Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Arkadaşlar bu aleti yaparken Türk sitelerinde gerek bu alet ile ilgili olsun ya da lazer kesiciler (cutter, engraver) hakkında olsun pek bir bilgi paylaşımı bulamamıştım. Lazer engraver lar hakkında hatta yabancı sitelerde bile toplu halde yok, bölük pörçük hep bilgiler. Her neyse, elimde eski hobi projelerimden kalma arduino, rulman, civata vs vardı. Bu lazer makinesini thingiverse sitesinde görünce tek eksiğimin lazer ve birkaç küçük parça olduğunu gördüm ve geçen ay lazerim elime geçti. Tüm malzemeleri toparlamak yoğunluktan dolayı toplamda 3-4 ayı buldu. Sonunda dün sabaha karşı 5'te bitirdim Bu sıralar uçak yapmak ve uçurmak için, her ne kadar çok istesem de, pek zamanım yok ama balsadan uçak yapan ya da bu konuda merakı olan arkadaşlara faydalı olur düşüncesiyle paylaşayım dedim.
İlk önce aşağıdan 3d yazıcı için stl dosyalarını indirin:
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu da adamın blogu:
Blogda daha detaylı anlatım var. Ayrıca da küçük bir bağış karşılığında adam V2 olanının planını da yolluyor. Tabi paypal ülkemizde kapandığı için ben yollayamıyorum dedim ve sağolsun önemli değil diyip göndermiş linki. Eğer isteyen olursa adamın gönderdiklerini ben de isteyene gönderebilirim.
stl dosyalarını elde edince sıra 3d yazıcı ile parça basmaya geliyor. Elinde yazıcısı olan için kolay. Elinizde yazıcı yoksa nette ücret karşılığı basım yapan kişiler var ya da yazıcısı olan bir arkadaştan rica edebilirsiniz.
Parçaları da elde edince
indireceğiniz boyut tablosunda istediğiniz yazma alan boyutuna göre size tahta bloklardan kaç mm boyutlarında gerektiğini hesaplıyorsunuz ve ilgili yerlerden temin ediyorsunuz. Deliklerini, boyasını filan baştan hazır edin. Montaj esnasında açarsanız delikleri zor oluyor. Bunlar dışında gerekenler:
RULMAN VE KAYIŞLAR
623ZZ Rulman ---> 4 adet (2 Y motorlu için 6 adet)
LM8UU Linear Rulman ---> 6 adet
GT2 Kasnak 20 dişli ---> 2 adet (Eğer 2 Y motorlu yapacaksanız benim gibi 3 adet lazım, göbek delik çapı alacağınız motora bağlı ve genelde 5mm)
GT2 Kayış X aksı için ---> 1 adet uzunluk=("xTravel"*2)+250
GT2 Kayış Y aksı için ---> 1 adet uzunluk=("yTravel"*2)+250 (2 Y motorlu için 2 adet)
SOMUN, VİDA VE PULLAR
M3 Altıgen Somun ---> 33 adet
M3 Pul ---> 29 adet
M3x10 vida ---> 18 adet
M3x20 vida ---> 37 adet
M8 Altıgen Somun ---> 12 adet (İki Y motorlu yapılacaksa 16 adet)
M8 Pul ---> 12 adet (İki Y motorlu yapılacaksa 16 adet)
SAPLAMA (GİJON) VE METAL ÇUBUKLAR
M8 Saplama (yivli) (X ekseni için) ---> 2 adet uzunluk=("xTravel"-6mm)
8mm çelik çubuk (X ekseni için) ---> 2 adet uzunluk=("xTravel"+67mm)
8mm çelik çubuk (Y ekseni için) ---> 2 adet uzunluk=("yTravel"+98mm)
NOT: Çelik çubuklar için krom kaplı çubuklardan alabilirsiniz. Ama biraz pahalı. Ben
kullanıyorum. Hem fiyatı daha uygun hem de aynı işi görüyor.ELEKTRONİK
NEMA17 Step motor 200steps/rev (1.8º step açısı) ---> 2 adet (2 Y motorlu için 3 adet alınacak, Y motorları için iki motor da aynı marka ve seri olursa iyi olur)
---> 2 adet (Home özelliğini kullanmazsanız çok gerekli değil ama tavsiye olunur. Boyutları yaklaşık 7x10x20mm)12v 40x40 fan ---> 1 adet ( Step sürücüleri de soğutmak isterseniz 2 adet)
Arduino UNO R3 ---> 1 adet
---> 1 adetGüç Kaynağı 12v ---> 1 adet (Motorlarınıza ve lazerinizin gücüne göre değişir. Ben elimde olan 5A'lik olanı kullandım)
A4988 step motor sürücü ---> 2 adet (2 Y motor için 3 adet, eğer 2A civarında bir akım çekecek motor kullanacaksanız
de alabilirsiniz.)Bağlantı ve sabitleme için kablolar, daralan makaron, plastik kablo bağları vs...
