26.10.2016
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KAYSERİ VALİLİĞİNE
KAYSERİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayımlamış olduğu İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI "(SHT-İHA) 17.maddede uçuş izin gerekliliklerinde;
MADDE 17 – (1) İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için;
a) Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu
Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, 18inci Maddede yer alan bölgeler hariç Genel Müdürlükten uçuş izni alınması gerekmez. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.
b) Meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgeler dışında kalan bölgelerde, 18inci
ve 19uncu Maddelerde belirtilen gerekliliklere uyulması kaydıyla ticari amaçlı uçuş yapılması halinde uçuş izni alınmasına gerek yoktur" ibaresi yer almaktadır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı ile yapmış olduğum görüşme neticesinde 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından izin almam gerektiği bildirilmiştir.
İlgili talimatta belirtilen yasaklamalar ve kurallara uymak şartı ile, yerleşim yeri dışı ve güvenlik tehtidi oluşturacak durum olmayan yerlerde TR-IHA1H3800274 plaka numaralı IHA1 sınıfı multikopterim ile sportif, hobi, eğlence ve eğitim maksatlı multikopter uçuşu yapmak istiyorum.
Konu ile ilgili olarak; uygun görmeniz halinde, gerekli izinleri ve belgeleri talep ediyorum, arz ederim.
Daha öncesinde SHGM ne yapmış olduğum müracaatta verilen cevaba istinaden Kayseri Valiliği' ne yukarıdaki şekilde yazılı dilekçe verdim. Bugün Emniyet Müdürlüğünden aldığım telefona istinaden Güvenlik Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru ile görüştüm, kendisi konu ile ilgili olarak yoğun mesai temposuna rağmen gayet nazik ve anlayışlı bir şekilde bana uçuş izini veremeyeceklerini, konu ile ilgili yapmış oldukları araştırmalar neticesinde bu kanıya vardıklarını, bu şekilde bir sorumluluğu kimsenin alamayacağını o yüzden de bu şekilde olumsuz cevap verdiklerini sözlü olarak ifade ettiler... Bende kendisine böyle bir cevabı zaten beklediğimi ama kafamın almadığı konun ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, günlük onlarca drone alınıp satıldığını, bu konuda hiçbir kısıtlama ya da engelin bulunmadığını ama uçurmanın yasaklanması olduğunu söyledim, aldığım cevap ise; en azından şimdilik izin veremeyecekleri belki OHAL kalkınca normale dönebileceğini söyledi. Kısaca bizim hobimiz olan multikopterlerden vazgeçmek, Devlet büyüklerimizin uygun gördükleri hobilerle (balık tutmak, yürüyüş yapmak, ata binmek, güvercin uçurmak(kısa zaman içerisinde bu da yasaklanır diye tahmin ediyorum) ... vs.) uğraşmaya yönelmemiz gerekecek gibi gözüküyor şuan için...