Selam,
Dun bizim whatsapp grubuna yazdigim arastirmayi sizinle paylasmak isterim. Forumlari aradim ve paralel board kullanimi hakkinda olan bu foruma eklemek istedim. Eger daha once yazildiysa kusura bakmayin.
Bu Ohm kanunu kadar arastirdim. Yani iki pili paralel bagladigin zaman ikisinin arasindaki akim transferine Ohm kanunu deniyor. Ve sarja baslamadan paralel board a baglanan iki pilin arasindaki akim transferi anlik da olsa acaip yuksek amperlere cikiyor. Formullerle onlarin hesaplarini falan yaptim. Acikcasi is tehlikeli olabilir.
Simdi Ohm kanunu derki iki pili paralel baglarsaniz yuksek voltajli bir dusuk voltajli pili hemen sarj etmeye baslar. Peki bu iki pil arasindaki akim gucu yani Amper kac olur. Pilleri sirayla takiyorsun. 1. Pili taktin problem yok, 2. Pili taktigin anda iki pilden hangisi yuksek voltda ise o digerini sarja basliyor dedigim akim da ordan oluyor zaten. Ve o iki pili bir iki dakika board da tutun ikisi birbirini balansliyor.
Simdi diyelim iki tane 6S pille ucus yapildi ve parallel board da sarj edilcek.
Ucus sonrasi
- Pil ortalama 3.80V toplam pil voltaji 22.8V
- Pil ortalama 3.83V toplam pil voltaji 22.98V
Bunun formulu de bu
I = V/R yani Akım = Gerilim/Direnç
Buna gore gerilimi olcmek icin iki pilin arasindaki voltaj farkini aliyoruz
22.98 - 22.8 = 0.18V
Direnc icinde pillerin ic direnci 4mili ohm diyelim yani direnc o zaman 0.004 Ohm oluyor. Formule koydugumuzda
Akim yani amper = 0.18/0.004 + 45 Amper oluyor
Yani bu iki pili parallel board da bir birine bagladigimiz zaman saniyenin de altinda bir sure icinde kablolarda 45Amper lik bir akim oluyor. Bu da Revolectrix boardun ustundeki sigortalari yakmaya yeterli arkadaslar.
Simdi ucus sonrasi 4 pil var diyelim.
- Pil 22.8V
- Pil 22.9V
- Pil 22.75V
- Pil 22.85V
Bunlari yuksek voltajdan daha az voltaja gore sirayla bagliyorsun
Sira o zaman 2 - 4 - 1 - 3
Ama asil puf noktasi bu pilleri baglarken sadece balance kablolarini baglamak.. cunku o zaman maksimum amper akisi 6 da biri oluyor. Yani piller birbirini degilde hucreler birbirlerini balanceliyor. Eger kirmizi siyah kablolari baglarsaniz o zaman iki pil arasinda amper yuksek oluyor
Simdi dedigimi kesinlikle onermiyorlar. Iki pil arasindaki volt farkinin en fazla 0.02V olsun diyorlar.
Yapilmamasi gereken bir ornek ise diyelim iki bilimiz var ve yanlislikla bir dolu bir yari dolu pil taktik. Sahada bazen boyle seyler hepimizin basina gelmistir.
- Pil 4.20V
- Pil 3.80V
4.20 - 3.80 = 0.40V
Diyelim bu pillerin direnci 4mili ohm yani 0.004 Ohm
O zaman akim 0.40/0.004 = 100 Amper oluyor
parallel board daki sigortalar hemen atar hatta board alev bile alabilir.
En iyisi sahada yada evde dikkatli olup paralel sarja baslamadan voltajlari kontrol edip gerekirse tek tek sark etmek yada voltajlari birbirine yaklastirdiktan sonra paralel sarj etmek.
Teşekkürler