LAZER
(Gücü size kalmış. Ben 2.5W olandan aldım. Daha düşüğü balsa vs. kesme işinde biraz sıkıntılı olur diye düşünüyorum)1K standart direnç ---> 1 adet (PWM için pulldown özelliği görecek)
Logic Power Mosfet ---> 1 adet (Ben elimde olan FQP30N06L kullandım. Arduinonun 5V olarak verdiği PWM sinyalleri 12V PWM sinyaline dönüştürmek için kullanacağız)
PWM yükselticisi için delikli plaket (3x3cm yeterli)
Parçaların montajı için
videolardan faydalanabilirsiniz.Elektronik kısmında ise Arduino UNO'ya
GRBL'yi
kullanarak atıyorsunuz.
'ı indiriyorsunuz.
konfigurasyon dosyasını indirip aşağıdaki gibi içeriğini sizin yazım alanınıza göre değiştirip kaydedin.
Kod:
...
$130=210.000 (x max travel, mm) <---- X eksenindeki maksimum değeri kendinize göre değiştirin
$131=300.000 (y max travel, mm) <---- Y eksenindeki maksimum değeri kendinize göre değiştirin
$132=10000.000 (z max travel, mm)
$N0=M5G92X0Y300Z0F5000 <---- M5G92X0Y...Z0F5000 Noktalı kısmı kendinize göre değiştirin
$N1=
$$
$N
3dpBurner Sender aracılığıyla konfigurasyon dosyasını yükleyip Send tuşu ile UNO'ya gönderiyorsunuz.
Aşağıdaki şemaya göre Mosfet devresini yapın:
Ya da uğraşamam derseniz bir IRF520 modülü alabilirsiniz. Türkiye'de çok yerde satılıyor.
Arduino genel bağlantı şeması:
İki Y motoru için 3. motor sürücüyü A slotuna takıp ilgili slotlara da jumper takmanız gerekecek:
Tüm kablo bağlantılarını yaptıktan sonra, lazer odağını ayarlayıp denemelerinize başlayabilirsiniz. Resim basmak için
ilgili programı indirin. Kesim için CAMBAM tavsiye etmiş yazar. Program ücretli ama torrent sağolsun CAMBAM'da yeni CAM Style oluşturup aşağıdaki değerleri karşısında yazan değerlerle değiştirin:
Kod:
<OptimisationMode state="Value">None</OptimisationMode>
<ToolDiameter state="Value">0.18</ToolDiameter>
<PlungeFeedrate state="Value">30000</PlungeFeedrate>
<CutFeedrate state="Value">1000</CutFeedrate>
<ClearancePlane state="Value">0</ClearancePlane>
<SpindleSpeed state="Value">255</SpindleSpeed>
<TargetDepth state="Value">-1</TargetDepth>
<DepthIncrement state="Value">1</DepthIncrement>
<CutOrdering state="Value">DepthFirst</CutOrdering>
<StepOver state="Value">0.75</StepOver>
<MaxCrossoverDistance state="Value">1</MaxCrossoverDistance>
<StartCorner state="Value">TopLeft</StartCorner>
<RegionFillStyle state="Value">HorizontalHatch</RegionFillStyle>
Kullanım için bkz Youtube
klavuz da yararlı bilgiler içermekte.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Son olarak da eklenti olarak 4 adet stl dosyası yükledim. Bunlar benim sonradan eklediğim ya da dizayn ettiğim parçalar:
2.5w Laser Case & Cover(repaired).stl ---> Eğer benim aldığım lazeri alacaksanız montaj için gerekli olacak. Orjinalindeki parça benim lazere küçük geldi
3dpburner Fan mount.stl ---> Step motor sürücü soğutmak için fan tutucu
Belt holder_V2.stl ---> Orjinalindeki bende bulunan beyaz kayışlara olmadı, aralığı çok dardı. Ben de sıfırdan orjinaline sadık kalarak yeniden dizayn ettim.
laser top2.stl ---> Lazerin üst kısmında orjinalinde gelen küçük fanı çıkarıp yerine bu parçayı taktım. Kabloyu da parçanın ortasındaki delikten geçirdim.