RC Gemi modeli için ekipman ve yapım tavsiyesi

Mehmet Piroğlu

Yeni Uye
İlgi Alanı
Hepsi
Merhabalar.
Aranıza yeni katıldım.Denizcilik lisesinde okuyan oğlumun ödevi için yardıma ihtiyacım var. RC kontrollü,suda gidebilen sağ sol manevra yapabilecek,25-30 cm boylarında,tek motorlu,tek pervaneli bir kuru yük gemisi yapmamız gerekiyor.Gövdeyi bir şekilde yapabilirim,fakat elektronik aksam konusunda tam olarak nereden başlayacağımı,hangi parçalara ihtiyacım olduğunu bilmiyorum.Bu konuda değerli bilgilerinize ihtiyacım var. Geminin görselini paylaşıyorum.Birebir olmasada yaklaşık buna benzer birşey olacak.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Merhaba foruma hoşgeldiniz, forumda tekne ve gemi alnında pek ilgi olmasada konuları inceleyerek biraz bilgi edinebilirsiniz.
Bu kanalı inceleyip videolarına bakabilirsiniz kullanılan malzemeleri liste olarak vermiş.
Fırçasız sistemler artık pek kullanılmadığı için piyasada yok bulsanızda daha pahalı fırçasız sistem kullanabilirsiniz, bende bi ara heves edip bi tekne yapmıştırm 2212 1400 kv turuncu motorlardan kullandım hiçbir sıkıntı olmadı şahsen yanar diye beklemiştim pervane küçük olamalı yanlız
size hız gerekmeyeceği için 1000 kv motor kullanmanızı öneririm 30 A de esc alırsanız işinizi görür fiyat olarakta gayet makul olur. Servo olarakta 9gr ucuz uçak servosu yeterli oluyor.

Eklemeyi unutmuşum bir kumanda lazım size iki kanallı kumanda işinizi görecektir ve esc sarı uçak esc si yeterli oluyor tek yönlü ancak geri gitmesine gerek olacağını sanmıyorum ödevde istedilerse onu bilmem o zaman çif yönlü esc almalısınız. Ben elektronikleri genelde bu siteden alıyorum fiyatlar burada çok iyi.

kumanda stokta kalmamış

bu kumanda işnizi görür ancak farklı projelerde ilerde kullanırım derseniz bunu almanızı tavsiye ederim

Kumanda alırken yanında alıcısınında olmasına dikkat edin pazaryerlerinde ikinci el rc kumandada bakabilirsiniz.

Son düzenleme:
Merhabalar benim geçmiş senelerde bir rc tekne projem vardı, eski bilgilerimi sizinle paylaşacağım.

Merhaba foruma hoşgeldiniz, forumda tekne ve gemi alnında pek ilgi olmasada konuları inceleyerek biraz bilgi edinebilirsiniz.
Bu kanalı inceleyip videolarına bakabilirsiniz kullanılan malzemeleri liste olarak vermiş.
Fırçasız sistemler artık pek kullanılmadığı için piyasada yok bulsanızda daha pahalı fırçasız sistem kullanabilirsiniz, bende bi ara heves edip bi tekne yapmıştırm 2212 1400 kv turuncu motorlardan kullandım hiçbir sıkıntı olmadı şahsen yanar diye beklemiştim pervane küçük olamalı yanlız
size hız gerekmeyeceği için 1000 kv motor kullanmanızı öneririm 30 A de esc alırsanız işinizi görür fiyat olarakta gayet makul olur. Servo olarakta 9gr ucuz uçak servosu yeterli oluyor.
Biz de bu rcpano.net sitesindeki bir modelden ilham almıştık, fakat adam su soğutma kullandığı için ona yönelik özel bir ESC kullanmıştı, etrafını da bakır bir boruyla sarıp soğutma sistemi yapmıştı. Biz de bunu yapmaya çalışmıştık fakat bakır boruyu ısıtmadan bükmek çok zor oldu, ısıtınca da hem ayarlaması zor oldu hem de (bizden kaynaklı da olabilir) zayıflamış ve güçsüzleşmişti. Sanırım sizin böyle bir şeye pek ihtiyacınız olmaz.

Diğer hocalarımın da dediği gibi 2 kanallı bir kumanda da yeterince işinizi görür fakat orası sizin tercihinize kalmış. Pervane kısmında ise ucuza da pervaneler var, pahalıya da bu kısımda geminin ağırlığına kalıyor biraz, 1 kiloya yakın bir gemi yapmıştık ve ucuz bir pervane kullanmıştık, sıkıntı çıkmamıştı ama yine de siz biraz araştırın net bir şey soylemeyeyim çok bilmiyorum o konuda.

Motora da ağırlığa göre karar vermeniz gerekiyor biz 27T bir fırçalı motor kullanmıştık. Bu ölçüler hakkında bilgim yok 1 kglik gemiye 22km/h hızını veriyordu. 540 fırçalı motor diye aratırsanız bulabilirsiniz ama fırçasız ya da fırçalı herhangi bir motor da ağırlığa göre işinizi görecektir.

Dümen için standart bir servo yeterli olacaktır (9g olmayan). Bunda çok bir detay yok daha faza detay için rcpano.net'in KendinYap isimli YouTube kanalındaki farklı gemi projelerine göz atabilirsiniz, kolay gelsin iyi akşamlar :saygilar:

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Piroğlu