esc kalibrasyon sorunu
Arkadaşlar günlerdir kumandalarla, kalibrasyonlarla, esclerle, motorlarla debelenmeleri takip etmeye çalışıyorum. Son bir haftadır benzer konularda sorun yaşanıyor, ardarda konular açılıyor, bişeyler yazılıyor, ancak yeni yazılanlar olsun, eskiden yazılmış olanlar olsun, okunmuyor, anlaşılmıyor, dikkat edilmiyor, sonuç olarak sorunlar çözülemiyor.
Ben de Deniz bey gibi konuların ipinin ucunu kaybettim, zira benzer konular peş peşe açılıyor, ortalık karışıyor. Bir arkadaşımızı biraz yavaşlatmak için kapıdan gönderdik, bacadan geri geldi... İşin kötüsü verilen cevaplar da anlaşılamıyor, çünkü temel olmadan üzerine kat çıkılmaya çalışılıyor.
Her ne kadar multikopter işleri ve özellikle apm, iyi anlarım dediğim konular olmasa da, genel olarak rc cihazlar ve bir miktar quad tecrübeme dayanarak şöyle bir yol haritası çizeyim.
- Öncelikle kumandaya hakim olmalısınız. Kumanda ayarlarını ne yaptığınızı tam olarak bilerek yapmalısınız.
- Kullanacağınız kontrol kartının en güncel, en stabil (beta olmayan) versiyonunu yüklemelisiniz.
- "Wizard" olarak adlandırılan, yol gösterici kurulum adımlarını "anlayarak" ve tam olarak yapmalısınız. Bu adımlar başlangıçta size ortalama ayarlar sunar, işleyişi anlatır ve en azından cihazı havalandırmanızı sağlar. İnce ayarlara girmeyin, daha ne olduğunu anlamadan bir şeyi ince ayarlamak mümkün değildir.
Yeni nesil kontrol kartlarında temel mantık şudur:
- Kumandayı kontrol kartına uydur; yani, kumandanın gönderdiği değerleri kontrol kartının görmek istediği hale getir.
- Kontrol kartını mekanik aksama uydur; yani kontrol kartının vereceği komutları uçurmak istediğiniz cihaza uygun hale getirin. Quadlar için bunlar kaç kollu, kaç motorlu olduğunu karta tanımlamak kadar basittir. Motor ve pervane yönlerine de dikkat edilmesi yeterlidir.
- Kullanılan kart ve esc tipine göre, ya escleri karta uydur, ya da kartı esclere... Yani esc kalibrasyonu.
Forumda şu anda KK2'den APM'e, CC3D'den Naze32'ye, SP3'den Naza'ya her türlü kart için baştan sona detaylı Türkçe anlatım var. Kimi kendi başlığında, kimi konu arasında geçiyor, ama hepsi var. Forumun arama motorunu kullanın.
Açık konuşmak gerekirse, sadece biraz zaman ayırıp okumanız gerekiyor. Uçmak kolay iştir, sadece biraz sabır ve dikkat ister. Eğer bunları veremeyecekseniz boşa zaman ve para kaybetmeyin. Şimdilik insanlar iyi niyetle sorulara cevap vermeye gayret ediyor, ancak 3-5 gün sonra halen bir ilerleme olmadığını görünce onlar da sıkılacaklar.
Burada hepimiz maddi bir karşılık beklemeden diğerlerine yardım etmeye çalışıyoruz. Beklediğimiz tek karşılık, söylediklerimizin boşa gitmediğini, işe yaradığını görmek.