Abi Türk milleti olarak bilinen ve başarı olasılığı yüksek yolları pek tercih etmiyoruz. Malum macera seven bir yapımız var.
Böyle düşünen arkadaşlar nedense yolun başında yorulup, hobiye başlamadan bırakıyorlar. İnşallah siz onlardan olmazsınız.
Teşekkürler, yavaş yavaş gelişiyoruz. Mesela önceki konumdaki tasarım tam anlamıyla çöp idi kabul ediyorum. O konuyu silebilirsiniz.
Ama araştıre araştıra uçaklarla alakalı az çok bazı kavramlar öğrendim. Misal Washout derecesi, Washout derecesinin oranının yüksek olmasının avantajları/dezavantajları gibi şeyler.
Ehh biraz da şu meşhur yapay zeka olan Chatgpt'den yararlandık, gerçekten çok faydası dokundu bana.
Kullanacağım kanat profili Eppler 377 olacak, bu profilin özelliği yavaş uçuş ve kaldırma/drag oranının iyi olması.
Epler377;
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Yapay zeka botuna sorduğum bazı sorular,
Ben: Türbülanslı havalarda kolay kontrol için Washout derecesinin yüksek mi olması gerekir yoksa az mı olması gerekir?
Chatgpt: Türbülanslı havalarda kolay kontrol için washout derecesi yüksek olmalıdır. Çünkü türbülanslı hava, yelken kanadın kaldırma kuvvetini aniden azaltabilir ve kanadın arkaya doğru düşmesine yol açabilir. Washout derecesi yüksek olan bir kanatta, kanat ucundaki kaldırma kuvveti azalmaz ve kanat daha istikrarlı hale gelir, böylece pilot kolayca kontrol edebilir. Ancak, washout derecesi çok yüksekse, kanat ucundaki kaldırma kuvveti çok az olacağı için performans da düşecektir.
Ben: Stabil ve yavaş uçan başlangıç yelken kanatlarda washout derecesi kaçtır?
Chatgpt: Başlangıç seviyesindeki stabil ve yavaş uçan yelken kanatlarında genellikle 4 ila 6 derece arasında bir washout derecesi kullanılır. Bu değer, yelken kanadın kanat ucundaki kaldırma kuvvetini azaltarak kanat ucunda oluşabilecek hava akışının düzensizleşmesini önleyerek, yelken kanadın stall hızını düşürür. Aynı zamanda, kanat kökündeki yüksek washout derecesi, yüksek hücum açılarında kanadın stabil kalmasını sağlar. Ancak washout derecesi tasarım amacına göre değişebilir ve farklı yelken kanat tasarımlarında farklı değerler kullanılabilir.
Ben: EPPLER 377 yavaş uçan yelken kanat için uygun mudur?
Chatgpt: Epple 377 kanat profili yavaş uçan yelken kanatları için uygun bir seçim olabilir. Bu profil, yüksek kaldırma katsayısı, düşük direnç ve stabilite sağlamak için tasarlanmıştır. Yavaş uçan yelken kanatlarının çoğunda Epple 377 profilinin kullanıldığını görebilirsiniz. Ancak, kanat açıklığı, yelken kanadın boyutu, tasarım hedefleri ve diğer faktörler de dikkate alınarak diğer kanat profilleri de kullanılabilir. Bu nedenle, hangi kanat profilinin en uygun olduğunu belirlemek için tasarım hedeflerinizi ve uçuş koşullarınızı dikkatli bir şekilde analiz etmeniz ve uygun bir kanat profili seçmeniz önemlidir.
Tabi yapay zekanın verdiği yanıtların %100 doğru olması beklenemez, ama işimi görüyor yinede.