Arduino Quick Start Guide

Maalesef Arduino'da analog çıkış özelliği bulunmuyor. Yoksa çoktan bir mini boyutlu ve kumandadan kontrol edilebilen bir MP3 player yapmıştım :).

Hahahaaa...
Yine de örneğin üç digital çıkış kullanılarak basit bir DAC ile farklı intensitede LED sürülebilir.

Arduino'da ledlerin ışık yoğunluklarını ayarlamak için, PWM kullanılıyor. 490 Hz hızındaki PWM sinyali ile, ilgili pine ugulanan "duty cycle" %0 ve %100 arasında değiştirilerek ister değişen ister sabit bir "dimmer" efekti uygulanabiliyor.

Öncelikle emin olun ki ulaşabildiğim kaynaklardan birçok şeyi okuyup anlamaya çalışıyorum. Yani artık armut piş ağzıma düş yok. Ama aralarda takıldığım yerlerde sormam gerekiyor.
Analog uçlar 0-5 arası yani altı tane. Bunlardan 10 bit analog okuma yapabiliyoruz. Peki bunların çıkış özelliği var mı (analog çıkış olmadığını biliyorum da PWM çıkış bunlar üzerinden mi yoksa digital çıkışlardan mı oluyor onu anlayamadım).
Digital girişler 0 - 13 arası. Bunları inisiyalize ederken pinMode komutunu kullanıyoruz. Artı besleme gerilimine bağlı pullup dirençlerini aktive etmek için eskiden ikinci bir komut olarak bu porta HIGH değeri yazılırmış. Artık inisiyalizasyon esnasında kullanılacak PULLUP parametresi ile bu tek adımda sağlanıyormuş. Ama bir PULLDOWN seçeneği yok. Böyle bir şey gerekirse donanımsal olarak o pin ile 0 V arasına 10 kohm bir direnci bizim bağlamamız gerekir. Doğru mu anladım acaba?

Zafer Bey, Arduino / Atmel emülatörü kullandınız mı hiç? Ben birkaç tane buldum.

Acaba işe yararlar mı?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Analog uçlar 0-5 arası yani altı tane. Bunlardan 10 bit analog okuma yapabiliyoruz. Peki bunların çıkış özelliği var mı (analog çıkış olmadığını biliyorum da PWM çıkış bunlar üzerinden mi yoksa digital çıkışlardan mı oluyor onu anlayamadım).
Digital girişler 0 - 13 arası. Bunları inisiyalize ederken pinMode komutunu kullanıyoruz. Artı besleme gerilimine bağlı pullup dirençlerini aktive etmek için eskiden ikinci bir komut olarak bu porta HIGH değeri yazılırmış. Artık inisiyalizasyon esnasında kullanılacak PULLUP parametresi ile bu tek adımda sağlanıyormuş. Ama bir PULLDOWN seçeneği yok. Böyle bir şey gerekirse donanımsal olarak o pin ile 0 V arasına 10 kohm bir direnci bizim bağlamamız gerekir. Doğru mu anladım acaba?

Yukarıdaki sayfada ATMEGA 328 (UNO, Nano, ProMini v.b.) ile pinlerin ilişkilendirilmesi var. Aşağıda görüldüğü üzere dijital pinler ve analog pinler birbirinden ayrı. Ayrıca PWM özellğine sahip pinler, dijital pinlerden 3, 5, 6, 9, 10 ve 11 numaralı olanlar.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

PULLUP konusunda ise, Atmega işlemcisinin kendisinde var olan PULLUP dirençlerinin kullanılması, pratikte pek sevilmiyor. Eski IDE'de bunu sağlamak için önerilen yöntemler aslında şu anda geçerli değil diye biliyorum. Şu an geçerli IDE vasıtası ile bu dirençleri aktive etmek için tek yapılması gereken Atmega işlemcisinin kendisinde var olan PULLUP dirençlerini "pinMode(myTestPin, INPUT_PULLUP); " benzeri bir kullanım ile aktive etmek. Ama dediğim gibi, Atmega işlemcisinin PULLUP dirençlerini kullanmak pek de tercih edilen bir pratik değil. Onun yerine, gerekli durumlarda harici PULLUP ya da PULLDOWN dirençleri (mekanik bir aç/kapa anahtarını okurken v.b.) kullanmak tercih ediliyor. Lafı çok da karıştırmayayım, evet doğru anlamışsınız :).

Sümer Yamaner' Alıntı:
Zafer Bey, Arduino / Atmel emülatörü kullandınız mı hiç? Ben birkaç tane buldum.

