[DIY]: Arduino ile Rectract - Iniş Takımı Uygulaması

Arduino Quick Start Guide ve Uygulama Örnekleri

Omer Erkan' Alıntı:
Zafer bey, bu sihirli değnek (Arduino) ile uçağa navigasyon ışıkları yapmak mümkünmü?

Ortaokuldan sonra, sanat okulunun (şimdiki EML) elektronik bölümünü kazanmıştım. Ama, üniversite avantajı nedeniyle klasik liseye devam etmiştim. Eğer navigasyon ışıkları mümkünse, belki eski merakımı da biraz canlandırabilirim.

Ömer Bey, aslında bu konuda tamamen navigasyon işıklarından çıktı. İster normal led, ister Power led, her türlüsü Arduino ile kolay bir şekilde yapılabilir. Zaten tek ledli ve kumandadan kontrollü, arduino ve alıcı dahil hepi topu 4 elemandan oluşan bir örneği var. Tek bir arduino ile 10 lede kadar devre yapılabilir. Daha fazlası da yapılır ama o zaman devre biraz karışıyor :).

Yok artık! Yarım saattir "current sensing" teorisi içinde boğuldum. Bu mükemmel oldu. Zafer Bey çok hayır duası aldınız!!!
Demek ki hem current sense içeren hem de iniş takımı kapaklarının sekansını kontrol eden bir sistem planlayabilirim artık. :yuppi:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Yok artık! Yarım saattir "current sensing" teorisi içinde boğuldum. Bu mükemmel oldu. Zafer Bey çok hayır duası aldınız!!!
Demek ki hem current sense içeren hem de iniş takımı kapaklarının sekansını kontrol eden bir sistem planlayabilirim artık. :yuppi:

Abi sanırım videodaki 3:25 deki gibi kapaklı bir iniş takımı düşünüyorsunuz.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Evet öyle bir niyetim var. Aslında ESM Sea Fury için şart değil. İç kapakları mekanik de yapabiliyorum. Ama retractların kontrol kartı ile başım dertte. Onun yerine tam istediğim gibi çalışacak, bir retractı diğerinden önce ya da sonra açıp kapatacak güzel bir sistem var aklımda. Bu akım kontrolü olayı konuyu halletti.

Zafer SAHIN' Alıntı:
Ömer Bey, aslında bu konuda tamamen navigasyon işıklarından çıktı. İster normal led, ister Power led, her türlüsü Arduino ile kolay bir şekilde yapılabilir. Zaten tek ledli ve kumandadan kontrollü, arduino ve alıcı dahil hepi topu 4 elemandan oluşan bir örneği var. Tek bir arduino ile 10 lede kadar devre yapılabilir. Daha fazlası da yapılır ama o zaman devre biraz karışıyor :).

Evet, doğru! Ama, oradaki kumandadan açıp kapatmak ve dönen ışıklar şeklindeydi sanırım. Benim sormak istediğim spesifik olarak gerçek uçaklardaki gibi sağ kanat, sol kanat, kuyruk dikmesi gibi yerlerde yanıp sönen, gövdede değişik yerlerde aydınlatma, bir şekilde çakma süresi ayarlanabilen gibi. Bilen için eminim basit bir şeydir. Benim için ise ancak malzeme listesi ve, amiyane tabiri ile, aptala anlatır gibi bir tarifle mümkün olabilir sanırım. :embarras: O zaman size bir hayır duası da benden gelir! :saygilar:

Ömer Bey, bu mikroişlemcilerin inanılmaz bir avantakı var. Sabit bir plaket tasarımı ile aklınıza gelebilecek binbir işi yapabiliyorsunuz. Yani bir plaketin belirli çıkışlarını uygun LED sürücülerle kanat uçlarına şuraya buraya bağlayacaksınız. SOnra her gün farklı bir program yazarak farklı bir ışıklandırma patterni uygulayacaksınız. Süper olacak.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Ömer Bey, bu mikroişlemcilerin inanılmaz bir avantakı var. Sabit bir plaket tasarımı ile aklınıza gelebilecek binbir işi yapabiliyorsunuz. Yani bir plaketin belirli çıkışlarını uygun LED sürücülerle kanat uçlarına şuraya buraya bağlayacaksınız. SOnra her gün farklı bir program yazarak farklı bir ışıklandırma patterni uygulayacaksınız. Süper olacak.

Aaaah, ah! Çok geç kalmışım çok! :'( (Ya da, çok mu erken gelmişim dünyaya?!... :-\)

Omer Erkan' Alıntı:
Aaaah, ah! Çok geç kalmışım çok! :'( (Ya da, çok mu erken gelmişim dünyaya?!... :-\)

Kesinlikle erken gelmişiz. Abi baksana az önce içinde hassas Hall sensörü bulunan akım sensörlerinden birkaç taneyi ve birkaç tane de motor sürücü entegreyi oturduğum yerden sipariş ettim. İnanılır gibi değil.

Sümer Yamaner' Alıntı:
Switchli sistemler çok güvenilir değil. Switchler kirlenip saçmalayabiliyor. İniş takımının sıkışıp motoru zorlayarak aşırı akım çekme riski de cabası. Güncel iniş takımları akım kontrollü çalışıyorlar. Yani akım belirli değerin üstüne çıktıysa iniş takımı açıldı ya da kapandı kararını verip akımı kesiyorlar. Acaba bir current sense sistemi oluşturmak mümkün olur mu diye düşünüyorum. Bu arada sonar konusu bence partikte uygun değil ama sistemin olanaklarını anlatma bakımından süper.

