Türk Hava Kuvvetleri Hawker Hurricane Mk2C Trop İnşaatı
Hikayeye gelelim...
Genel olarak sistem güzel çalıştı aslında. İlk olarak dikmelerin yay taraflarındaki 2.5 mm çaplı delikleri deldim. Sonra dışı 4 içi 2 mm olan bir aluminyum tüp yaptım tornada. Bunu klavuzda yerine yerleştirip tekerlek aksının geleceği 4mm çaplı deliğin ilk adımı olan 2mm lik pilot deliğini deldim. Buraya kadar herşey çok güzel. Ama sonra ufak bir problem yaşadım o da klavuzun tasarımına 4 mm lik ana deliği delerken açığa çıkacak sıcak metal talaşlarını delikten uzaklaştıracak bir "kaçış" yolu koymamamdan kaynaklıydı. Normal matkap çalışmasında bu talaşlar matkabın oluklarından geriye doğru atılırlar. Ama burda matkabın etrafında sıcaklıktan kolayca etkilenen plastik bir malzeme olunca bu sıcak talaşlar geriye doğru kaçmak yerine plastiği eritip orda yuvalanmışlar. Bkz. Şekil 1-A:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
İlk dikme sorunsuz delindi ama bu klavuzla ikinciyi delemezdim. Hemen tasarımı değiştirdim bu bölgeyi de 8mm çapa çıkardım ve yeni baskıyı verdim. 3D yazıcının en güzel özelliği burda. Zaten bu meretlere eskiden (sanayi ölçeğinde) "hızlı prototipleme" diye anılırdı, gerçekten de öyle, hızlıca prototipleyip, deneme yapıp, yeni iterasyonları saatler mertebesinde elinize alabiliyorsunuz... Herneyse, bir tane de dışı 8 içi 4 mm olan aluminyum yaptım tornada hızlıca. Her iki metal boru klavuz da şekil 2-a ve 2b de görülmekte
Yeni sistemde herşeyin ana klavuza oturuşu şöyle:
Klavuzu kapatıp alttan mengeneyle üstten de işkenceyle sıkıştırıp delmeye hazırladım:
Bizim köyün imamı, alttan verir samanı, üstten çıkar dumanı... pardon o burda söylenmiyordu dimi...
Velhasıl ikinci dikmeye bu şekilde giriştim, giriştim girişmesine de, bir iki mmden sonra dalemiyorum bir türlü... Sanki aluminyum değil toledo çeliği mübarek. İki tane matkap kırdım, banamısın demiyor. Öbür taraftan gireyim dedim, kalıbı çevirdim klavuzları yerleştirdim falan ama nafile aynı hikaye, bir iki mm den sonra daha derine girmiyor matkap ne yaparsam yapayım. Şaşkın halde dikmeye bakıyorum elimde. Sonra farklı matkaplarla farklı çaplarla denedim, sonuç aynı. Dikmeyi klavuzdan çıkardım, tornaya taktım ucundan eksenel olarak 4.2 mm lik delik delmeye başladım (buraya zaten M5 set uskur girecek şaftı sabitlemek için, onun deliği) Niyetim bu delikle malzemenin merkezini biraz rahatlatarak sonra aks deliğinin daha kolay gitmesini sağlamaktı, ama aynı hikaye, delik önce güzel ilerledi, ama tam aks deliğinin olması gereken derinliğe ulaşınca sanki çeliğe çarpmış gibi takırdamaya ve hiçbir şekilde ilerlememeye başladı... Anladım ki inatlaşmanın faydası yok. Hemen yeni bir çubuk alıp sıfırdan tornada işleyerek yeni bir dikme yaptım (önceki tecrübe sayesinde çok hızlı bir süreç oldu bu) sonra o dikmeyi klavuzda sorunsuz bir şekilde deldim...
En son da dikmelerin en altındaki M5 dişleri tornada ama manuel olarak açtım:
Dikmeler halloldu ama bu enteresan "çelik sertliğinde" aluminyum olayı kafamı çok kurcaladı. Aklıma gelen iki gerekçe var, birincisi üretimde bişeylerin ters gitmiş ve araya başka bir malzeme karışmış olması ihtimali.
İkincisi de bu dikmeyi tornada işlerken bir sebepten aşırı ısınmasına neden olup "kazayla" ısıl işlem sonucu sertleştirdim. Ama eğer bu doğru ise kazayla yüzyılın buluşunu yapmış olabilirim
Çelik sertliğinde aluminyum hafifliğinde bir malzeme, düşünsenize kullanım alanlarını
O dikmeyi biraz kesip biçip anlamaya çalışacağım neler olduğunu.
Sonuç itibariyle, artık hurricane doğru açılı bir çift yepisyeni ve "el yapımı"
dikmeye kavuştu