Ali Yalçın
Kıdemli Uye
Ali ufak pillerin direnci yüksek olur .adı üsütünde direnç, şarj aleti pile bir akım uygular ve pilin bu akıma nasıl direndiğine bakar ,yani voltaj değişimine bakar ,misal ölü ve 3.80 hücresi olan bir pile 1 amper akım uyguladığımızda hücrenin aniden 4.00 değerlere fırladğını görürüz bu pilin dejarj olurken de ciddi voltaj kaybedeceği ve ısınacağı anlamına gelir, az akım çeken projelerde kullananılabilir, nitekim şarj ederken de ufak akımla olabildiğince yavaş doldurarak kullanılabilir.Ben konu güncellenmişken paylaşım yapayım. F1 depodan 4 adet leopard 3s 40c 3400mah lipo aldım. İç dirençleri 2-3 arası. İç dirençlerini bi tık sevemedim diyebilirim. Çin'den aldığım 6s 70c 2200mah pillerin iç dirençleri 3 sene sonra 2-3 arasıydı. Çin'den aldıklarım da kaliteliydi ama sonuçta Leopardda kaliteli diye biliyorum. İç direnç meselesini bir kenara bırakalım. Uçuş konusunda bence gayet başarılı. Pillerden gayet memnun kaldım.
Tabi henüz sadece her biri ile 1,5 kez uçma imkanım oldu İleride de aynı şekilde memnun kalırım diye umut ediyorum.
Ama büuük bir hücreyi ele alalım 5000 mah hücre ölüde olsa 1a akım uyguladğımızda voltaj da ciddi değişim olmaz çünkü, kapasite büyük, bu pilin de aynı akımda iç direnci daha düşük görürüz hemen sevinme pil ölü olabilir birde 5a uygula da görelim
yani ufak pillerde 9 a kadar iç direnci normal sınırlarda kabul etmek lazım . misal s farketmez 2200 mah 3 iç direnç pile ben sıfır derim 6 ve 7 yine normal ,8 ve 9 devamke , 10 ,15 arası performas düşer yeni pil aramaya bak
5000 de iç dirençleri 1 ve altında görürüz bu pil sıfır ayarındadır 3 ve 7 arası kullan acıma 7 ve üstü artık pili emekliye ayırmaya hazır ol ,10 ve 11 gibi değerler görüyorsak sesinlikle pile yüklenmemek gerekir.
diğer faktörler de şunlar ; eğer pil uzun süre yatmışsa iç dirençler ilk kullanımda yüksek olabilir uçtukça yerine oturur
boş pilin iç direnci yüsek olur şarj oldukça düşer 4v arasında ölçüm yapmak lazım.
soğuk pilde yüksek iç direnç verir pili oda sıcaklığında ölçmek gerekir.
uçuştan gelmiş sıcak pilin iç direnci de düşer.