İşte en sevdiğim yanılgı
Uçak heliye göre daha basit, daha ucuz yada daha kolay gibi görünebilir, ki iş akrobasi uçuşuna gelince daha kolay görünmesi de bir yanılgıdır bana göre. Ama en önemlisi daha az tehlikeli değildir. Uçuş alanımızı paylaştığımız uçakçı arkadaşların da yanılgısı bu. Heliden korkup da bize güvenlik nutukları atan arkadaşlar 3dk sonra tepemizden iniş-kalkış yaparken çok rahat davranıyorlar. Biz onlar havadayken 10-15 dk sıramızı beklerken, ben topu topu 5 dk'lık uçuşumu ya yarıda kesiyorum, yada uçaktan kaçmakla geçiriyorum. Ki şimdiye kadar biz heliyle Allah'a şükür kimseye bir zarar vermedik, ama uçakla telef edilmiş bir koyun var şimdiden
Helide özellikle self-level / rescue sistemlerinin de ucuzlaması ve yaygınlaşmasıyla hem kırım riski, hem de güvenlik riskleri azaldı bana göre. Elektronik bir hata olmadıktan sonra bu sistemler zor durumlarda hem modeli kurtarıyor, hem de pilota nefes alma, kafasını toplama ve modelin kontrolünü yeniden eline alma zamanı veriyor. Elektronik bir hata olursa, başka bir konuda da dediğim gibi, uçak-heli fark etmez, kontrolü kaybederseniz, kontrolsüz bir şekilde düşersiniz. Tek bir servo, tek bir kabloya bağlı herşey. Buna göre helinin daha sofistike yapısı bir dezavantaj gibi görünebilir. Daha çok elektronik ve mekanik ekipman, daha fazla risk gibi düşünülebilir. Ancak heli uçuranların büyük bölümü bu risklerin farkında oldukları için elektronik ve mekanik aksamlarının bakımına ve kalitesine özen gösterirler. Uçağa göre kat kat fazla yatırımlarının düşüşünü izlemek yerine, ekstra güvenlik unsurları için ekstra para harcarlar. Ama iki servo bi motor, biraz da köpük olunca, en azından benim çevremdeki arkadaşlar, bırakın kaliteli ekipmanı, en basit güvenlik önlemlerine bile aldırış etmiyorlar. Neyse, bu konu uzar da uzar, zaten hepimiz bir şekilde benzer sıkıntıları çekiyoruz. Hakan abinin dediği gibi, biz önlemimizi alalım, gerisi şansa/kadere kalsın.
Bu arada resime geçen yıl bir defa bakmıştım, daha sonra bir-iki kere daha goggle görseller istem dışı olarak karşıma çıkardı, bence bakmayın.