Arduino Quick Start Guide

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,194
Yaş
48
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Arduino'ya kullanımı son derece kolaylaştırılmış ve temelde Atmel işlemcisi kullanan bir PIC demek son derece yerinde olur. Kendi sitesinden bir tane indiriliyor. Ve bu IDE üzerinde hem kod yazılıyor hem de bu kodlar ekstra hiç bir programa gerek duyulmadan Arduino'ya yüklenip bir kaç saniye içinde çalıştırılabiliyor.



Arduino donanımları ise bir çok çeşit varmış gibi gözükmesine rağmen en çok kullanılan versiyonları(belki de ben bunları en çok kullandığım için öyle zannediyorumdur :) ) şunlar.

Bu kart aslında geliştirme kartı olarak tasarlanmış bir kart. Yani boyutları, üzerinde kolay çalışılmasını sağlamak üzere biraz büyük. 6 tane analog pini 13 tane dijital pini olan bir Arduino donanımı. Analog pinleri vasıtası ile ile 0 - 5V arasındaki analog voltaj değerleri okunabiliyor. Ve bu sayade bir sürü analog sensörü(voltaj, ısı, akım, ses, gaz, nem, ışık ...) kullanabiliyor. Dijital pinlerinden 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabiliyor. Bu saydede herhangi bir RC kontrol kartını (flybarless ünite, multikopter kontrol kartı) bu pinler ile kontrol etmek mümkün oluyor. Gene bu 13 dijital pinin dijital giriş ve çıkış olarak kullanılabilmesi sayesinde, herhangi bir dijital sinyal bekleyen sistem için kontrol sinyali olarak kullanılabiliyor. Röle sürmek, led sürmek, adım motoru sürmek, yapılabileceklerden bazıları. Çoğu PIC gibi orasına kondansatör, burasına direnç takmak gerekmiyor. çalışması için gerekli her şey hazır durumda demek yerinde olur. Regüle edilmiş 5V ya da regüle edilmemiş 7V-12V ile beslemek yeterli. Toplamda 500mA çıkış verebiliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Aslında UNO R3 ile nerede ise aynı özelliklere sahip. Analog ve dijital pin sayıları aynı fakat üzerinde USB girişi yok. Programlayabilmek için bir USB TTL dönüştürücü kullanmak gerekiyor. Ama boyutları yaklaşık 18x33mm oldoğundan her yere sığıyor ...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ProMini'nin, USB girişi barındıran versiyonu. 18x43mm'lik boyutları görecelei olarak daha büyük olsa da, bilgisayara takma konusundaki pratikliği nedeni ile bence Pro Mini'ye göre rahatlıkla tercih edilesi bir kart.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Uno R3'ün 13 dijital pin sayısına karşılık bunda 54 dijital pin var. Pin sayısı kısıtlamasını aşmak için harici bir multiplexer kullanmadan işlerinizi görmek için ideal bir kart. Geri kalan özellikleri hemen hemen aynı sayılır. Bu kart aynı zamanda, yarışmasını 2 defa kazanmış olan APM kartının iskeletini oluşturur.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu kartların klonları da doğal olarak mevcut. Arduino projesi açık kaynak kodlu bir proje olduğundan dolayı, klonları ile ilgili de Arduino firma logosu kullanmalarının haricinde legal bir sorun bulunmuyor. Performanslarında hiç bir fark göremedim, zaten Arduino platformu ve klonları temelde Atmel işlemcisinden oluşan bir platform ve Atmel işlemcinin kendisi çok ucuz.

BU kartları programlamak için gereken yazılım ise C tabanlı "Wiring" isimli bir programlama dili. Arduino sitesinde yığınla örnek kod var. Programlama geçmiş olanlar için alışmak hiç de zor olmayacaktır.

Arduino platformunun asıl gücü ise yazılım kütüphanelerinden geliyor. Sizin spesifik bir işi yaptırmak için yığınla kod yazmanıza gerek olmayabiliyor. Zaten birisi bu işi yapan bir kütüphane yazmış oluyor ve siz de bir iki komutla bu kütüphanenin tüm gücünü kullanabiliyorsunuz. Örnek olarak bir önceki mesajımda, kumandadan gelen siyali okuma işini yapmak için sadece PulseIn komutunu kullanmam yeterli oldu. PWM sinyalinin Low ve High olduğu değerleri ayrı ayrı okuyup aradaki fark süreyi hesaplamadan sadece tek ve basit bir komut ile sonuca gitmiş oldum.

