Ne Olacak Bu RcKolik'in Hali ?
Çok kısa bir süre rc helikopterler ile haşırneşir oldum ve 3 senedir yarış quadcopterleri ile ilgileniyorum.
Gördüğüm izlediğim kadarıyla rc helikopterler artık tamamen zengin hobisi. dolar 1.5-2 tl iken yine kıt kanaat insan diğer şeylerden kısıp helikopter vs edinebiliyordu ama şimdi bakıyorum kaliteli bir helikopterim olsa sadece pili 2x 150$ = 1000küsürTL.
Belki bazı arkadaşlar bana katılmayacak ama bu hobinin Türkiye de sürdürülebilir olması yeni insanlar kazanması gerçekten çok zor.
Belki bitmese bile yeni başlayan insan sayısı çok az olacak sanırım.
Size tavsiyem gelin Racer drone toplayın; Kendimce olan nedenlerini size açıklayim.
THSF destekli İHA spor branşı oluşturuldu. 2018 de milli takım oluşturulup sporcular yurtdışında yarışmalara katılacaklar.
Türkiyede çok hızlı olmamakla beraber Dünyada inanılmaz yaygınlaştı. Dünyanın her yerinde yarışma ve organizasyonlar yapılıyor.
Türkiyede bile 2017 de 5-6 tane yarışma düzenlendi. ( yıl sonuna kadar +3 daha olacak)
Uçurduğunuz cihaz parçalar ve yazılımlar güncel ise en ucuzu da aynı işlevi görecektir en pahalısı da. Bu hobide %80 pilotaj önemlidir.
Kullandığımız cihazlarda GPS, geri dönme vb yoktur. Çoğunlukla 6 kanal mantığı ile çalışır.
Artık Türkiyenin çoğu şehirinde gruplar halinde arkadaşlarımız her hafta toplanıyor ve yarışıyor.
Pratik oluşu bağajınızda dursun tatile gidin. üstüne biri otursa bile bişey olmaz.
Toplamak ve ayarlar artık çok basitleşti PID ayarları çok yakın zamanda sona erecek. Bütün RC piyasası bu sektör üzerine yoğunlaştı.
Çok keyiflidir. gözlüğü taktığınız an dış dünya ile irtibatınız kesilir.
Maliyetini merak edenler için açıklıyorum;
(Bu verdiğim ürünlerin fiyatları tamamen şahsımca test edilmiş olup, en ucuzundan en pahalısına kadar çoğunlukla aynı işlevi görmektedir, pahalı ürünler çoğunlukla tercih meselesidir (Hız,menzil vsvs) ( Hazır kitler kesinlikle kullanılmamalıdır. En pahalısı olsa bile!)
Demirbaş olarak;
1 kumanda s-bus veya ibus veya sat olan 40$-200$ arası
1 gözlük kutu şeklinde veya goggle şeklinde 40$- 400$ arası
Şarj aleti 30$- 300$
Uçan kısım
;
1 quadcopter gövdesi 10$ - 100$
4 motor ve 4 blheli destekli esc 60$ - 200$
1 kontrolcü betaflight destekli 10$-50$
4 adet pervane 1$-4$
1 yüksek c değerli pil 25$-40$
1 video verici ve kamera 50$ - 100$
Yani bu hobiye 350$ ile de başlayabilirsiniz 1500$ ile de.
İnsanlar uzun süreli hobi arayışında bence 1500-2500tl harcayabilir.( şahsi düşüncem )
Çimlik alanda öğrenirseniz kırım maliyetiniz sadece pervanedir.
malesef ki hala meskun mahal ihtiyacımız var. İnsan üzeri veya çevresi uçmak yine çok tehlikeli!
Not: bahsettiğim cihazlar motordan motora 130-250 milimetre olan toplama quadcopterlerdir. Kesinlikle DJI veya başka marka cihazlar ile karıştırmayın
RCKoliK.com u da bu şekilde daha güzel ayakta tutabiliriz