Lipo Pilin Ömrünü Kısaltan Ana Etkenler - Lipo Kullanımı

Zafer SAHIN' Alıntı:
Eğer pilin kapasitesine ve C değerine kıyasla düşük akım çekiyorsan, pildeki voltaj düşümü fazla olmayacaktır. Yani 3.6V değerinden sonra hızlı bir düşüş beklemek yerinde olacaktır. Ama pilin kapasitesine ve C değerine kıyasla yüksek bir akım çekiyorsan, pildeki voltaj düşümü fazla olacaktır. Yani pilin henüz %80 boşalmamışken, voltaj değerin 3.5V hatta altına inecektir.

AnlıyorumZafer abi bebndeki lipo 25c ve maksimum amper değeri şu şekilde gösteriyor

- Max Continuous Discharge: 25C (200A)

Yani bendeki her bir motor 1555 propaller ile full throttle da 2130kg kaldırma kuvveti gösterip motor başına 21amper çekecek, 6 adet motor 126Ampere tekbül eder. bu da oldukça iyi bir değer kaliteli bir lipo için. o halde 3.5 e kadar devam etsem yinede bir 5-6 dakika daha katkı eder diye düşünüyorum... doğru mudur...

Bende 280'lik fpv quad(pil ile 520-550 gr yaklaşık) ve 3s 1500-1800 piller var. İmaxb6 sarj aleti var. 3.7 ye ayarlıydı buzzer'ım.

Buzzer uyarı verdikten sonra hiç bakmadım kaç dk daha dayanıyorlar diye hemen iniş yapıyorum uyarı verince. 3.6-3.5 şeklinde deneyerek düşüreceğim buzzerı bakalım piller uçacak mı zira 2.ci el pillerim.

Ben hep menumdeki lipo balance secenegi ile sarj ediyorum. Menude lipo charge diye bir seçenek var ama hiç kullanmadım. Ne için kullanılıyor bu lipo charge seceneği?
Lipo storage diye bir menu de var storage mode yaparken bunu mu kullanmam gerek yoksa balanslı sarj yaparken 3.80 seviyelerinde kesmem mi gerek?

Son olarak ben genelde öğlenden öğlene 24 saatlik periyodla uçuş yapıyorum. Uçuş sonrası pilleri sarj ediyorum. Sarj etmeyip storage de mi tutmam lazım? yada o sekilde bırakıp sabah uçmadan önce mi sarj etmeliyim?

Burak bey, manual bakip teyip etmek lazim ama tahminin "Lipo Charge" secenegi %100 Emin olmamakla beraber Balance siz sarj secenegi olsa gerek.

Lipo Storage secenegi tam da dediginiz gibi. 3.85 kendisi otomatik olarak sarj tamamlar.

Storage secenegi 1 hafta ve uzeri bir surede uculmayacak ise kullanilmasi tavsiye edilen bir durumdur :saygilar:

Teşekkürler Mehmet Bey, acemilik soruları bunlar idare edin :)

Normalde bidiğim kadarı ile tüm şarj aletleri LiPo şarj konumunda balanslı şarj eder. LiPo balans konumunda ise, şarj etmeden yalnızca hücrelerin balansını yapar. Ama yine de Mehmet bey'in dediği gibi klavuzdan teyid etmelisiniz.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Omer Erkan' Alıntı:
Normalde bidiğim kadarı ile tüm şarj aletleri LiPo şarj konumunda balanslı şarj eder. LiPo balans konumunda ise, şarj etmeden yalnızca hücrelerin balansını yapar. Ama yine de Mehmet bey'in dediği gibi klavuzdan teyid etmelisiniz.