Sümer Abiye bende katılıyorum. Uzun vadede switch sağlıklı değil ama retractın orjinali bu şekilde diye bunun üzerine yoğunlaşmıştım bende. Ama aşağıdaki gibi bir örnekte önümüzde vardı her zaman ama ulaşmak için para ve zaman gerekiyordu. Aslında programlanabilir IC lerle bu iş çözülebilir ama uğraşmak lazım. En azından benim kullanmayı düşündüğüm modelde yer ve ağırlık sıkıntım yok. Bir Ardu'yu da kaldırır bizim planör.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu retract tamamen aşırı akım üzerine kurulmuş bir sistem.

Zafer SAHIN' Alıntı:
O zaman sensör görevi gören anahtarları çıkaralım, sonarı da çıkaralım. Motora akım veren bacaklardan birine ACS712 akım sensörü ekleyelim.

ACS712, okuduğu akım değerine karşılık bir analog çıkış voltajı oluşturacaktır. Arduino'nun analog girişleri de bu voltaj değerini okuyacaktır. Akım beklenen değerin üstüne çıkarsa(stall current), ACS712 buna uygun ve yüksek bir voltaj karşılığı(0V - 5V arası) üretecek, bunu okuyan Arduino'da motor hareketini durduracaktır.

ACS712'yi kendiniz arduino uyumlu bir sensöre dönüştürmek istemezseniz, hazır yapılmışı da var :).

Zafer Bey ayrı devre kullanmaktansa hepsini bir araya koyabileceğimiz bir devre ile işi çözmeye çalışmak daha mantıklı olacaktır. Model uçakta ne kadar az kablo kullanırsak o kadar sağlıklı olur.

Sümer Yamaner' Alıntı:

Tabi diğer bir konuda kapaklar için sekansır (kusura bakmayın devamlı ingilizce yazmaktan sıkıldım ;D) kısmını da Arduya yüklersek çok daha iyi olacak. Yine ayrı bir kart kullanımından da kurtulmuş olacağız.

Zafer Bey henüz parça siparişi vermedim. İşin son noktaya gelmesini bekliyorum. Belki başka malzeme ihtiyaçları doğabilir diye bekliyorum. Belli olmaz belki tek Ardu ile hem iniş takımları, hem navigasyon ışıkları kontrol edebiliriz. Mutlaka dahası da gelir. Ek sensörleri inceleyip uçakta nerede ve nasıl kullanılabileceğini araştırmak lazım.

Sipariş için dolaşırken şu muhteşem paketi görünce sizlerle de paylaşayım dedim :halay:

37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Sipariş için dolaşırken şu muhteşem paketi görünce sizlerle de paylaşayım dedim :halay:

37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino

Arduino'yu ben LEGO'ya benzetiyorum. Genellikle devreleri ve sensörleri sıfırdan tasarlamanız gerekmiyor. Çok özeli bir şeye gereksiniminiz yoksa, muhakkak hazır yapılmış bir komponent bulabiliyorsunuz. Birini çıkarıp diğerini takınca tamamen yepyeni ve farklı(kodu bir zahmet yazmak gerekiyor tabii :) ) bir devreniz oluyor.

Sensörler dışındaki özelleştirilmiş hazır komponentler "Shield" olarak isimlendiriliyor. Arduino'yu kablolu ve kablosuz ağ üzerinden kontro edebilmek amacı ile "Wireless Shield", "Ethernet Shield", GSM özelliği ekleme amacı ile "GSM Shield", adım motor kontrolü amacı ile "Stepper Motor Shield", şimdilik aklıma gelenlerden bazıları...

Arduino ile devre yapımında, bu modüler tasarımdan feragat etmemek için, benim de tercih ettiğim yöntem plastik hazır kutuların içine monte etmek.

RC araçlarında yer sıkntısı nedeni ile pek tercih edilesi gözükmesede, kablo karmaşasını saklayan, gayet derli toplu bir çözüm aslında...

Nesimi bey sizin resmini verdiğiniz iniş takımında, fırçalı hız kontrol ünitesi gibi gözüken cihaz, zannedersem fırçalı hız kontrol ünitesi + akım sensörü + kontrol kartından oluşan bileşik bir kart. Resimde başka bir yerde, redüktörlü motorun akımını ölçen bir sensör göremedim çünkü. Bu iniş takımının devresi de rahatlıkla Arduino kullanarak olşturlabilir ve bir kutunun içinde çok da dağınık durmayacaktır bence. Bu arada redüktörlü motorlar da direnc.net'de var.

Kodlar ve devre örnekleri ile temel uygulamaları içeren güzel bir site :)

Omer Erkan' Alıntı:
Benim sormak istediğim spesifik olarak gerçek uçaklardaki gibi sağ kanat, sol kanat, kuyruk dikmesi gibi yerlerde yanıp sönen, gövdede değişik yerlerde aydınlatma, bir şekilde çakma süresi ayarlanabilen gibi.

Ömer Bey,
Levent abinin(levent UYGUN) Hughes'i için ve Emin abinin planladığı Atak Fuselage'si için zaten uzun zamandır planladığım bir ışıklandırma sistemi vardı. Aslında çok zor bir şey olmasa da nerelere ve kaç tane ışık gerektiğine, LED'lerin cinsine, LED'lerin rengine, LED'lerin gücüne ve ışıkların desenine karar veremediğim için tamamlanmış bir sistem elimde yok. Yapılması, Sümer'bey'in de belirtttiği üzere aslında gayet kolay. Işıklara kara verebilmek bile bence daha zor ve zaman alıcı bir işlem :).

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Kodlar ve devre örnekleri ile temel uygulamaları içeren güzel bir site :)

Mehmet Bey, yazmak aklıma gelmeyen her noktayı siz tamamlıyorsunuz :). Gereksinim duyduğum devrelerin çoğunu orada bulabildim. Amerika'yı sıfırdan keşfetmeye gerek olmadan oradan gayet faydalandım ve faydalanmaya devam ediyorum.