Potansiyometre yerine rotary encoder denilen elemanı kullanmak için bu akşam bir süre denemeler yaptım. Oldukça başarılı. Rotary encoder nedir diyenler için kısaca yazayım, hani artık birçok araba radyosunda ya da elektronik alette sonsuz turlu ayar düğmeleri var ya. Hatta bir de butonları oluyor. Yani hem çeviriyor hem de tıklıyoruz. Haa şimdi aklıma geldi. Birçok kumandanın ekranının sağında da rotary encoder var. Umarım anlatabilmişimdir. İşte ufak tefek parazit yapan potansiyometre yerine rotary encoder kullanırsam o ekrandaki son hanenin titremesi de ortadan kalkacak. İşte rotary encoderi okumak ve servo sinyaline dönüştürmek için çalıştım bu akşam. Gayet iyi oldu ama şöyle bir sorun var. Servo çok yavaş hareket ediyor çünkü rotary encoder mikrosaniye mikrosaniye artırıp eksiltiyor sinyali. Dörder mikrosaniyelik adımlarla makul bir çalışmaya ulaşabildim. Öyle yaptım ki sağa sola istediğim gibi çevirirken butona tıklayınca servo yeniden merkez konuma geliyor.
Bir sonraki aşamada planım şu:
Bu konuda gördüğünüz servo testerin potansiyometresi yerine rotary encoder takacağım. Ekstradan buton ortadan kalkacak. Çalışma sırasında butona tıklayarak ekrana modlar gelecek ve aralarından seçim yapılacak. Bu modları da "Hızlı", "Hassas", "Merkez" ve "Sweep" olarak planladım. Hızlı modunda yukarıda anlattığım gibi dörder adımlık hareket söz konusu. Hassas modda ise birer adım ilerleyecek. Sweep modunda yine rotary encoder çevrilerek tarama hızı değiştirilecek.
Kısaca keyifli bir hafta var önümüzde...