Yapma be Ömer abi :D , ben o zaman hep lipo balance modunda şarj ediyordum yanlış mı yapmışım..... :laugh: , şimdi benim menüde bir lipo şarj var , bir de lipo balance , storage mod var...Ben sürekli balance moduna girip , uygun amperi ve voltajı ayarlıyorum , 4.20'ye kadar basıyor... :rolleyes:

Evet piller balans sarj menusunden doluyor. Ama youtube'dan videolara baktım adamlar lipo sarj menusu ile kullanım göstermiş hep :rolleyes: kılavuzundan da birşey anlayamadım malesef. Ne farkları var acaba.

ben lipo pillerin raf ömrünü çok merak ediyorum, kaç yıl boyunca saklanabilirler? yedek parça gibi kenara depolasak yeri geldiğinde kullansak, yıllar boyunca kapasitelerini kaybederler mi? bende bir syma s107 vardı, dolu olarak bırakmıştım, neredeyse 1,5 yıl sonra kullandığımda herşey normaldi, pili bitene kadar kullandım, aradan geçen 1,5 yıl hiçbir zarar vermemiş, lipo piller kaç yıl kullanmadan muhafaza edilebilir bunu çok merak ediyorum...

burak s' Alıntı:
Evet piller balans sarj menusunden doluyor. Ama youtube'dan videolara baktım adamlar lipo sarj menusu ile kullanım göstermiş hep :rolleyes: kılavuzundan da birşey anlayamadım malesef. Ne farkları var acaba.

Li-Po Charge menüsü ile şarj ederken, S değerlerinin toplamı göz önüne alınır. örneğin 4.20 X 3 S = 12,60 Volt. eder, fakat şarj cihazı cell leri tek tek kontrol etmez ve toplam 12,58 - 12,60 volt arası bir değere ulaştığında şarjı keser, bu da demektir ki hücrelerden birisi 4,18 iken diğeri 4,19 ve bir diğeri de 4,21 olabilir, aradaki farklar çok küçük olduğu için pek de önemli değildir. Balance menüsünde ise malum her hücreyi tek tek ölçüp ve bir diğerine eşitlemek olduğu için amaç, ki şarj sonunda bunu görebiliriz. Ama buradaki en önemli faktör kullandığımız şarj cihazının kalitesidir tabi ki, zira cihazların üretimi aşamasında kullanılan malzemelerin tolerans değerleri, bu işleri yaparken ne kadar hassas olacağını da belirliyor. Kısa vadede çok fark etmez gibi görünse de, uzun vade de pillerin ömrü aslında doğru kullanımla ne kadar doğru orantılı ise, aynı şekilde şarj cihazının kalitesi ile de doğru orantılı oluyor.
:saygilar:

Hakan Ülgenalp' Alıntı:
Yapma be Ömer abi :D , ben o zaman hep lipo balance modunda şarj ediyordum yanlış mı yapmışım..... :laugh: , şimdi benim menüde bir lipo şarj var , bir de lipo balance , storage mod var...Ben sürekli balance moduna girip , uygun amperi ve voltajı ayarlıyorum , 4.20'ye kadar basıyor... :rolleyes:

Valla doğru söylüyorsun Hakan! Balanssız şarj edecek olduktan sonra da LiPo şarj aletinin bir anlamı yok. Benim çıkarımım daha önce kullandığım iki şarj aletinde de ayrıca balance diye bir seçenek yoktu. LiPo şarj seçtiğimde zaten balanslı şarj ediyordu. Balanssız şarj seçeneğinin artısı nedir acaba? Elimdeki SKYRC 6X80+'a bu gözle bakmamıştım doğrusu. Şarj ederken hep LiPo şarj seçiyorum ve baktığımda hücreleri de balanslıyor. Klavuzuna bir daha bakayım. :-\

Ekleme: Klavuzuna baktım, LiPo şarj seçeneğinde balans kablosunu takmazsan, Levent bey'in dediği gibi, doğrudan toplam voltaja bakıyor. Ama takarsan, ki ben hep böyle yapıyorum, yine balanslayarak şarj ediyor. Bu durumda da hangisini seçtiğinin bir önemi yok. Böyle bir seçeneği koymanın ne anlamı var anlamadım. Çünkü, hücrelerden birinin arızalı olması durumunda, toplam voltajı buldurmak için şarja devam edecek. Bu da sağlam hücrelerin aşırı şarj nedeniyle patlamasına yol açabilecek.

