İngilizcen varsa direkt olarak yabancı kaynak ve yarışmalara yönel bence. Özellikle Teknofest'teki İHA yarışmasının kopyalandığı, AUVSI UAS yarışması var. Bu yarışmada özellikle her takımın PDR raporu paylaşılıyor ki bu büyük bir nimet, bizde yok mesela. Siz daha iyi biliyorsunuzdur, PDR raporlarında takımları neyi neden seçtiklerini, alternatifler arasında ne gibi karşılaştırma yaptıklarını çok güzel bir şekilde açıklıyorlar. Zaten baktığınızda anlayacaksınız, Teknofest'teki yarışmanın ana kaynağı burası. Maalesef bizde rapor paylaşma, tasarım paylaşma kültürü yok. ABD'de ya da Avrupa'da yapılan birçok yarışmada, takımlar en azından PDR raporlarını paylaşır, bunlar da çok çok faydalı olur.
Biz de Teknofest'te İHA kategorisine katıldık, yine katılıyoruz. Tübitak'ın bu yarışma için yayımladığı videolar var, onlara bakabilirsiniz, belki bakmışsınızdır bile.
Tasarım konusunda da kendi deneyimlerimden bir şeyler aktarmak isterim. Açıkçası Teknofest'te elektronik kısma ve özellikle telemetri / otonom sistem gibi kısımlarda nasıl çözümler bulduğuna, görüntü işlemede ne gibi işlemler yaptığına daha çok öne veriyorlar, en azından bana böyle geldi. Ancak aslında uçağın tasarımı bunlardan da kritik zira o sistemi oraya götürecek şey, uçak. Benim gözlemlerim, daha stabil dönebilen ve dönüşlerini düşü / yüksek hızlarda stabil bir biçimde yapabilen modellerin, daha başarılı olduğuydu.
Elektronik parçalar kısmında da, bence yurt dışından almak hem daha mantıklı hem de daha ucuz. Maalesef, ülkemizde bu donanımlar anlamsız bir şekilde pahalı, üstelik o satıcılar da yurt dışından, Aliexpress'ten getiriyor. Şarj aleti olarak iMax kesinlikle önermem, Banggood'dan iSDT Q6 bakabilirsiniz, daha iyi ve güvenli bir alettir. ESC olarak aynı fiyat bandında iFlight ya da T-Motor'un ESC'leri var Aliexpress'te, daha uzun ömürlü olurlar.
Ki bunun dışında zaten elektronik kısma bakmaya başlarsanız ilerde, yabancı birçok kaynak sayesinde sıkıntı çekeceğinizi sanmam. Bir de mutlaka benzer yarışmalarda yerli ve yabancı takımlar neler yapmış bakın. Bu yarışmada hem benzer tasarımlar arasından en iyisini seçebilmek hem de ürettiğiniz model ile bol bol uçuş yapıp, onun karakteristiklerini öğrenmek büyük önem taşıyor.
Size şimdiden başarılar diliyorum. Umarım her şey dilediğiniz gibi olur.