bütün köşeleri DİK olarak kesilmiş, keseceğiniz kanattan BİRAZ geniş, uzun ve kalın bir KÖPÜK.

2. Tercihan, 1-3 mm civarlarındaki kalınlıkta SERT bir kontraplak, pleksiglas, pertinaks vs gibi bir malzemeden kesilmiş 2 adet, kanat ortası ve ucu profili şablonu. Eğer kanadınızın genişliği, bir yerden sonra FARKLI açıda daralmaya başllıyorsa, o başlangıç yeri için bir profil şablonu daha gerekli, yani, yarım kanat 2 PARÇA.

3. Profil şablonları için GİRİŞ ve ÇIKIŞ rampaları.

Bu teknik neticesinde köpük BLOK, 3 parçaya ayrılacak. ALT, KANAT ve ÜST, yani bu üç parçayı birleştirdiğinizde, başladığınız ebattaki dörtgen köpüğü elde edeceksiniz.

İstediğiniz bir kanat kesitinin pofili buradan seçip şablonlarını yapabilirsiniz. Başka birsürü siteler de vardır, benim karşıma bu çıktı.



Bazı ifadeler tam doğru olmadı ama bir sonraki açıklamada, niye DOĞRU TEKNK bilmeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Ben biraz resim bulmaya çalışayım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Güzel bir resim, daha doğrusu koyacak hiç resim bulamadım. Biraz açıklayıcı olsun diye birşey çizdim, umarım açıklayıcı olmuştur.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şeklin en üstünde bir 2 panelli , dış paneli arkaya doğru daralan, bir YARIM KANAT'ın üstten görünüşünü görüyorsunuz.
KE1: Orta kanat eni
KE2:Uç kanat eni
P1: Panel 1 boyu
P2: Panel 2 boyu

Kanatımızın kesit profili ise DEĞİŞKEN ve 2 Değişik kanat profili ile tanımlanmış. Clark X ve MH 20 9.01%,
Bu "clark, mh" gibi isimlerden ve "%" işaretinden birşey anlamadıysanız önemli değil, mutlaka bilmeniz gerekmez, bunlar kanat kesiti şeklini tarif ediyor.
Yani KANAT ORTASINDA, "Clark X" olarak paşlayan profil, 1.panelin sonunda "MH20" profil ile bitiyor ve buradan sonra da 2.Panelin sonuna yani kanatın ucuna kadar da MH20 devam ediyor ancak DARALIYOR.

Kanadımızı, tek bir şekil ile çok şey tarif edebilmek için size biraz karmaşık gelecek şekilde seçtik, LÜTFEN anlamaya çalışın, daha sonra DAHA KARMAŞIKLARI gelecek. Anlamıyorsanız, kendinize kızmayın, anlatan iyi anlatamıyor olabilir, size yardımcı olabilecek bir arkadaşınızı bulun, zaten BANA GÖRE, köpük kanat kesmek için 2 KİŞİ gereklidir.

İlk maddemiz, "Bütün köşeleri DİK olarak kesilmiş, keseceğiniz kanattan BİRAZ geniş, uzun ve kalın bir KÖPÜK." idi. Resimden göreceğiniz üzere keseceğiniz köpük, EN BÜYÜK kanat profil şablonunuzdan bira daha uzun , yaklaşık %10 fazla bir genişlikte (W), Pofil yüksekliğinden biraz daha fazla, takriben 2-3 kat kalınlıkta (KK) ve TAM PANEL boyunda olmalıdır (P1 ve P2). Herhalde buradan PANELLERİ ayrı ayrı keseceğimiz anlaşılıyor.
BURADA TÜM KÖŞELERİN "TAM DİK" OLMASI ÖNEMLİDİR, bir başka deyiş ile karşılıklı yüzeylerin birbirine TAM PARALEL olması gereklidir.

Şu anda, W x KK x P1 ve W x KK x P2 ebadında 2 adet köpük bloğumuz var.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2.maddemizde ise profil şablonlarımızı kesiyorduk, ben FANTAZİ olsu diye PLEKSİGLAS diye de yazdım ama kestikten sonra erimemesi için üzerini tel ile çevirmeniz gerekir, bu tel işi de giriş çıkış rampalarını yapmanızı kolaylaştırır. EN DOĞRU'su baskı devre PERTİNAKS'ından yapmak ve kenarlarını ince bir zımpara ile KAYGAN HALE getirmektir. Ben 3 mm kontraplaktan yapıp, kenarlarına ince japonu bolca sürüp sertleştiriyor ve sonra da ince bir zımpara ile PÜRÜZSÜZ ve KAYGAN hale getiriyorum. Bazılarınız JAPON YANAR diye düşünebilir, ben bir sıkıntı ile karşılaşmadım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu siyah beyaz resimler, RCM dergisinin yayınladığı FOAM WİNGS (köpük kanatlar) isimli kitabından. Eski bir kitap olduğu için, EPS kesimi ve balsa kaplamayı anlatıyor.

