Kusura bakmayın, biraz muhalif bir yazı olacak, hoş görüleceğini umarım...
Yeni başlayanlara zutor, cessna veya benzer bir üstten kanat, burundan motor ve pervaneli bir model önerisine katılmıyorum.
Yıllar önce uçak modelciliğine başladığımda, bu işi daha önce yapmış ve deneyimli olan kişilerin tecrübelerine dayanarak üstten kanatlı kısmen kanatlarında dehidral olan modellere (eğitim uçagı deniyor) yönelmiştim. Kolay uçurulur ve pilotaj geliştiririm diye...
Bu düşünce ile yaptığım modelleri, " belki kendi yeteneksizliğimden diyeceğim"" hayli zedeleyip bol bol pervane kırarak pilotaj geliştirmeye çalıştım.
Sonradan karar verdim ki ; Pilotaj gelişene kadar burundan pervaneli ve yan rüzgar etkilenen modellerden kaçınmam gerektiği.
Konu hiç uçmamış biri ise:
Ortadan pervaneli, hemen hemen pervane kırım riski olmayan yapımı basit ve en az elektronik gerektiren ( 1 motor+ 1 esc + 2 servo +1 pervvane ve uygun bir pil) bir model. Hemde bir plaka depron veya yerli malı kapronla yapılabilen az masraflı bir model.
Düzgün yapıldığında ve ağırlık merkezi iyi ayarlanmış, acemi pilotun tereddüt durumunda tüm kontrolleri bıraktığında süzülerek inebilen ya da pilot tepki verince çabuk toparlayan bir model. Üstelik rüzgarı da sever, hover yapabilirsiniz.
Bahsettiğim model F-22 raptor.
F-22 raptor ile yakın çevremde pek çok arkadaş kırımsız başlangıçlar yaptı.
Ozalitciden bir çıktı alıp maket bıçağı ile kesip rahatca yapabilirsiniz.