Arduino'yu kullanabilmek için önerebileceğim yöntem, bir tane Arduino starter kit alıp kurcalamaya başlamaktan geçiyor. Şu kiti önerebilirim mesala.

Arduino UNO R3 kartı ile beraber gelen bu kit, içinde servo, step motor, led, ekran gibi bir çok temel malzeme ihtiva ediyor.

Aslında elimde malzemem(diyot, led, motor, direnç ...) var diyorsanız Arduino Nano kopyası olan, yaklaşık 4 dolarlık şu kartı da alabilirsiniz.

Yukarıdaki 4 dolarlık kart ile eksiksiz bir Arduino'ya sahip olmuş oluyorsunuz. Bu 4 dolarlık kart, evinizin tüm ışıklarını açıp kapatmak, kumandadan kontrollü ve 10 kanallı bir led navigasyon ışıklandırma sistemi yapmak, parmak izi okuyuculu bir garaj açma kapama sitemi yapmak gibi çok karışık projelerin kontrol kartı olarak, tek başına yeterli olacaktır.
 
Arduino Quick Start Guide

Bu yazıda sıfırdan Arduino kurulumu ve temel bir programın nasıl yazılacağını anlatıyor olacağım.

Bu yazıda kullanacağım kart, dijital çıkış voltajı değeri 5V olan Arduino UNO R3 olacak ama faklı ya da klon bir kart kullanıyor olsanız bile prosedür nerede ise aynı olacak. Sadece bazı klon kartlarda faklı bir sürücü yazılımı yüklemek gerekebiliyor.

UNO R3 kartını bilgisayara USB kablosu ile takmadan önce, Arduino sitesindeki " " sayfasından Arduino IDE'yi indirmek gerekiyor. Şu anda, stabil ve en üst sürüm olduğundan yazıda da onu kullanıyor olacağım. Tamamen şahsi bir tercih olarak, kurulum sihirbazı(installer) yerine zip dosyasını tercih ediyorum.



Zip dosyasını, herhangi bir klasöre açabilirsiniz ama herhangi bir uyumsuzluk yaşamamak için, ne klasör isminde ne de yazdığınız kodların içerisinde hiç bir türkçe karakter kullanmamanız gerekiyor. Boşluk karakterini de kullanmamanız daha iyi olacaktır.

Zip dosyasını açtıktan sonra, içinde "drivers" isimli bir klasör görüyor olmanız gerekiyor. İşletim sisteminin 32 bitlik ya da 64 bitlik olmasına göre, "dpinst-x86.exe" ya da "dpinst-amd64.exe" programları vasıtası ile, sürücü dosyalarını yüklemek gerekiyor.

Sürücü dosyalarını yükledikten sonra, UNO R3 kartını bilgisayara USB kablosu ile takın. Gerekli sürücüler, karta uygun olarak tekrar yükleniyor olacaktır. Eğer bu aşamada sürücüler ile ilgili bir sıkıntı çıkarsa, "drivers" klasörünün yerini göstererek sürücüleri o şekilde yükleyin.

Arduino kartı yüklendikten sonra, kendisini bir Seri port ile ilişkilendirecektir. Aygıt yöneticisi üzerinde bunu görebilirsiniz. Aşağıda WindowsXP'den alınmış bir ekran görüntüsünde, Arduino'nun kendisini COM4 ile ilişkilendirdiği gözüküyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Arduino klasöçrünün içindeki "arduino.exe" dosyasına çift tıklayarak IDE'yi açın. IDE açıldıktan sonra, Kart tipini ve biraz önce bakmış olduğunuz seri portu ayarlamanız gerekiyor. "Tools" menüsü altındaki "Board" ve "Serial Port" menülerini kullanarak bu ayarlamalar yapılıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, kart tipinin "Arduino UNO" olarak seçilmiş olduğunu görebilirsiniz.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kart tipini ve Arduino UNO'nun seri portunu doğru olarak seçtikten sonra ilk programımızı yüklemeye geldi. İlk yüklenecek olan program, Arduino'nun hiç bir şey yapmadan boş boş durmasını sağlayan bir program olacak. File->Examples->01.Basics->BareMinimum isimli programı yüklüyor olacağız.
Kod:
void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
}
void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly: 
}

"//" ile başlayan satırlar, yorum yazmak için kullanılır. Yani derleme esnasında kod olarak algılanmaz ve gözardı edilirler. Aynı durum "/*" ile başlayıp "*/" ile biten paragraflar için de geçerlidir. Yukarıdaki kodda iki kısım gözüküyor. "void setup()" olarak gözüken kısma, gerekli ilk parametreleri yazıyoruz. Arduino, ilk çalıştırılır çalıştırılmaz "void setup()" altındaki parametreleri okuyacaktır. "void loop()" olarak kısım ise, sonsuz döngü olarak durmaksızın çalıştırılan kısım. Arduino'nun iş görmesi için gerekli kodlar bu kısma yazılıyor. İlk sefer için, kodu Arduino'ya bu boş hali ile yüklüyor olacağız. "File" menüsünün altındaki "Upload" seçeneğini kullanabiliriz. Ya da en kolayı, zaten gözüküyor olan "Upload" butonunu kullanmak.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Upload butonuna tıkladıktan sonra, kod ilk önce herhangi bir yazım hatası var mı diye doğrulanacak("Verify" butonu ile bu işlemi, kodu göndermeden de yapabilirsiniz), doğrulanmasının akabinde hızlıca derleme işlemine tabi tutulup, Arduino'ya gönderilecektir. Kodun başarılı bir şekilde Arduino'ya gönderilmesinin ardından, bir kaç saniye içinde alt sol köşede "Upload Succesfull" yazısı gözüküyor olacaktır. Arduino'da ne olduğunu bilmediğiniz/hatırlamadığınız bir kod varsa, "BareMinimum" temel kodunu kullanıp, cihazınızı boş hale getirebilirsiniz.

Şimdi ilk gerçek kodumuzu Arduino'ya gönderiyor olacağız. Bunu hazır yazmak yerine, tekrar "File->Examples" menüsünden faydalanıyor olacağız. File->Examples->01.Basics->Blink kodunu yüklüyor olacağız.
Kod:
void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT);
}
void loop() {
  digitalWrite(13, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(13, LOW);
  delay(1000);
}

Arduino kartların hemen hepsinde, 13. pine bağlı bir LED bulunmaktadır. Bu LED UNO R3 kartında da mevcuttur. Yukarıdaki kod, 13. pine bağlı ve kart üzerindeki bu LED ışığını, 1000 milisaniye aralıklarla yakıp söndürmektedir. Kodu adım adım incelersek...
Kod:
void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT);
}

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, "void setup()" fonksiyonu, Arduino'nun çalışmaya başlaması esnasındaki ilk parametrelerin ayarlanması amacı ile kullanılmaktadır. "pinMode(13, OUTPUT)" komutu vasıtası ile, 13. pin, diital bir çıkış pini olarak atanmış olmaktadır. Arduino UNO R3 kartınıdaki pinlerin çıkış voltaj değeri 5 Volt'dur. Gene yukarıda bahsettiğimiz üzere "void loop()" fonksiyonu, sonsuz çalışan bir döngüdür.
Kod:
void loop() {
  digitalWrite(13, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(13, LOW);
  delay(1000);
}

"digitalWrite(13, HIGH)" komutu vasıtası ile, LED'in bağlı olduğu 13. pine 5V değeri uygulanmış oluyor, yani LED yakılıyor. "delay(1000)" komutu ile LED yanıyor durumda iken 1000 milisaniye bekleniyor. 1000 milisaniyenin sonunda çalışan "digitalWrite(13, LOW)" komutu ile LED'in bağlı olduğu 13. pine 0V değeri uygulanmış oluyor, yani LED söndürülüyor. Sonraki "delay(1000)" komutu ile LED sönük durumda iken tekrar 1000 milisaniye bekleniyor. 1000 milisaniyenin sonuda ise döngü baştan başlayarak, devamlı yanıp sönen bir LED elde edilmiş oluyor.

Yukarıdaki kod ile beraber kartın üzerindeki değil harici bir LED'de kullanılabilir. Bu durumda harici LED ışığını aşağıdaki gibi yerleştirmek gerekecektir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Arduino'nun çıkışının 5V olduğunu belirtmiştik. Kırmızı ledler ise tipik olarak 2V voltaj düşümüne ve maksimum 20mA maksimum çalışma akımına sahiptir. Akımı sınırlamak ve güvende kalmak amacı ile 220Ohmluk bir direnç kullanırsak, direnç üzerinde düşecek gerilim değeri yaklaşık 3V (5V pin voltajı - 2V led voltaj düşümü = 3V) olacağından, led üzerinden de yaklaşık 14mA (3V / 220Ohm ~= 14mA) akım geçiyor olacaktır.

Yukarıdaki "Blink" kodunu Arduino UNO R3'e yükleyip çalıştırdığımız takdirde, saniyede bir yanan ve sönen bir LED devresi yapmış oluruz.

