[DIY]: 3D Printer ile Kendimizin Basabileceği Ürünler
3B yazıcıyı yaptıktan sonra baskı maliyeti çok çok ucuz. Ucuz ve iş gören (hiç yoktan benim işimi görüyor
) plastiğin kilosu 75-80 lira civarında. Yani gramı 7,5-8 kuruşa geliyor. Saatte çekilen elektriği de kafadan hesap yaparak 150W alırsak 6-8 kuruş kadar da saatlik elektrik harcaması oluyor. Tek sıkıntı ise makinenin bütün parçayı ip kalınlığında plastik ile oluşturması. Tahmin edersiniz ki ufak parçalar bile saatler alıyor ve bu da bu işin zorluğu. Ayrıca parçalar çok da sağlam olmuyor benim gözlemlerime göre çünkü tek parça bir yapı yok. Parçanın iç doluluğu değiştirilerek sağlamlık arttırılabilir ama benim kıyaslamam enjeksiyona göre tabii. Düşünün 0,2mm katman kalınlığında 1mm parça basmak için aynı yerden 5 kere geçmesi lazım
Hızlı geçerse kalite sıkıntı çıkartıyor. Yavaş geçerse vakit geçiyor vs. Buna rağmen çok çok güzel şeyler yapılabiliyor ve ilk sayfadaki ürünlerin maaliyeti tane başına 1 zorlasak 2 lirayı geçmez
3B yazıcı artık açık kaynak bir şey. Bir sürü model bulunmakta sadece yazılımın config bölümünü değiştiriyorsunuz
1000 lirayı geçeceğini zannetemiyorum. Hatta 700-800 liraya bile yapılabilir. Ben 1,5 yıl önce 700 liraya topladım. Bugün doların artması gibi bir problem var ancak 3B parçaları da gördüğüm kadarıyla ucuzlamış.
3B yazıcı yapmak isteyenlere ise önerim Prusa i3 gibi bir şey yapmamaları olacaktır
Nedeni gövdesinin yapısı kesinlikle hiç sağlam değil. Nalburun 1-2 liraya sattığı 1 metre sonsuz civatanın yamukluğunu isterseniz alıp görebilirsiniz. Bu da yetmezmiş gibi gövde kesinlikle titreşim konusunda sıkıntılı. Bunun yerine P3 Steel veya Sigma 3D tarzında gövdesi ağır, geçme yapılı, oynamayacak metal şaselere yönelmelisiniz ki yazıcınız dolayısıyla baskınız sağlam olsun.