Merhaba Ben de başladım bu işe
Eskiden beri bilgisayarlarla iç içe olduğum için çevremden sık sık "bilgisayar alıcam, ne aliim" türü sorularla karşılaşırım. Soru ile yanıt veririm: "Ne amaçla kullanacaksın? Ne yapacaksın?".
Sıklıkla bu sorunun yanıtı yoktur. İnsanlar hem asla kullanamayacakları birçok işlev olsun ama çok da ucuz fiyata alınabilsin isterler. Bugün akıllı telefon konusunda da benzer durumlar yaşıyoruz. Adam cebinde iki tane son model akıllı telefon birden taşıyor ama aletlere baktığınızda sadece tek bir sayfada default uygulamalar olduğunu ve cihazların birer Nokia 1610 olarak kullanıldığını görüyorsunuz.
Demem o ki, birşey alacaksak, tam olarak ne amaçla istediğimizi, beklentilerimizi, hedeflerimizi net olarak ortaya koymak çok iyi bir yaklaşım. Haydar Bey de tamamen bu kafada.
Bence sorun şuradan kaynaklanıyor:
Birincisi başlangıçta işi bilmediğimiz için hedefleri ve amaçları gerçekçi olarak belirleyemiyoruz. Sıklıkla birtakım varsayımlarla hareket ediyoruz.
Örneğin...
"bu işi hobi ve devamlı olarak mı yapacaksın yoksa heli nin pili yettiği kadar uçup bir kenara kaldırıp 1-2 hafta belki 2-3 ay sonra tekrarmı eline alacaksın,"
Tamamen el - göz koordinasyonunun geliştirilmesine bağlı bu faaliyetlerde özellikle başlangıçta ara vermek herşeyin sıfırlanmasına yol açar. En basit helikopteri bile (basit derken kolay uçurulan demek istiyorum) belirli bir aşamaya gelene kadar sık sık uçurmazsanız bir yere varamazsınız. Zaten işin zevkini aldıktan sonra elinizden bırakmanın mümkün olamayacağını da görürsünüz. Ne demiştim? Başlangıçta işi bilmediğimiz için... İşin içine girince nasıl bağlayıcı olduğunu farkediyoruz ama o zaman da başta koymuş olduğumuz hedef şaşmış oluyor.
İkincisi kendimizi ve sınırlarımızı iyi değerlendiremeyebiliyoruz.
İlk topladığım model bir Trex 450 idi. Danıştığım arkadaşım kumanda olarak Futaba 9C önermişti. Ben de "yahu ne yapacağım o kadar karmaşık bir kumandayı, hem öyle oniki model hafızası falan gereksiz, benim bi tane helikopterim olacak" demiştim. Sonrasını ne siz sorun ne de ben söyleyeyim. Şu kadarını hatırlatayım ki 9C'ye bir de hafıza modülü eklemek zorunda kalmıştım.
Üçüncüsü.
"yok öylesine arada biri uçacaksan, 4 CH biraz büyük bir heli alıp hem keyfine varıp hemde fazla para vermemiş olacaksın"
Aynen bunu düşünmüştüm. Trex 450 toplamadan önceydi. O zamanlar ortalık Walkera kaynıyordu. 6 kanal olanı vardı. Walkera 22E galiba. Dedim ki "o da helikopter bu da helikopter, ben 4 kanal olanını alayım". Bir de online satış sitelerinden birinden kameralısını buldum mu!!! Tabii kameralı değil ama yanında bir de kamera veriyordu satıcı. Hayallere bak. Walkera 4'e kamera takıp çekim yapacaksın... İşin içinde olmamak bu. Kafanda birşeyler kuruyorsun.
Ama gerçekler başka. Neyse ben o Walkera'nı keyfine hiçbir zaman varamadım.
Kısaca...
"Yani bir ürün almadan önce (heli, uçak, araba,... (aslında her ne olursa olsun) ) neyi ne için kullanacağız analizini iyi yapmak lazım. yoksa sonu aşağı yukarı HÜSRAN."
Kesinlikle katılıyorum ama o analizi oturduğunuz yerden yapmayın. Bu işlerle uğraşanların arasına bir katılın. Sahada olayı görün. Aslında analizlerin ne kadar farklı yönlere gideceğini farkedeceksiniz.