ZMR H250 CF Mini Quad Multicopter
Teşekkürler Halil Bey.
Akşam biraz çalışma fırsatı bulabildim. Tabi bir kısmı oğlumla kavga gürültü şeklindeydi. Uyuduktan sonra daha rahat devam edebildim. Çok meraklı herşeye dokunmak ellemek istiyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Akşam çoğunlukla kablo kesme ve lehimleme ile geçti zamanım. Mümkün olabildiğince kabloları en kısa haline getirmeye çalıştım. ESC motor bağlantılarını direk lehimle yaptım. Bu ESC lerin kontrol kabloları çoook uzundu. Neden böyle anlamadım. Aynı şekilde motorların kabloları çok uzun verilmiş. Neyse sonunda toparlayabildim. Yazmayı unuttum. Güç dağıtım kartını önceleri alttaki iki frame parçası arasına almayı düşünüyordum. ESC leri de buraya çekerek dışarıda temiz bir görüntü sağlarım diye düşünmüştüm ama motor kollarına yükseltme için parça ayarlamam gerekiyordu. Ayrıca alttaki iki parçanın arasını fazla açmak mantıklı gelmedi. O yüzden güç kartını kontrolcünün altına, ESC leride kollara alıp devam ettim. Sonuçta herkes aynı şekilde yapıp geçiyor.
İlerleyen saatlerde model bu durumdaydı. Güç kartından ekstra olarak kontrolcüye 5 volt çıkış aldım. Telemetri için direk pilden ayrı bir kablo çektim. Kartın 12 volt çıkışından da video vericiye kablo çektim. Umarım bu çıkış parazite neden olmaz. Kullanacağım verici kameraya direk 12 volt çıkış veriyor. Araya OSD girmeyi de düşünmediğim için parazit olmaz diye bekliyorum ama zaman gösterecek. Üst ve alt frame arasına 35 mm alüminyum parçalar verilmiş. Bu parçaların birleşimi için kitin içinden metal vidalar çıkıyor. Ben bunları plastiklerle değiştirdim.
Multiwii yerini buldu. Ayar uçuşlarını video sistemi olmadan yapmayı planlıyorum. Sadece sonradan uğraşmamak için kamerayı yerine yerleştireceğim. Şu durumda geriye alıcının yerleştirilmesi kaldı gibi görünüyor. Bir kaç saate uçmaya hazır gibi.
Peki bu kadar uğraştım, kabloları kısalttım, ESC lerin shrinklerini çıkardım. Bana ne faydası oldu. Bunun cevabı aşağıda.
Bu yığın içinde kullanmayacağım parçalarda var. Örneğin ayaklar, birkaç vida. Ve sonradan farkettiğim bu yığında olmayan üç adet servo kablosu ve üzerindeki servo soketleri.
Parçalar geldiğinde hepsini ayrı ayrı tartmıştım.
Motor, ESC ler - 140 gr
Multiwii, Alıcı, Power B. - 38 gr
Kamera, Video verici, Anten - 43 gr
Mobius - 40 gr
Batarya (1500 Mah 3S) - 122 gr
Frame - 162 gr
TOPLAM - 545 gr çıkmıştı. Akşam son işlemlerden sonra ölçtüğüm ağırlık aşağıdaki gibi çıktı.
Sanırım 500 gr altında bitirebileceğim. Şimdilik üretim kısmından bu kadar.
Bu arada kullanacağım video sistemi parçalarından bahsedeyim.
Pilot Kamera:
32x32 mm ölçülerinde 700 TVL 2.8 mm merceğe sahip. Daha önceki kontrollerimde görüntü kalitesinden oldukça memnun kalmıştım. Bakalım nasıl olacak.
Video verici:
Boscam TS-832. Bununla ilgili çok fazla bir şey yazmaya gerek yok. Güzel bir vericidir. Kullananlar fazlasıyla memnun. Benim tek şikayetim genişliğinden dolayı frame içine yatay olarak koyamayacağım. Buna da bir çare bulacağız.
Kayıt Kamerası:
Mobius demem yeter zaten. Fazla söze gerek yok. Tabi benimki biraz hırpalanmış Mobius. Kafasını taşlara vura vura bu hale geldi.