Hızlı şarj ve elektrik motoru

İlgi Alanı
Uçak
Bazılarınız duymuştur, birtakım modelciler, SERBEST UÇUŞ modellerinde, lastik motor yerine DC ELEKTRİK MOTORU kullanıyorlar.

Basitçe açıklamak gerekirse, 3.7V'luk küçük ve VERİMLİ bir elektrik motoru var, pil yerine 2.7-3.0V'luk SUPER KAPASİTÖR ile enerjileniyor, dolayısı ile kapasitörünüzün büyüklüğüne ve şarj kaynağına göre 0.5-1.5 dakika içinde şarj edip, motoru 30 saniye ile 1.5 dakika arasında çevirebiyorsunuz. Bu rakkamlar yuvarlak tahmini rakkamlar. Benim kapasitör değiğime, yaygın olarak KONDANSATÖR diyorlar.

Resimde bir motor ve pervane göreceksiniz. Bu motor 820 ÇEKİRDEKSİZ (coreless) MOTOR, pervanenin ne olduğunu bilmiyorum, resmi bir satış sitesinden buldum. 8, mm olarak çapını, 20 ise mm olarak boyunu tarif ediyor. Genelde serbest uçuş modellerinde 7 ile 10 mm arasındaki çaplar kullanılıyor. Redüktör yaparak daha büyük pervane çevirmeniz mümkün. Enerji kaynağı olarak 5F (farad) ve üzerindeki SUPER kapasitörleri kullanıyorlar.

Ben resimde gördüğünüz gibi direk motora böyle bir pervane takarak da yaptım, redüktör de yaparak, daha büyük pervane kullandım. Direk pervane takanlar BÜYÜK ÇOĞUNLUKTA ama motor çok hızlı döndüğünden, uçak çok hızlı uçuyor. Redüktürlü olarak hazır pervanesi ile satılanlar da gördüm. 5-6 sene önce biraz ilgilenmiştim, BİLDİĞİM bir konu değil ama ilginiz ve sorularınız olursa hatırladığım kadarı ile cevaplandırmaya çalışırım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Burada gördüğünüz redüktörlü ve pervaneli satılan 720 sınıf bir çekirdeksiz motor, 716'sı da var sanıyorum.. Dişli oranını bilmiyorum, bazı yerlerde 1/4 yazıyor ama bence DAHA FAZLA. Pervane de 6" (15cm)
Aliexpress, banggood gibi yerlerden bulabilirsiniz, 4-5 sene önce bizde de satılıyordu ama artık var mı bilmiyorum. Bazıları bunları DRONE MOTORU adı altında satıyor.

Genelde, serbest uçuş modellerinde bu düzen kullanılıyor ama 55-60 gr ağırlığında, 25-30 cm kanat genişliğinde, bir uçağı mikro servo (2gr) ve mikro alıcı ile RC'ye çevirip, 100mA'lik bir LiPo pil ile 10-15 dakika uçurabilirsiniz sanıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Atölyenin derinliklerinde yatan birkaç sene önce yaptığımız, SUPER KAPASİTÖR'lü uçağımızı çıkardık. Resimlerini görebilisiniz ama kanadı için gülmeyin. Artık kafamız iyi çalışmadığı için DİHEDRAL AÇISINI, yanlışlıkla olması gerekenin 2 katı hesaplayıp, kanat birleştirme kontraplaklarını ona göre kesmiştim ve yapıştırdktan sonra farketmiştim. Epey uçtu ve gayet güzel uç
uyor.
90 cm kanat genişliğinde, GÖZ KARARI yapılmış bir uçak, üzerinde 2x10F = 20F 2.7V kapasitör var, bir 1020 çekirdeksiz motora redüktör yapmış ve 8x6 lastik motor pervanesi takmıştım. yaklaşık 60 saniye şarjdan sonra, 20-30 saniye çalışıyor. Kanat ortasında mukavemet için 3 x 5 mm balsa çıta var, geriye kalanlar KAPRON, bir de 2.0 mm iniş takımı var.
Mikro servo ve 100mA lipo ile uçağı RC yaparım, bu arada kanadı da düzeltirim demiştim ama gördüğünüz gibi tembellikten ilk yapıldığı gibi duruyor.