Devam edecek.......
 
Son düzenleme:
Bazı kanat profili ve detayı çizme programlarında BİR kanat profili şablonunu, ALT ve ÜST olarak iki parça verir ve şablona giriş çıkış rampalarını da koymuştır, yani kanat altını bir şablon, daha sonra üstünü bir başka şablon ile kesersiniz.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Profil ŞABLONUNDAKİ önemli konulardan bir tanesi, resimde gördüğünüz gibi mesafeleri NUMARALANDIRMAKTIR. Bu numaralar TEL KONUMUNU takip etmeye yarar, Kök ve uç taraf profili AYNI bir kanadı TEK bir kişi olarak kesiyorsanız, telin şablonlar üzerindeki konumunu göremezsiniz ama göz kararı iki tarafı da aynı ilerletebilirsiniz, zaten benim gördüğüm çoğu kişi de böyle kesiyor, ama DOĞRUSU her şablon tarafında bir kişinin telin bulunduğu aparatın o tarafını tutarak, numaraları söylemesi ve diğer taraftaki kişinin de telin aynı numaralar konumunda olmasını sağlaması veya "YAVAŞLA" veya "HIZLAN" gibi ifadelerle diğer tarafı yönlendirmesi gerekir. Özellikle DARALAN KANATLARDA bu yöntem çok faydalı netceler verir.

Özetle, şablonu numaralandırmanız ve keserken de tel pozisyonunun aynı numaralarda olmasına DİKKAT etmeniz gerekir.

Profilimizi kesip numaraladıktan sonra, bir de GİRİŞ/ÇIKIŞ RAMPASI eklememiz gerekir. Bunun amaçı TELİ ilk önce köpüğü KESMEYEN bir yerde konumlayarak, teli hareket ettirmek ve kesmek için köpüğe girmek gerekir. Tel kenarları kanat arkasından çıktığında, TELİN ORTA KISMI, kanat ortasında hala kesmeye devam ediyordur, yani KÖPÜKTEN ÇIKMAMIŞTIR. Çıkış rampası köpüğe en yakın noktada, telin orta kısmının çıkmasını beklemesini KOLAYLAŞTIRIR.

Bazıları, kanatın ön ve arka kısımlarına ÇITA koyacaklarından, köpük bloğunun GENİŞLİĞİNİ (W), şablon uzunluğundan az keserler ve şablonun bu kısmını RAMPA olarak kullanırlar. Aşağıdaki resimde, profil arka kısmının GİRİŞ rampası olarak kullanıldığını görüyorsunuz. Arka tarafı giriş rampası olarak kullanmayı ben tavsiye etmiyorum.
 
Sayın moderatör resmi silip değiştirmek istedim, başka resim yüklememe izin vermiyor, bu mesaja da yükleyemiyorum.
 
Sayın moderatör resmi silip değiştirmek istedim, başka resim yüklememe izin vermiyor, bu mesaja da yükleyemiyorum.
Rica etsek bir daha dener misiniz. Böyle bir sorun olmaması lazım. Tek kısıtlama var o da aynı isimde resmî yeniden yüklenmesine izin vermiyoruz. Eğer resmin orijinal ismi farklı ise yeni resimi sorunsuz şekilde yükleyebiliyor olmanız lazım.
 
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Gördüğünüzgibi başka dosyalardan başka resimler yüklüyor.
Eski dosyada isim değişikliği yaptiğım halde yüklemiyor
Eski dosyadan başka resim de yüklemiyor.
Resmin dosyasını değiştirdiğim halde yüklemiyor.
Resmin hem dosyasını, he ismini değiştirdim, yine yüklemiyor.
 
Son düzenleme:
Merhabalar ben bununla ilgili bir video hazırlamıştım. Oldukça basit ve kolay bir sistem. Resimdeki kanatları bu sistemle kestim. Bu yöntem işinize yararsa elimden geldiği kadar destek te olurum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol