Bu konu ne zaman açılsa aynı şeyi bozuk plak gibi yazıyorum söylüyorum, ikinci üçüncü baskı olanlar kusura bakmasın, hatta mesaja bile bakmasın, diğerleri için başlıyorum...
Modelciliğimin yanı sıra asuman aşkımın bir sonucu olarak, nadiren de olsa uçuş yapan PPL sahibi bir genel havacılık pilotuyum. Nadiren uçuyorum çünkü brövem FAA yani Amerikan brövesi ve Amerika dediğiniz de ha diyince gidilecek kadar yakın değil malesef. Velhasıl o nadir mutlu anlar gerçek olup da Cessna 172 kokpitindeki yerimi alıp, uzun bir aradan sonra ilk uçuşumu yaptığım günün ertesi gününde yürümekte zorlanıyorum! Bacaklarım o derece çalışmış, haliyle de ağrımış oluyor (hamlık var ya
) Sonraki günlerde yavaş yavaş hamlığı atıyorum ama fiziken bacaklarımdaki yük azalmıyor. Namussuz C172 sürekli ama sürekli rudder basmayı gerektiriyor. Gazı açarsan da basman gerekiyor gazı kapatsan da, dönerken, yükselirken, alçalırken, düz uçarken, inerken, kalkarken, taksiyi söylemeye bile gerek yok herhalde.. hele bir de forward slip vardır ki en sevdiğim şeydir! Kısacası, o arkaya rudder koyan mühendislerin birbildiği var kesinlikle! Havacılık tarihi boyunca "anti-rudder lobisi" tarafından birkaç kere "rudder kötüdür, rudder yüzünden insanlar ölüyor, bakın ruddersız da uçak olur" gibisinden ifadelerle çeşitli ruddersız uçak modelleri üretilmiştir ama çok şükür ki bu ruddersız uçak konsepti tutmamıştır. İnsanlar rudder yüzünden değil doğru bir şekilde rudder kullanmayı bilmedikleri için öldüler, ve eğer rudder olmasaydı sadece "Gimli Glider" vukuatında bile bir dolu insan ölürdü, oysa ki pilotun planörcü geçmişi ve uçağın rudderı olması sayesinde burunları bile kanamadı
(Evet forward slip yine, özellikle seçtim, kabul, çok seviyorum ama napayım
)
Ha modelde bu kadar rudder kullanmaya gerek var mı derseniz, tabii ki var! Sonuçta model de aynı fizik kurallarına tabi, ama fark şurada, kullanmadığınız zaman aynı derecede olumsuz etkisi olmuyor, tabi yaptığınız şey modeli havada amaçsız bir şekilde bir o yana bir bu yana götürmekse. Akrobasi uçuyorsanız, 3D uçuyorsanız, yarışma planörü uçuruyorsanız, funfly uçuyorsanız, scale uçuyorsanız, warbird uçuruyorsanız o zaman o rudder kullanılacak demektir