[Video]: Cessna 182 uçuş çalışması

[Video]: Cessna 182 uçuş çalışması

Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Serdar , simde çalıştığın uçak nedir ? :D
Kemikli bir trainer ....Ön teker üzerine inebilen geniş kanatlı bir model.Uçuşun iyi de , dönüşlerinde neden rudder kullanmıyorsun.Uçağı kanat üstüne bu kadar yıkmak bence çok sağlıklı değil.Elini böyle alıştırma.Geniş dönüver , nereye yetişeceksin , rudder basmaktan korkma , sola rudder vererek ve sağa aleron hafif basarak oldukça kararlı ve düzgün bir dönüş olabilirdi.Yaklaşmayı daha çok çalışman lazım , (Sümer abim bu yorumlarımı okusa bana kim bilir neler derdi :evil: :p )....Devam et çekirge ! , daha çok çalış daha çok... :lollol:

Vallaha hakan abi sim videosu çok kısa olsun diye hemen keskin dönüş yapıp sadece inişi göstermek istemiştim. Zira bu ara forumda epey bi kalabalık yapmaya başladığımı hissediyorum .. :D o yüzden kısacık olsun vakit çalmayayim diye.. :) ama evet normalde de rudder kulanmıyorum.. Yani aktif kullanımıım hiç yok.. Havadayken acaba ne işe yarıyor diye kullandım fakat ilerisi yok :) ha bir de kalkışta.. :)
Ama sümer abiyle yazdıklarınız ufkumu oldukça açıyor.
Rudder kullanımını siz yazdıktan sonra simde bi süre denedim.. gerçekten çok lezzetli dönüşler ortaya çıktı.. Havada daha kararlı daha yumuşak dönüşler olduğunu gördüm.. bunun üzerine epeyce çalışmalı.. Gerçekten sizlere çok teşekkür ederim.. ben acaba fazla mı abartıyorum derken siz daha fazla ilgileniyorsunuz..

Sümer Yamaner' Alıntı:
Arkadaşlar, "coordinated flight" dediğimiz temel uçuş tarzında uçağın içinde bulunan her nesnenin ağırlık vektörünün uçağın tabanına dik olmasını isteriz. Ne demek? Özellikle dönüşlerde uçakta bulunan nesnelerin (buna pilot ve yolcular da dahil) dönüş içine yıkılmalarını da dönüş dışına savrulmalarını da istemeyiz. Tüm kontrollerimizin temel gerekçesi de budur.
Bunu sağlamak için döneceğimiz tarafa aynı anda aileron ve rudder komutu veririz. Her iki komut da uçağın başını düşürmeye yol açacağı için hemen takip edecek şekilde gerektiği kadar elevatör çekeriz. Yani aileron ve rudder aynı yönde verilir. Bu şekilde Hakan'ın özellikle altını çizdiği gibi, abartılı bir yatıştan kurtulmuş oluruz aynı zamanda. Zira fazla yatış bir yerden sonra kontrol ve/veya oryantasyon kaybına yol açar. Ama bazı abilerimizin baskıları ile rudder kullanmak yerine tek elle uçuşa alışıp uçağı iyice yatırıp elevatör çekerek dönmeyi doğruymuş gibi algılamış da olabiliriz. Bu saçma ve temelsiz alışkanlıktan kurtulmak, uçuş kalitemizi olumlu yönde etkileyecektir.
Gelelim "un-coordinated" manevralara. Bunlar genel olarak "kayma" yani "slip"'e yol açan manevralardır. Modelde gerçek uçaktan daha fazla kullanılırlar.
Yatışsız dönüşlerde aynen Hakan'ın dediği gibi ters kumanda verilebilir. Dönüşe, dönüş yönünde rudder ve elevatör komutu ile başlanıp uçağın yatışını önleyecek kadar ters aileron verilebilir. Dışarıdan göze hoş görünse de ve ben özellikle Pier Cub ile çok severek uygulasam da içindeki her şey bu dönüş esnasında dönüş dışına savrulur. O nedenle gerçek uçakta tercih etmeyiz.
Bir diğer ters kontrol uygulaması yan rüzgar inişinde yapılır. Burada rüzgarın geldiği yöne aileron verip uçağı pist istikametinde tutmak için ters rudder veririz. Dikkat edilecek nokta uçak aileron tarafına yattığı için ters rudder kısmen up elevatör etkisi yapacaktır. Mutlaka elevatör basıp stall engellenmelidir.
Başka bir uygulama hızlı irtifa kaybetmek için yapılan slip manevrasıdır. Bunda da bir yana aileron verilirken ters rudder basılır ve down elevatör verilir. Hızlı irtifa kaybının temel sorunu olan hız artışını bu manevra ile engelleriz.
Yan rüzgarla son yaklaşmada eğer krab yöntemini kullanıyorsak yani burnumuz rüzgar içine dönük olacak şekilde iniyorsak son anda rudder ile burnumuzu pist hizasına çevirirken oluşacak olan yatışı ters aileronla engelleriz. Bu modelcilikte çok sık kullanılmaz. Daha çok büyük yolcu uçaklarının uygulamasıdır.
Son olarak normal bir son yaklaşmada da süratimiz azalmış olacağı için istikameti aileron ile değil rudder ile tutmamız doğru olur. İşte bu esnada rudder komutu ile oluşacak yatışı engellemek için ters aileron komutu verebiliriz.
Rudder lobisi bol rudderli uçuşlar diler. :D

Sümer abi.. Söylediklerinizi harfiyen çalışmaya başlıyorum.. gerçekten çok kıymetli bilgiler..

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Serdar öncelikle paylaşım için teşekkür ederiz ;) Söylenmesi gerekenler zaten söylenmiş. Ben de nacizane 1-2 küçük ilave de bulunayım :

1- Görebildiğim kadarı ile uçuş sırasında bir "Uçuş paterni" izlemiyorsun. Bu ne demek, model arkana bazen de tependen geçiyor. Kalkış öncesi pistin durumuna göre kafamızda bir rota çizmeli ve kesinlikle tüm hareketleri bu rota içinde kalacak şekilde yapmalıyız. Model kesinlikle arkamıza geçmemeli. Kendimiz kesinlikle hareket edip, dönmemeli sadece kafamızı çevirmeliyiz.

Tamam sen yeni başlıyorsun ama unutma bu bir alışkanlık, nasıl başlarsan öyle gidiyor ne yazık ki ;) Daha fazla detayı zamanında Türker kardeşim açıklamıştı, istersen bir kere daha göz at:



2- Diğer tarafdan uçtuğun şu an ki saha zaten bu tür uçuş ve özellikle iniş için pek uygun değil. Bence bu alana düzgün inebilmek zaten bir mucize :laugh: Bu nedenle yerinde olsam tekerli bir modellin yerde koşturulabilmesi için gerekli düzgün başka bir alan bulmaya çalışırdım.

3- Diğer taraftan özellikle Sümer abimizin tavsiyelerine çıktı kulak ver ve yolun başında iken RUDDER kullanıma çok dikkat et ve aktif şekilde kullanmaya çalış %p

Evet.. Gerçekten rudder konusunda epey ilerleme katetmem gerekiyor.. bunu geliştireceğimden emin olabilirsiniz.. :) ''Uçuş paterni'' konusunda da evet siz yadıktan sonra tekrar videoyu izledim.. ve farkettimki hiç bir düzen yok.. gelişigüzel havada kalmışım .:) bu kıymetli bilgileri derleyip toparlayıp arşivime atıyorum :)

Teker teker, ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum..