ama bu gün aylaklık günü ilan ettim
Senin aylak günün foruma çok faideli oldu başganım, eline sağlık
Daha dur, bunlar iyi günleriniz, yavaş yavaş ele geçiricez forumu, bizim klüpten iki planörcüyü daha getirdim mi işlem tamam
Konuda emekleri geçen herkese teşekkür ederim.8 Yaşındaki modelciliğe meraklı Kuzenim için ben de trainer modeli arayışı içerisindeyim.Maliyeti düşük tutmak açısından kendim yapmak istiyorum.Zutor modeli ilgimi çekti fakat kafama takılan bazı sorular var yardımcı olursanız çok sevinim.
1) Hangi kalınlıkta,kaçar adet balsa,çıta ve kontraplak almamız gerekiyor? Ölçüleri ne olması gerekiyor? Mümkünse listesi paylaşılabilir mi?
2) Modelin bitmiş haldeki ,kanat açıklığı,ve gövde uzunluğu ne kadar?
3) Model yapımında gerekli malzemeler nelerdir?
Sorular biraz saçma olabilir bu nedenle kusuruma bakmayın zira balsa ile uçak yapmadım.Daha önce köpük uçak yapıp uçurmuştum fakat vereceğiniz yanıtlar doğrultusunda maliyet hesaplaması yapıp kararımı bu doğrultuda vermek istiyorum.Balsa Zutor modeli olmazsa Çaylak modeli alternatiflerim arasında.Merak ettiğim diğer konu balsa ve kontraplağı elde nasıl kesebilirim? Daha önce 3mm balsa vardı elimde ve maket bıçağıyla düzgün kesim yapamıyordum.Kesmek için bastırmak gerekiyordu fakat düzgün bir kesim olmuyordu çatlıyor gibi oluyordu.İnce balsada problem olmaz sanırım.Bir de yapıştırıcı olarak ne önerirsiniz Japon yapıştırıcısı haricinde? Elimde epoxy,uhu hart mevcut.Şimdiden teşekkürler.
Tamer, öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak gerek, amaç maliyeti düşük tutmak ise konvansiyonel inşaat en son başvurman gereken şeydir
zira hem ana ham maddemiz olan "dahta" hem de kaplama filmleri vs bizim gibi son kullanıcılara oldukça maliyetli olarak gelirler. İstisnai durumlar olsa bile bu tür inşaatlar benzer boyuttaki ARF modelden ortalama %50 daha maliyetli olurlar. Hele şu an elindeki diğer seçenek olan çaylak ile karşılaştırdığında maliyet tarafında Zutor'un cazip olabilmesi imkansızdır.
Öte yandan Zutor'un Çaylağa nazaran yeni başlayan birisine verebilecekleri çok daha fazladır. Ancak en nihayetinde bu bir zevk ve tercih meselesi olup kimisi köpük modellerle uğraşmayı sever, modelcilik hayatı boyunca sadece köpük kullanarak, gayet de başarılı modeller yapabilir. Bazıları da klasik inşaattan daha çok keyif alır onu tercih eder.
Sorularına gelirsek,
1. ilk mesajlarda hem plan hem de lazer kesim çizimleri mevcut, bunları inceleyerek hangi malzemeden ne kadar gerektiğini çıkartmak mümkün olacaktır. İlker'in malzeme listesi hazırlayıp vermesi de güzel olurdu, belki başka bir aylaklık gününde yapar (Başganım bak selam verdin borçlu çıkardım seni
) Öte yandan, yeni başlayan birisinin bu inşaata başlamadan önce planı dikkatlice çalışması çok faydalı olacağı için bu aşamada malzeme listesini kendisi çıkarması da planı daha iyi anlama şansı verecektir.
2. Modelin kanat açıklığı 140 cm (ilk mesajda bahsedilmişti) boyunu ben de bilmiyorum ama önemli olan boyu değil kanat açıklığı
3. Bu mevzu için şu konuya bir göz gezdirmeni tavsiye ederim :
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Burada genel olarak bu işte çok kullanılan alet edevatlara değindim. Tabiki Zutor'u yapmak için hepsine ihtiyacın yok ama olmazsa olmaz olanlar: tezgah, güzel bir bıçak sapı ve 11 numara bıçak, tek yan jiletler, zımparalar, toplu iğneler ve eğer kontraplağı kendin kesmek istiyorsan bir kıl testeresi ve sehpası.
Balsayı keserken biz çoğunlukla 11 numara bıçağı tercih ediyoruz, her türlü kesimde (düz, kıvrımlı) iyi sonuç alabilirsin. Ama tabiki balsayı kesmenin de bir "rajonu" var malesef, parçanın şekline ve lif yönlerine bağlı olarak hangi töne doğru keseceğin önem kazanıyor yoksa senin dde başına geldiği gibi parçanın liflerinin ayrılması mümkün oluyor. Ama biraz tecrübe kazanınca balsa ile çalışmanın çok kolay olduğu görülecektir.
Kontraplak kesmek biraz daha zor. Eğer nispeten ince kontraplaklardan bahsediyorsak, ve kesimlerin çoğunlukla düz hatlarda olamsı gerekliyse maket bıçakları bir metal cetvel yardımıyla iş görebilir. Ancak kesimlerde kıvrımlar var ise o zaman iş değişiyor. Yada daha kalın kontraplaklar kesmek söz konusuysa. Böyle bir durumda hırdavatçılarda gayet ucuza satılan kıl testereleriyle çalışmak uygun olacaktır.
Yapıştırıcı konusuna gelirsek, farklı yerlerde farklı yapıştırıcılar kullanmak gerekir. Genel olarak üç tip yapıştırıcıyla çalışırız, CApon, Alifatik tutkal (alifatik bulunamazsa beyaz tutkal da iş görür), ve epoksiler. Her bir yapıştırıcının özellikleri ve haliyle de kullanım alanları farklıdır. İlker modelin anlatımında hangi aşamada hangi yapıştırıcıyı kullandığını yazmış. Ben de kısaca bahsedeyim;
Balsa-balsa yapışmalarında öncelikli tercihimiz ince CApon (Alternatif olarak UHU-hart veya alifatik/beyaz tutkal kullanılabilri, ancak ınce CApon hem çok hızlı sonuç verir hem de eğer parçaların yapışma yüzeyleri birbirine tam olarak öpüşüyorsa fazlasıyla sağlam olacaktır. Eğer yapışma yüzeyinde boşluklar var ise daha koyu kıvamlı CAponlar yada beyaz-alifatik tutkal kullanılmalıdır)
Balsa-kontraplak yada kontraplak-kontraplak yapışmalarında ince CApon pek işe yaramaz (bazen geçici tutturma için, puntolama dediğimiz şey, kullanırız). Buralarda eğer yapışmanın güçlü olmasını istiyorsak tercih edilecek yapıştırıcı epoksi olmalı. Ama ağırlık önemli ise ve özellikle balsa-kontra yapışmalarında alifatik tutkal daha iyi sonuç verebilir.