Omer Erkan' Alıntı:
Valla doğru söylüyorsun Hakan! Balanssız şarj edecek olduktan sonra da LiPo şarj aletinin bir anlamı yok. Benim çıkarımım daha önce kullandığım iki şarj aletinde de ayrıca balance diye bir seçenek yoktu. LiPo şarj seçtiğimde zaten balanslı şarj ediyordu. Balanssız şarj seçeneğinin artısı nedir acaba? Elimdeki SKYRC 6X80+'a bu gözle bakmamıştım doğrusu. Şarj ederken hep LiPo şarj seçiyorum ve baktığımda hücreleri de balanslıyor. Klavuzuna bir daha bakayım. :-\

Ekleme: Klavuzuna baktım, LiPo şarj seçeneğinde balans kablosunu takmazsan, Levent bey'in dediği gibi, doğrudan toplam voltaja bakıyor. Ama takarsan, ki ben hep böyle yapıyorum, yine balanslayarak şarj ediyor. Bu durumda da hangisini seçtiğinin bir önemi yok. Böyle bir seçeneği koymanın ne anlamı var anlamadım. Çünkü, hücrelerden birinin arızalı olması durumunda, toplam voltajı buldurmak için şarja devam edecek. Bu da sağlam hücrelerin aşırı şarj nedeniyle patlamasına yol açabilecek.

Bu dediğin nokta çok önemli Ömer abi... :eek: , hakikaten hücrelerden birisi ölü olursa pili patlatıncaya kadar basar .Bunu neden düşünemediler acaba...Ben pilleri basarken kesinlikle yanlarından ayrılmam , ama oldu bir işim çıktı , 2 dakka gidivereyim dedim , hücrenin biride ölü , eyvahlar olsun....Bu işi güvenlik konusu , batarya ve şarj aletleri konusunda mutlaka anlatalım abi , yoksa burda kaynar gider...

Edit : Uyku bastı böyle oldu :D , yahu ben zaten balanslı modda basıyorum , ama yine de dikkat etmek gerek , şarj aletini yeni kullanan birisi , menünün ilk sırasında gelen lipo şarj seçeneğine büyük ihtimal girer , çünkü balance seçeneği 2.sırada....yine de sakat bir durum....

Bir sorum daha olacak. Gens ace 1800mah 3s 25c eski bir pilim var. Sarj normal oluyor, hücreler 4.20 ye kadar doluyor ama 1 dk bile uçuş yapılmıyor. Bu pili ölü mü kabul etmek lazım? Yoksa yapılacak birşey var mı pile?

Burak bey, benim de elimde böyle piller var ve kurtarmanın bir yolunu bulamadım. Ancak düşük akım çeken ve tehlike yaratmyacak bir yerde kullanılabilir diye düşünüyorum. Bence zavallıyı fazla zorlamayın ve bırakın huzur içinde ölsün.

İmax b6ac için kullanım videoları,

Yönetim tarafından taşınmıştır.

Önceki sayfalardan birinde şöyle birşey okudum; 1s lipo pilleri 5 kez tam doldurup 3,85 v'a gelince kullanmayı bırakınca düşen pil performansının düzelme ihtimali varmış. Benim pillerin durumu şu; elimde 4 tane 1s lipo var ve hepsini de ilk 50 uçuşta 3 v'a hatta bazen 2.8 v'a kadar kullandım. Bu aralar baktım ki piller hem eskisi gibi güçlü değil hemde tam 2 dk'da bitiyor, 5 kez tam doldurup 3,8'e değilde 3.95 v'a indirerek kullandım. Şimdi piller biraz canlandı. Sormak istediğim şu; sizce pilleri bu şekilde 3.95 v gibi bırakmaya devam edersem düzelebilir mi? Yoksa pili ilk uçuşlarda öldürdüğüm için bundan fazlasını beklememek mi lazım?