Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim
İlk model seçiminde tipik hataları ben de yaptım, daha önce bahsettiğim 500 sınıfı Dynam Sky Trainer modeli aldım. Önerilere uygun olarak büyük, önden tekerli, üstten kanatlı, dihedral açısı olan bir model. Acemilere uygun olarak da scale uçak tabi, kendi sınıfındaki en güzel uçak..
Araştırdıkça işin rengi değişti tabi, eğitim modeli olmayan bir uçağa neden "trainer" denir?! Başlangıç seviyesi dahil her pilota uygun olduğu söyleniyordu...
İlk uçak için özellikle önerilen iki model Wing Dragon ve Wing Tiger'ı inceledim. Wing Dragon itişle çalıştığı için önden pervaneli modellere geçildiğinde uyum sorunları yaşanacağı yazıyordu forumda. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını ve acemi arkadaşların uçuş videolarını değerlendirdikten sonra tercihim Wing Tiger oldu, bayram sonrası THK'dan ARF (199 TL) olarak alıp uçuşa hazırlayacağım.
Apprentice modeliyle ilgili farklı yorumları okuyunca biraz da onu kurcaladım, Wing Tiger ile ikiz gibiler.Uçağın şekli, boyutları birbirine çok yakın. İniş takımları, dihedral açısı, pervane yapısı ve pervanenin yerden yüksekliği aynı (pervanenin yere çarpma olasılığı beni tedirgin ettiği için bu detaya takıldım). Uçakların kanat profillerinde çok küçük bir fark var, uçuş karakteristlikleri aynı gibi.. Düşük hızda, kısa mesafede dik açıyla yumuşacık kalkış yapabiliyorlar, süzülme, manevra yeteneği, stall hızı vs..
Apprentice'deki Safe teknolojisi ilk anda önemli bir avantaj gibi görünmesine rağmen beni biraz itti. Kumanda üzerinde eleronu 1/3 oranında sağa yatırdığımda uçağın vereceği tepkiyi birebir görmek istiyorum. O manevrayı ben mi yaptım yoksa uçak bu kadarına mı izin verdi? Bunu bilmek benim için önemli
f:
Kendi adıma seçtiğim öğrenme yöntemi belki 'bodoslama' gibi gelebilir, neyse ki Wing Tiger yedek parçaları kolay bulunuyor ve ucuz
Modelciliğe 1,5 yıl önce başlamış(!) ve henüz hiç uçmamış biri olarak sürçü lisan ettiysem affola
Apprentice modelini incelerken aşağıdaki videoyu buldum, "oooo inişler artık garanti" diye düşündüm. Değilmiş! :islik:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol