Tic Toc Çalışma ve Tüyoları
Bu hobiye başladığımdan beri Tic-toc benim 1 numaralı favori hareketimdir. İzlemeye bayılırım, bol bol izlerim hakkıyla yapanın eline koluna parmaklarına sağlık
Senin de videonun maşallahı var bazı yerler de çok güzel olmuş
Maşallahı var ama eksiği de var.
Öncelikle bu hareket ile ilgili biraz konuşmak istiyorum, tic-toc doğru komutları vererek yapılmadığı sürece modeli çok yoran bir hareket.
Bu hobiye ilk başladığım zamanlarda yapılan sohbetlerde hep şöyle bir muhabbet geçerdi; o motorla tic-toc yapılmaz, o servolarla tic-toc yapamazsın. Bu model tictoc yapamıyor ya servo kötü ya motor kötü vs vs... Tamamen ama tamamen yanlış bir düşünce. Eminim hala da böyle düşünenler vardır. Helikopterde anormal bir durum yoksa bu noktada ki en büyük etken modele verdiğin komutlardır. Yani senden kaynaklıdır, modelden değil. Hatta komutlardan önce üniteye girdiğin ayarlardır. Modeli çok sağır yaparsan tic-toc yapmakta zorlanırsın gibi... Pil de bu konuda büyük etkiye sahip ama önceki cümle de yazdığım gibi '' anormal bir durum yoksa '' sağlıklı piller varsa böyle problemler yaşanmayacağını düşünüyorum. Bunları niye diyorsun diyebilirsin, simülasyonda bu söylediklerimin hiç bir etkisi yok. Ama gerçek model üzerinde yapmaya başladığın zaman bu dediklerimi anlayacağını düşünüyorum
Gelelim videoya, maşallahı var dedim. Gerçekten öyle.. Çünkü elevator tic-toc yapmaya sağa sola giderek yapmaya başlamışsın. Bence bu hareketin üzerinde durmaya devam et. Hem görsel olarak çok güzel bir hareket hem de bu noktada vermen gereken komutları daha iyi kavrayabilirsin..
Mesela ben Aileron tic-toc ile başladım öğrenmeye, şimdi senin bu videoda ki gibi yapmakta bazen sıkıntı çekiyorum..
Şimdi Elevator tic-toc referans alıp onun üzerinden yorumlayalım. Helikopter hangi nokta da olursa olsun tic-toc yaparken (Aileron / Elevator farketmez)
Rudder'ın payı çok büyüktür. Sabit bir nokta da tic-toc yapmanın püf noktası rudder ile verilen komutlarla helikopterin kaçtığı noktanın tersine doğru tölere etmektir. Yani elevator tic-toc yaparken helikopter sağa doğru kaçıyorsa, sola rudder verirsek helikopter sola doğru gelmek isteyecektir.
Paint terk çizimimle görsel olarak da anlatayım;
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Helikopter 1 noktasındayken sola doğru gidiyorsa kumandadan sağ rudder vererek kuyruğun 2 numaralı görseldeki konuma gelmesini sağlarsan, sola gitmeyi durup sağa doğru gitmek isteyecektir. Sabit kalmasının mantığı budur. Ne kadar kuyruk dönerse o kadar hızlı gitmek isteyecektir. Yani sabit bir noktada yapmanın altın kuralı gerektiği kadar ufak rudder komutları vermek.. Senin video da helikopter ilk 12-15 saniye baya sabit bir şekilde gidip geliyor, bunun sebebi büyük ihtimal kumandanın Rudder stiği hassas değil, collective ruddera denk gelmeden yukarı aşağı gidebiliyor. O yüzden ilk 12 saniye güzel olmuş
Bir diğer eksik ve yapılan genel hatalardan birisi modele gerektiğinden fazla veya çok hızlı komut vermek. Eğer video da yaptığın gibi helikopter ileri giderken birden geri gelmesini istersen model devirden düşecek ve senin yapmak istediğin hareketin performansını etkileyecektir. Bunun içine biraz collective management olayı giriyor ama o boyuta gitmeye gerek yok. Püf noktası basit; helikopter ileri doğru hızlı ivmeyle giderken birden geri komut vermekten önce helikopterin ivmesini kesmek gerekir. Helikopterin ivmesi bittikten sonra yani yavaşlayınca geri komut vererek gelmesini sağlamak helikopterin yorulmamasını sağlar. Aşağıda Tareq'in videosunda anlatmak istediğim açıkça belli oluyor.
2,48. dk ~ 3,12. dk
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Tic-toc çok güzel hareket, uçuşlarda çok güzel görsel şölen katıyor. Ama sadece aileron - elevator tic-tocla bitmiyor. Tic-toc'un da bir çok çeşidi var. 4 point tic-toc veya ters rudder ile 4point tic-toc / Piro Tic-toc / Ailerin tictoc yaparken elevator ile dönmek / Elevator ile yaparken aileron ile dönmek vs vs. çoğaltılabilir. Bunları öğrenmenin en büyük etkisi tic-toc yaparken Rudder komutuna da hakim olmayı öğrenmek. Bu harekette ki altın kural dediğim gibi Rudder.
Dilim döndüğünce edindiğim tecrübeleri aktarmak istedim, umarım açıklayıcı olmuştur.