Naze 32 ve KK2.1.x karşılaştırma.
Aslında 4 kanal 6 kanal şeklinde yapılan ayrım, tam olarak gerçekleri yansıtan bir ayrım değil. Ama özellikle oyuncak helikoptelerden gelme bir alışkanlıkla(diye tahmin ediyorum) 3 kanal, 4 kanal, 6 kanal diye ifade ediliyor.
Durum tamamen cihazın hareket kabiliyeti ile alakalı bir durum. Fakat. öncelikle hareket kabiliyetinden ne kastettiğimi biraz açayım. Aşağıdaki resimlerin uçak resimleri olduğuna takılmayın, tüm modeller için geçerli.
- Modelin burnunun yukarı ya da aşağı doğru hareketi. Eksenel hareketler olarak değerlendirildiğinde, bu harekete "elevation" ya da "pitch" de denir. 6 kanal olarak tabir edilen CP helikopterlerdeki "pitch" kanalı, pal açılarının alacağı açıyı kontrol etmek için kullanılan kanala ait farklı bir terimdir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
- Modelin burnunun sağa ya da sola hareketi. Eksenel hareketler olarak değerlendirildiğinde, bu harekete "heading" ya da "yaw" da denir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
- Modelin, sağa ya da sola doğru yatış hareketi. Eksenel hareketler olarak değerlendirildiğinde, bu harekete "bank" ya da "roll" da denir. 3 ya da 3,5 kanallı olarak tabir edilen helikopterler bu hareketi yapamazlar.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
- Throttle : Cihazın, özellikle motorların sağladığı itiş nedeni ile yukarı ve aşağı hareket edebilmesidir.
Hem 4 kanallı hem de 6 kanallı olarak ifade edilen tüm helikopterler(daha multilere gelmedik
) bu yukarıdaki hareketleri yapabilirler. Ama 4 kanallı olarak tabir edilen helikopterlerin daha doğru adı Fixed Pitch - FP helikopterdir. Pal açıları sabittir ve bununla beraber, bu cihazın üzerindeki flybar, bir nevi mekanik dengeleyici olarak çalışarak, pitch ve roll hareketlerine karşı koyar. Siz özellikle pitch ve roll için gerekli swash hareketini uygulamadıkça, bu cihazlardaki flybar, helikopteri yere paralel hale getirmek için görev yapar. Flybar mekanik olarak helikopteri dengeler ve siz elinizi elevator ve aileron çubuklarından çektiğiniz anda, helikopteri düzeltir.
6 kanallı olarak ifade edilen(cyclic/collective pitch - CP) helikopterlerde ise, swashplate ve pallerin mekanik tasarımından dolayı(kanal sayısının bu durumla doğrudan bir ilgisi yoktur) flybar, bu dengeleme ya da yere paralel hale getirme görevine sahip değildir, sadece uçuş stabilitesi için çalışır. En son ne tarafa yönlendirdi iseniz, aksi komut vermedikçe o tarafa gitmeye devam eder.
Multikopterlerde ise durum, normal şartlar altında CP helikopterlerdeki gibidir. Cihazınızı en son ne tarafa yönlendirdi iseniz, aksi komut vermedikçe o tarafa doğru gitmeye devam eder. Ama akselerometre denilen sensörlerin kullanılması ile beraber, multikopter uçuş kontrol kartları, düz durmadıklarını farkedebilir hale geldiler. Yani FP helikopterlerde, mekanik flybarın yaptığı yere paralel hale getirme işlevini, yeni kontrol kartlarındaki akselerometre sensörleri üstlenmiş oldu. Yeni gelişen yazılımlarla beraber, elinizi çubuklardan çektiğiniz anda, kendini yere paralel hale getirebilme yeteneği kazandılar. Bu özelliğin adı "Self Leveling" dir ve en azından 4 - 5 senedir hobi sınıfı bir çok cihazda bulunan bir özelliktir.
Oyuncak sınıfı cihazların çoğunda, "yere paralel hale getirme" özelliği açıp kapatılabilir durumda değildir. 4 kanallı olarak tabir edilen FP helikopterlerdeki gibi kolay kullanım hedeflenmiştir ve bu cihazların üzerindeki kartlar da, akselerometre sensörlerinin yardımı ile buna göre ayarlanmışlardır.
Ama KK2, Naze32, DJI Naza, APM, Multiwii, CC3D ya da benzeri hangi kartı alırsanız alın(oyuncak olmayan diyeyim ya da ...
) bu "Self leveling" özelliğini istediğiniz gibi açıp kapatabilirsiniz. Genellikle bu iş için kumandaya atanmış bir anahtar yeterli olur.
Eğer aşağıdaki konudaki gibi "akrobasi tarzı", yada "proximity flying" tarzı uçuşlar yapmak istiyorsanız, "self leveling" özelliği sizin komutlarınıza müdahale etmeye çalışarak sizi kısıtlar.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Ama eğer sakin sakin uçup, börtü böcek görüntüsü çekmek istiyorsanız "Self Leveling" çok işinize yarayacaktır...