Acaba işe yararlar mı?

virtronics'i hem paralı olduğu buna rağmen içaçıcı yorumlara sahip olmadığı için denemedim. 123d.circuits.io gerçekten ilginç bir proje ama harici kütüphane desteği yok, bir de bazı özellikleri denemek paralı. emulare aslında en çok şey vaat eden bir emulatör ama onu kullanıma hazır hale getrimek yerine 4 dolarlık kopya nano kartımı yanımda taşımak daha kolay gözüktü :).

Elinde arduino kartı olup da elektronik parçası olmayanlar için bir liste yapabilir misiniz? Listenin herhangibir proje için bir amaca değil tam tersine arduinodaki temeli kavramak için olması gerekiyor. Parçaları fiyatına göre linktekine benzer set halinde ya da tek tek alabilirim. Şimdiden teşekkürler...

İlk mesaja da güzel bir eklenti olurdu :laugh:

Harun Küçükler' Alıntı:
Elinde arduino kartı olup da elektronik parçası olmayanlar için bir liste yapabilir misiniz? Listenin herhangibir proje için bir amaca değil tam tersine arduinodaki temeli kavramak için olması gerekiyor. Parçaları fiyatına göre linktekine benzer set halinde ya da tek tek alabilirim. Şimdiden teşekkürler...

İlk mesaja da güzel bir eklenti olurdu :laugh:

Harun, ben şu kiti almıştım.

Ama amacı olmayan bir liste yap dersen pek de yapılabileceğini zannetmiyorum. Arduino'da ilk ledi yakıp söndürdükten sonra ihtiyaç tamamen amaca göre şekilleniyor...

Zafer SAHIN' Alıntı:
Harun, ben şu kiti almıştım.

Ama amacı olmayan bir liste yap dersen pek de yapılabileceğini zannetmiyorum. Arduino'da ilk ledi yakıp söndürdükten sonra ihtiyaç tamamen amaca göre şekilleniyor...

Zafer bey ozaman ben de başlangıç için önüme çok işe yarayacak ama basit bi proje koyacağım daha planlama aşamasındayım proje şekillenince burda paylaşacağım. Pin sayısı olarak arduino uno yeterli olacaktır. Denemeler için nano siparişi de verdim. Projede uno yu kullanırken yeni şeyler denemek, hazırda çalışan projeme eklemeler yapmak için nano kullanacağım. Projemde kullanılacak ve başlangıçta da led yakıp söndürecek, girdi ve çıktı vermeyi öğretecek bağzı komponentleri listeye dahil etmeye çalıştım.

Uygun ölçüde bread board, jumper kablo seti, biraz led, çeşitli değerlerde dirençleri küçük bi ekran, 4bit digital tube, 8 li kapasitif buton,ır alıcı ve verici, birkaç tane pot,birkaç boş pcb,4x12 matrix 12 keypad,relay module ,biraz buton, geribildirim alabileceğim birkaç sensör(daha karar veremedim) ve aşşağıdaki kitap...

Kitap siparişini yarın vereceğim.Kitap gelince kitapdaki uygulamalar neler istiyor bakıp onları da listeye dahil ederek tam liste çıkartacağım.

Son olarak röle modulu konusuna gelirsek bana devre çok basit göründü daha uygun maliyete kendimiz de yapabiliriz sanki ne dersiniz? Şemaya bakınca sadece rölenin üstüne birkaç pin lehimlemek yeterli gibi görünüyor, ancak aşşağıdaki gibi hazır modüllerde farklı devre elemanları da var bu konuda beni aydınlatır mısınız? Tek görevi sinyal geldiğinde ledi yakmak mı? Eğer öyleyse onu da kendim yapmayı tercih ederim :) Şimdiden teşekkürler

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Rölenin giriş katındaki bobin nedeni ile oluşacak ani akımları engellemek için giriş katına bir diyot eklenir. 5V bir röleyi sürmek için bu temel olarak yeterlidir. LED ışığı, giriş katında voltaj olduğunu görmek içine eklenen bir gösterge sadece. Ama diyodu ile ve led'i ile hazır bir PCB üzerindeki bir röle için 5 TL çok da yüksek bir rakam değil. Öğrenmek isteniyorsa tamam ama röle kullanarak bir şeyler inşa edilecekse, gerek yok.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Robota elbise giydirmişler... Korktum :eek: :D

Bu robot yangın bitmeden olay yerine varabiliyor mu acaba, biraz yavaş geldi bana :laugh: