XT60 ve Batarya Lehimleme

İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar. Bugün escmin ucuna XT60 lehimlerken bir acemilik yapıp havyayi lehime degdirerek konnektöru erittim:D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Hal böyle olunca daha lehimleyeceğim batarya konnektör değişimine de girmedim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu XT60 i kesip kabloları birbirine lehimleyeceğim, bu kabloların kalınlık farkı sıkıntı çıkarır mı? Radiolink kumandada kullanacağım bu bataryayı. Nasıl lehimlemeliyim?

İkinci olarak esc yi lehimlerken nasıl lehimlemeliyim?

Teşekkürler iyi akşamlar :saygilar:

Kalınlık farkı kesinlikle sıkıntı çıkarır. Yüksek akımda o ince kablolar anında yanıp eriyecektir.Tabi yeni bir xt60 konektör kullanman da ayrıca mantıklı olacaktır.

Son düzenleme:
Kumanda da kullanacaksan bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. O kadar yüksek akımlar çekmez kumanda zaten. Ama uçak içinde kullancaksan kablo ince olmasın yüksek akıma dayanamayablir.

Hocalarım bir yanlış anlaşılma olmuş, hemen düzelteyim.
Kumanda için XT60 kullanmıyorum, kumanda için kullanacağım batarya XT60'a sahip. Değiştireceğim konnektör kabloya lehimli geldi ve bu kablo da bataryanın orijinal kablosundan daha ince.
Öncelikle kumanda için neden XT60??? Ne kadar akım çekiyor kumandan?

Ek bilgi olarak, bu tür konnektörleri lehimlerken karşısına erkekse boş dişi, dişiyse boş erkeğini takarsan erime riski azalır.
Sonda neyi kastettiğinizi anlayamadım hicam

XT60 kolektörün içindeki ince kablonun bulunduğu lehimi lehim makinesi ile temizleyip,olması gereken kalın kabloları lehimlemen gerekiyor.Kısa bir kablo bile olsa ince kablo yüksek akımı taşımayacağından yanma,erime riski var.

• Beğen
Tepkiler: Yunus Emre Atmaca
Hocalarım bir yanlış anlaşılma olmuş, hemen düzelteyim.
Kumanda için XT60 kullanmıyorum, kumanda için kullanacağım batarya XT60'a sahip. Değiştireceğim konnektör kabloya lehimli geldi ve bu kablo da bataryanın orijinal kablosundan daha ince.

Sonda neyi kastettiğinizi anlayamadım hicam
Sümer hoca diyor ki, ısıyı ne kadar fazla alana yayarsan o kadar iyi olur. Bu sayede işlem yaptigin yer dışında kalan yerler çok fazla ısınmaz ve sorun olmaz. Dolayısıyla iki konnektoru birbirine takıp lehim yap ki ısı yayilsin diyor. Yani en azından ben böyle anladım ama sen yine de başka yorumları da bekle bence. Yanlış yönlendirmek istemem.

• Beğen
Tepkiler: Yunus Emre Atmaca
Sümer hoca diyor ki, ısıyı ne kadar fazla alana yayarsan o kadar iyi olur. Bu sayede işlem yaptigin yer dışında kalan yerler çok fazla ısınmaz ve sorun olmaz. Dolayısıyla iki konnektoru birbirine takıp lehim yap ki ısı yayilsin diyor. Yani en azından ben böyle anladım ama sen yine de başka yorumları da bekle bence. Yanlış yönlendirmek istemem.
Aynen öyle demeye çalıştım:lol:

Benim önerilerim: kaliteli ve uygun çapta lehim teli ve uygun güçte lehim makinesi kullanılmalı(mümkünse 60W üzeri),lehim yapılırken el titrememeli.Yüzeyler uygun sıcaklıkta ısıtılmalı(yakacak kadar değil).Aksi halde soğuk lehime neden olarak kısa ve uzun vadede iletkenlik sorunlarına neden olur.Uçak veya kumanda farketmeksizin lehimin çıkması,konnektör problemleri ve switch problemleri meydana gelmesi kırımlara sebebiyet verebilir.XT60 konnektör lehimlerken ucuna diğer konnektörü takmak benim uzun süredir uyguladığım çok faydalı bir yöntem.Isı her zaman sıcaktan soğuğa doğru transfer edilir.Erkek konnektör lehimlenirken ucuna dişi konnektör takılması ısınının daha fazla alana transfer edileceği anlamına gelir ve konnektörün zarar görme olasılığını azaltır.Yine de lehim yaparken dikkatli olmakta fayda var.

TX(kumanda) ve RX(Alıcı) için özel üretilmiş LiPo bataryalar yüksek akım kapasitelerine ihtiyaç duyulmadığı için daha ince kablo ve konnektörle bu amaca yönelik üretiliyorlar.@Yunus Emre Atmaca gördüğüm kadarıyla normal LiPo'yu kumanda da kullanmak maksadıyla ince kabloyu kalın kabloyla lehimlemek istiyorsun.Yazılanlardan anladığım resimde ince kırmızı ve siyah kablo ile görünenin ucunda kumandaya takacağınız konnektör var ve siz bunu XT60 konnektörlü LiPo ile bağlantı yapmak istiyorsunuz.Kumanda'nın batarya yuvasında yer varsa ince kabloların ucuna Erkek XT60(LiPo'larda dişi XT60 bulunur) lehimle diyeceğim ancak konnektör yuvaya sığmayabilir.Eğer kurtarıyorsa en sağlıklısı böyle olacak gibi.LiPo'nun XT60 konnektörünü de kesip araya başka bir konnektör atacak olsanız daha riskli görüyorum ve tavsiye etmiyorum.

