Güzel bir resim, daha doğrusu koyacak hiç resim bulamadım. Biraz açıklayıcı olsun diye birşey çizdim, umarım açıklayıcı olmuştur.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Şeklin en üstünde bir 2 panelli , dış paneli arkaya doğru daralan, bir YARIM KANAT'ın üstten görünüşünü görüyorsunuz.
KE1: Orta kanat eni
KE2:Uç kanat eni
P1: Panel 1 boyu
P2: Panel 2 boyu
Kanatımızın kesit profili ise DEĞİŞKEN ve 2 Değişik kanat profili ile tanımlanmış. Clark X ve MH 20 9.01%,
Bu "clark, mh" gibi isimlerden ve "%" işaretinden birşey anlamadıysanız önemli değil, mutlaka bilmeniz gerekmez, bunlar kanat kesiti şeklini tarif ediyor.
Yani KANAT ORTASINDA, "Clark X" olarak paşlayan profil, 1.panelin sonunda "MH20" profil ile bitiyor ve buradan sonra da 2.Panelin sonuna yani kanatın ucuna kadar da MH20 devam ediyor ancak DARALIYOR.
Kanadımızı, tek bir şekil ile çok şey tarif edebilmek için size biraz karmaşık gelecek şekilde seçtik, LÜTFEN anlamaya çalışın, daha sonra DAHA KARMAŞIKLARI gelecek. Anlamıyorsanız, kendinize kızmayın, anlatan iyi anlatamıyor olabilir, size yardımcı olabilecek bir arkadaşınızı bulun, zaten BANA GÖRE, köpük kanat kesmek için 2 KİŞİ gereklidir.
İlk maddemiz, "Bütün köşeleri DİK olarak kesilmiş, keseceğiniz kanattan BİRAZ geniş, uzun ve kalın bir KÖPÜK." idi. Resimden göreceğiniz üzere keseceğiniz köpük, EN BÜYÜK kanat profil şablonunuzdan bira daha uzun , yaklaşık %10 fazla bir genişlikte (W), Pofil yüksekliğinden biraz daha fazla, takriben 2-3 kat kalınlıkta (KK) ve TAM PANEL boyunda olmalıdır (P1 ve P2). Herhalde buradan PANELLERİ ayrı ayrı keseceğimiz anlaşılıyor.
BURADA TÜM KÖŞELERİN "TAM DİK" OLMASI ÖNEMLİDİR, bir başka deyiş ile karşılıklı yüzeylerin birbirine TAM PARALEL olması gereklidir.
Şu anda, W x KK x P1 ve W x KK x P2 ebadında 2 adet köpük bloğumuz var.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
2.maddemizde ise profil şablonlarımızı kesiyorduk, ben FANTAZİ olsu diye PLEKSİGLAS diye de yazdım ama kestikten sonra erimemesi için üzerini tel ile çevirmeniz gerekir, bu tel işi de giriş çıkış rampalarını yapmanızı kolaylaştırır. EN DOĞRU'su baskı devre PERTİNAKS'ından yapmak ve kenarlarını ince bir zımpara ile KAYGAN HALE getirmektir. Ben 3 mm kontraplaktan yapıp, kenarlarına ince japonu bolca sürüp sertleştiriyor ve sonra da ince bir zımpara ile PÜRÜZSÜZ ve KAYGAN hale getiriyorum. Bazılarınız JAPON YANAR diye düşünebilir, ben bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu siyah beyaz resimler, RCM dergisinin yayınladığı FOAM WİNGS (köpük kanatlar) isimli kitabından. Eski bir kitap olduğu için, EPS kesimi ve balsa kaplamayı anlatıyor.
Devam edecek.......