Uçak Uçuş Stabilizörü - 3 Eksen Gyro : RX3S OrangeRX 3-Axis Flight Stabilizer V2
Merhabalar
Bu aleti merak edenler için nasıl kullanılabileceğini anlatmak istedim.Bilmeyen yada merak eden arkadaşlara biraz anlatıda bulunmak istiyorum.
Öncelikle kumandanızın kanal sayısından bahsedelim.Eğerki bu aleti uçuşun başından sonuna kadar faal halde kullanacaksanız kumandanızın kanal sayısı önemli değil.Ancak uçuş için istediğiniz zaman kumandadan faal hale getirmek yada kontrolun tamamen sizde olmasını istiyorsanız yine kumandadan bunu yapabilmeniz için kumanda kanal sayınız modele göre önem kazanıyor.
Örneğin 6 kanal kumandanız var (bendeki mesela Spektrum dx6i) ama modelinizde de flap aileron elevator rudder iniş takımı vb var olsun.İşte bu noktada kumanda 7-8-9 kanal olması daha iyi olacaktır.Çünkü axis flap kanalı üzerinden(point değerlerini ne kadar oynarsanız oynayın) aç kapa yapılır diye klavuzunda yazmasına rağmen bu mümkün olmuyor.Bunu Gear kanalından yapabiliyorsunuz.Dolayısıyla iniş takımlarınız bağlı olduğu kanal burası.İniş takımları açıkken aktif yada tersi durumda kullanabilirsiniz.Ancak gear kanalınız boşta olan bir modeliniz varsa zatten problem yok.Ben corsair de iniş takımı iptal ettim axis i gear kanalına ilişkilşendirdim.Henüz havada denemedim ancak evde başarılı olmasını sağladım.Birazdan izah etmeye çalışacağım..
Ama şöyle bir özellik seçmenizde mümkün: Kumandadan axis'i aç kapa yapabilmeniz için axis üzerinde on/off kısmındaki küçük tırnağı aktif yaptıktan sonra axis üzerindeki gyro kanalı ile alıcının gear kanalı arasına kablo soketi ile arasına hat oluşturuyorsunuz servo baglamak gibi yani.Artık kumanda dan istediğinizde aktif yada kapalı hale istediğinizde getirebilirsiniz.
Bu axis modeli son kaldıgı rota(şimdilik boyle diyelim) üzerinde tutmaya çalışarak iş yapıyor diyebiliriz.Model rotasında 3 eksen itibari ile rüzgar kaynaklı sapmalar yaşadığında kendince düzeltmelerde bulunuyor.Axis in bu yeteneğini modelinize en uygun yeterlilikte sağlaması için hassasiyet ayarlarınızı iyi yapmalısınız.Başarısı sizin ayarlarınızla ilişkilidir.Yine kontrol olarak o çalışırken de siz kumandadan istediğiniz komutları verebiliyorsunuz yani onun devrede oluşu size mani değil.
Bu noktada sizin axis üzerindeki küçük civataları çevirerek yapabildiğiniz hassaslık ayarı var ki bu ayar önemli: örneğin aileron,rudder ve elevator gibi kanatçık hareketlerinin açısını arttırarak modelin havadaki rüzgar etkisinde kaldığında hızlı ve doğru tepkiyi verebilmesi adına daha da hassaslaşmış oluyor.Ancak bu civata ayarlarını en son ayarlarına getirmek çok doğru bir iş olmaz.Çünkü servonuzun zorlandıgı bir durumunuz varsa o zaman bu size sorun çıkaracaktır.O sebeple servolarınızın hareketlerini bağlı oldukları parçalarda en son noktalarında dahi zorlanmadan takılmadan yapabilecek bir bağlantı yaptığınızdan emin olunuz.Buna ragmen axis ayarlarınızı son noktada kullanmamaya çalışın..
Başka önemli bir konuya gelecek olursak ikinci sırada ki,o da bence şu olur.
Axis 'i ben sadece 2 eksen için kullanmak istiyorum diyen olursa bu mümkün olmayacaktır diyeceğim.Çünkü siz diyelim 2 kanal elevator ve rudder olarak bağlantınızı yaptınız.Kumanda dan gear kanalı üzerinden aktif hale getirdiniz evet çalışacaktır.Ancak kumandadan aktifliği sonlandırdıgınızda siz kumandadan elevatore komut verdiğinizde gecikme titreme vb keyfi ve gıcık
sorunlarla karşılaşacaksınız.Ancak 3 eksen için kanalları bağladıgınızda bu tip sorunlar oluşmuyor.
Bu sorun beni baya kombinasyon yapmak zorunda bırakmış en son çareyi yazdığım cevapta bulmuştum.Kısacası 3 kanalı da alıcıyla etkileştirin.O zaman kumanda aç kapa durumlarında servoların kumanda komutlarına verdiği yanıtlarda sorunlar oluşmuyor gayet güzel çalışıyor...
Benim için axis in en önemli sorunları ve çözümleri buydu...