Bu konuyu açarken uçağın parçalarını yaptıkça buraya yapım aşamalarıyla birlikte yazarım diye düşünüyordum ama zaman bulamadığım için bunu yapamadım. Dün uçağı bitirdim ve bugün ilk uçuşunu yaptım şimdi de yaparken çektiğim birkaç fotoğrafı ve uçağın uçuş videolarını paylaşmak istiyorum.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Kanatları sıcak tel ile xps den kestim. Kullandığım airfoil Clark Y, a4 kağıdına istediğim boyda çıktısını alıp 3mm mdf ye karbon kağıdı ile çizdim, sonrasında da kesip zımparalayarak bu şekli verdim.
Uçağın kuyruk kısmını deprondan kestim. Depron tek başına çok esnek olduğu için yatay ve dikey stab lere birkaç tane ahşap destek yapıştırdım. Elevator ü güçlendirmek için de bir tane 2mm lik fiberglass çubuk yapıştırdım. Daha sonra da hepsini laminasyon filmiyle kapladım.
Motor mount için kanadı kestiğim şablonu kullandım. Kestiğim parçayı kanada epoksi ile yapıştırdım sonra da o parçanın önüne yine epoksi ile 4mm kontrplak yapıştırdım.
Kanadın içine servoyu yapıştırdım, karbon boru için delik açtım ve kanadı gövdeye sabitlemek için gereken parçayı yerine yapıştırdım. Ahşap parçanın orta kısmında bir tane ağaç somunu var. O ağaç somunu birazcık dışarıya çıkıntılı ve gövdede tam o boyda bir delik var. Gövdedeki deliğe oturduğu zaman gövdenin içinden bir vida ile sabitliyorum.
Kanadı renkli koli bandı ile bantladım, çok iyi olmadı ama yeterli.
Bu ahşap parça uçağın bütün yükünü taşıyan yer. Kanatlar ve kuyruk buraya bağlanıyor, bu kalın boru kuyruk borusu. Gövdenin tek amacı pili ve su şişesini (yarışama yükü) taşımak.
Ahşap parçayı bu şekilde epoksi ile gövdenin geri kalanına yapıştırdım. Kanatlar buradaki ince karbon boruya geçiyor.
Yük bırakmak için gereken kapağı da bir servo ile tutuyorum. Fotoğrafın açısı çok kötü olduğu için ne olduğunu anlamak biraz zor.
Bu videoda nasıl çalıştığı görünüyor.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu uçağın ilk uçuş videosu, tahmin ettiğimden daha iyi uçtu. Hiç trim istemedi, kontrollere çok iyi ve çabuk tepki veriyor, kolay stall olmuyor, çok yavaş uçabiliyor, tip stall gibi bir şeye yeltenmiyor, uçuşu neredeyse trainer gibi. Ayrıca tahmin ettiğimden daha verimli çalışıyor, 5 amper civarında çok rahat uçuyor ( %30-40 gaz), tabi motorlar fazla güçlü olduğu için tam gaz verdiğimde toplam yaklaşık 70 amper çekiyorlar. Yaklaşık %80 gaz ile 90 derece tırmanabiliyor, istediğimde çok hızlı gidebiliyor ve çok çabuk hızlanıyor bu da yarışmada işime yarayacak.
Bu da yük bırakma videosu