XT60 ve Batarya Lehimleme

Ben önce parçayı biraz ısıtıyorum. Sonra lehimi eritiyorum havyaya değdirerek. Parçaya da yapışmaya başlıyor lehim. Gerekli lehim eridikten sonra lehimi içeride iyice kaynatıyorum. Daha önce lehimleyip iyice kaynattığım kabloyu da yerine koyup ikisinin yine kaynamasını sağlıyorum. Sonra da üfleyerek soğutuyorum :D

Bu şekilde yaptığımızda da yine de parçada mı lehimi eritmek gerekir. Yoksa buda başka bir yöntem mi?
Sonuçta aynı yere çıkıyor.

Ben önce parçayı biraz ısıtıyorum. Sonra lehimi eritiyorum havyaya değdirerek. Parçaya da yapışmaya başlıyor lehim. Gerekli lehim eridikten sonra lehimi içeride iyice kaynatıyorum. Daha önce lehimleyip iyice kaynattığım kabloyu da yerine koyup ikisinin yine kaynamasını sağlıyorum. Sonra da üfleyerek soğutuyorum :D

Bu şekilde yaptığımızda da yine de parçada mı lehimi eritmek gerekir. Yoksa buda başka bir yöntem mi?
Amaç lehimlenecek yüzeyleri ısıtarak lehim yapmak Ali Haydar hocam.Muhtemelen sizin uygulamanız da doğrudur.Lehim erir erimez hemen Havya'yı çekmemek lazım zaten.Yaklaşık olarak 2-3 saniye kadar sabit bekleyip her şey yolundaysa Havya'yı çekeriz ve işlem tamamlanır.Tabi, bu esnada parçalarda titreme ve hareket olmamasına dikkat etmeliyiz.Sizin tabirinizle o kaynatma aşamasında gereğinden fazla ısıtmamaya dikkat etmek şart aksi halde lehim yanar ve lehimlenen parçalar zarar görebilir.Kaliteli lehim teli kullandığınızda doğru yapılmış bir parlak olur,kalitesiz ve soğuk lehim ise daha mat renkte olur.Gereğinden fazla lehim eritmemeye dikkat etmekte fayda var aksi halde sarkma yapacaktır bu da makaronla yalıtım yaparken makaronun geçmemesine neden olabilir.Örneğin bir devre kartına delikten direnç geçirip lehimliyorsunuz diyelim.Havya'nın ucuna çok az lehim eritilerek Havya'nın ucu hem direncin teline hem de lehim tutacak yüzeye değdirilerek ısıtılması sağlanarak lehim teli eritilir ve en son 2-3 saniye kadar sabit beklenip Havya çekilir.Bunu yaptıktan sonra eğer konkav yapıda(piramit gibi) parlak lehim görebiliyorsanız mükemmel bir şekilde işi halletmişsiniz demektir.Tabi bu zamanla yaptıkça alışılabilecek bir şey.Sadece size önerim lehim sonrası üfleme yapmayın bırakın kendi kendine lehim katılaşsın zaten çok uzun bir süre değil, bir kaç saniye bekleyince sertleşiyor lehim.:)

• Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
Örneğin bir devre kartına delikten direnç geçirip lehimliyorsunuz diyelim.Havya'nın ucuna çok az lehim eritilerek Havya'nın ucu hem direncin teline hem de lehim tutacak yüzeye değdirilerek ısıtılması sağlanarak lehim teli eritilir ve en son 2-3 saniye kadar sabit beklenip Havya çekilir.
Yahu bu yazdığın, öncekilerle çelişti farkında mısın? Devre kartı öyle lehimlenmez. Havya direncin bacağı ile bakır yüzeyin köşesine dayanıp ikisi birden ısıtılırken, lehim karşıdan, havyaya değmeden direncin bacağı ile bakır yüzeyin köşesine temas ettirilerek erimesi beklenir. Lehim havyanın ucu ile taşınmaz. :D

Merhabalar. Bugün escmin ucuna XT60 lehimlerken bir acemilik yapıp havyayi lehime degdirerek konnektöru erittim:D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Hal böyle olunca daha lehimleyeceğim batarya konnektör değişimine de girmedim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu XT60 i kesip kabloları birbirine lehimleyeceğim, bu kabloların kalınlık farkı sıkıntı çıkarır mı? Radiolink kumandada kullanacağım bu bataryayı. Nasıl lehimlemeliyim?

İkinci olarak esc yi lehimlerken nasıl lehimlemeliyim?

Teşekkürler iyi akşamlar :saygilar:
Kumanda pil bağlantısı için xt30 öneririm. Minik ve kullanışlı yer kaplama derdi yok denecek kadar az.

Yahu bu yazdığın, öncekilerle çelişti farkında mısın? Devre kartı öyle lehimlenmez. Havya direncin bacağı ile bakır yüzeyin köşesine dayanıp ikisi birden ısıtılırken, lehim karşıdan, havyaya değmeden direncin bacağı ile bakır yüzeyin köşesine temas ettirilerek erimesi beklenir. Lehim havyanın ucu ile taşınmaz. :D
Abi ben de aynı şeyden bahsetmiştim tabi ki iki yüzey birden ısıtılmalı.Benim anlatmaya çalıştığım ısıl iletkenliği arttırmak amacıyla bu işlem öncesi havyanın ucunda çok az lehim eritmek.Daha sonra sizin de belirttiğiniz gibi direncin bacağı ve bakır plakayı ikisini birden ısıtıp lehimi eritiyorsunuz.Özellikle kalın kablolarda lehimleme yaparken denemenizi tavsiye ederim daha iyi ısı transferi sağladığını göreceksiniz.Kesinlikle Havya'nın ucunda lehim eritip, direncin bacağını ve plakayı aynı anda ısıtmadan lehimi taşımak yanlış bir uygulama bundan bahsetmiyorum.

Abi ben de aynı şeyden bahsetmiştim tabi ki iki yüzey birden ısıtılmalı.Benim anlatmaya çalıştığım ısıl iletkenliği arttırmak amacıyla bu işlem öncesi havyanın ucunda çok az lehim eritmek.Daha sonra sizin de belirttiğiniz gibi direncin bacağı ve bakır plakayı ikisini birden ısıtıp lehimi eritiyorsunuz.Özellikle kalın kablolarda lehimleme yaparken denemenizi tavsiye ederim daha iyi ısı transferi sağladığını göreceksiniz.Kesinlikle Havya'nın ucunda lehim eritip, direncin bacağını ve plakayı aynı anda ısıtmadan lehimi taşımak yanlış bir uygulama bundan bahsetmiyorum.
Söylediğinden lehimi havya ile taşımak anlamı çıkardım da o nedenle itiraz ettim.
Havyanın ucu daima taze lehimle kaplanmalı. Bu tartışmasız bir uygulamadır. Sıvı haldeki lehim sıcaklığı her köşeye ulaştırarak kaliteli bir lehim noktası sağlar. Hatta öyle ki, eski bir lehimi ayırmak için, bağlantıya önce bolca yeni lehim ekleriz. Özel pompalarla plaketten eleman sökerken de tüm noktalara bolca taze lehim uygular sonra sökmeye başlarız.