Tamer'e ek olarak...
Lehim yaparken lehimi havyaya değdirmeyin. Havya lehimlenecek parçayı ısıtmalı, lehim parçaya değerek ısınıp erimeli.
Çok güzel bir konuya değindin Sümer abi bu yazının altına imzamı atarım.Lehim yaparken bazı insanlar Havya'nın ucunda lehim eritip onu lehim yapılacak yüzeye sürterek lehim yapıyorlar bu da soğuk lehime sebep oluyor, bu da yanlış bir uygulama.Belirttiğiniz gibi lehimlenecek yer ısıtılıp gerekli sıcaklıkta lehim erimeli tabi aşırıya kaçmamak şartıyla.Doğruluğu tartışılır tabi siz benden daha deneyimlisiniz ama benim uyguladığım ve faydasını gördüğüm bir yöntem var.LiPo bataryanın XT60 konnektörünü lehimlerken ilk önce kabloların ucunu ideal oranda lehimliyorum, daha sonra XT60 konnektörün (+) ve (-) kutuplarına da bir miktar lehim erittikten sonra kırmızı ve siyah kabloların lehimli kısımlarını XT60 üzerindeki lehim erittiğim yere değdirip en üstten havyayı değdirerek her iki yüzeye de ısı transferi sağlayarak lehimliyorum.Tabi, yanımda her zaman nemli sünger bulundururum ve Havya'nın ucunu nemli süngere sürterek temizlerim.İyi bir lehim için Havya'nın ucu temiz olmalı aksi halde ısıl iletkenliği düşürür bu da kalitesiz lehimlemeye neden olur.

Bir de Havya'nın ucuna çok çok az miktarda lehim erittiğimde ve lehim yapacağım yüzeye lehim yaptığımda daha iyi ısı transferi sağlıyor bunu farkettim.Tabi kullanılan lehimin kalitesi de önemli ben uzun süredir Soldex marka lehim telini kullanıyorum çok da memnunum.Doğru lehim yapıldığında lehimin rengi parlak ve düzgün bir şekilde oluyor tabi lehim teli kalitesizse parlak renk elde edilmiyor daha önce deneyimledim.

Çok güzel bir konuya değindin Sümer abi bu yazının altına imzamı atarım.Lehim yaparken bazı insanlar Havya'nın ucunda lehim eritip onu lehim yapılacak yüzeye sürterek lehim yapıyorlar bu da soğuk lehime sebep oluyor, bu da yanlış bir uygulama.Belirttiğiniz gibi lehimlenecek yer ısıtılıp gerekli sıcaklıkta lehim erimeli tabi aşırıya kaçmamak şartıyla.Doğruluğu tartışılır tabi siz benden daha deneyimlisiniz ama benim uyguladığım ve faydasını gördüğüm bir yöntem var.LiPo bataryanın XT60 konnektörünü lehimlerken ilk önce kabloların ucunu ideal oranda lehimliyorum, daha sonra XT60 konnektörün (+) ve (-) kutuplarına da bir miktar lehim erittikten sonra kırmızı ve siyah kabloların lehimli kısımlarını XT60 üzerindeki lehim erittiğim yere değdirip en üstten havyayı değdirerek her iki yüzeye de ısı transferi sağlayarak lehimliyorum.Tabi, yanımda her zaman nemli sünger bulundururum ve Havya'nın ucunu nemli süngere sürterek temizlerim.İyi bir lehim için Havya'nın ucu temiz olmalı aksi halde ısıl iletkenliği düşürür bu da kalitesiz lehimlemeye neden olur.

Bir de Havya'nın ucuna çok çok az miktarda lehim erittiğimde ve lehim yapacağım yüzeye lehim yaptığımda daha iyi ısı transferi sağlıyor bunu farkettim.
Bunların hepsi doğru ve özellikle kalın kablolar için çok önemli.

• Beğen
Tepkiler: Tamer Öztürk
Tamer'e ek olarak...
Lehim yaparken lehimi havyaya değdirmeyin. Havya lehimlenecek parçayı ısıtmalı, lehim parçaya değerek ısınıp erimeli.
Ben önce parçayı biraz ısıtıyorum. Sonra lehimi eritiyorum havyaya değdirerek. Parçaya da yapışmaya başlıyor lehim. Gerekli lehim eridikten sonra lehimi içeride iyice kaynatıyorum. Daha önce lehimleyip iyice kaynattığım kabloyu da yerine koyup ikisinin yine kaynamasını sağlıyorum. Sonra da üfleyerek soğutuyorum :D

Bu şekilde yaptığımızda da yine de parçada mı lehimi eritmek gerekir. Yoksa buda başka bir yöntem mi?