Arduino IDE üzerindeki örnekleri ve kullanarak, istediğinize yakın bir devre bulup amacınıza uygun olarak tabii ki düzenleyebilirsiniz.


Devrenin karışıklığına bağlı olarak tabii ki elektronik bilgisi gerekliliği artacaktır. Ama radyo kumanda kontrollü bir led flaşör devresi yapmak için gerekenler sadece bir arduino bir led ve bir dirençten ibaret olduğu için, PIC ve benzeri elektronikler kullanarak bu işi yapmanın karmaşıklığı ile bence kıyaslanamaz...
 
Arduino Quick Start Guide

Her ne kadar yukarıda örnekleri verilmiş olsa da Arduino'yu özellikle RC uygulamalarında kullanabilmek için PWM ve "Duty Cycle" konularına açıklık getirmekte fayda var.

PWM ya da Pulse Width Modulation, verilerin iletilmesi için darbe şeklinde sinyal kullanılan bir iletişim metodudur. değinilmiş olan PWM ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için wikipedia'daki ve sayfalarına bakılabilir.




Aşağıdaki resimde, bir servoyu kontrol etmek üzere kullanılan tipik bir PWM sinyali gözüküyor.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


PWM sinyalinde iki durum sözkonusudur. HIGH ve LOW. Adlarından da anlaşılacağı üzere HIGH seviyesinde, iletim kanalında belli bir seviyede voltaj vardır. LOW seviyesinde ise iletim kanalında voltaj yoktur(genellikle...).

Özellikle RC kontrol sistemlerinde, sinyalin HIGH ve LOW olduğu sürelerin toplamı, PWM sinyalinin peryodunu oluşturur. Ya da ters bir ifade ile, PWM sinyalinin frekansı, sinyalin HIGH ve LOW olduğu sürelerin toplamının, 1'e bölünmesi ile elde edilir. Hem Taranis Hem de Flysky kumandalarda, PWM frekansı olarak 50 Hz kullanılmaktadır. Futaba, Hitec ve Spektrum'un da çoğu modelinde de 50Hz kullanılıyor olması lazım ama hangi modelleri olduğundan emin değilim.

PWM sinyalinin HIGH olduğu süre, yani servonun pozisyonunu veya ESC'nin Throttle değerini belirleyen süre, yaklaşık 1ms ile 2ms arasında değişmektedir. Taranis kumandalarda bu süre yaklaşık 0.9ms - 2.1ms arasındadır. Diğer kumandalarda da bu süreler ufak faklılıklar gösterse de servolar ve ESC'ler kalibre edilerek, "End Point"leri değiştirilerek, uygun haraket sağlanabilmektedir.

Yukarıdakileri kısaca özetlersek, RC kontrol sistemlerinde, PWM sinyalinin;
- Peryodu 20ms'dir
- Frekansı 50Hz'dir
- Servo ve ESC'lerin pozisyon sağlayan HIGH sinyalin süresi 1ms ile 2ms arasındadır.

Şimdi de "Duty Cycle" kavramını biraz açıklayalım. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, sinyalin HIGH ve LOW olduğu sürelerin toplamı, PWM sinyalinin peryodunu oluşturur. Eğer PWM sinyalini, LED yakmak için kullanacak olursak, ve PWM sinyalinin peryodunun yarısı boyunca HIGH, yarısı boyunca LOW sinyal verirsek ne olur ? Led'i %50 "Duty Cycle" ile çalıştırmış oluruz. Aşağıdaki animasyon "Duty Cycle"ı gayet güzel göstermektedir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ya da bu görsel de durumu gayet güzel açıklamaktadır.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kısacası "Duty Cycle", sinyalin HIGH olduğu sürenin, PWM sinyal peryoduna oranıdır. Yukarıda tanımını yaptığımız RC kontrol sistemlerindeki PWM sinyalinin özelliklerini gözönüne alırsak, RC kontrol sistemlerinde Duty Cycle %5 ile %10 arasında değişmektedir. Genellikle bu değerlerin dışına çıkmaz.

LED'ler, çoğumuzun bildiği gibi, sadece belli voltaj aralıklarında çalışırlar. Kırmızı, sarı ve yeşil ledler 2V - 2.5V arası, mavi ve beyaz ledler 3V - 3.5V arası çalışırlar. Ledler, normal akkor ampuller gibi voltajı düşürülerek yada da arttırılarak parlaklıkları değiştirilemezler. LED'ler, gözün fakedebileceğinden çok daha hızlı bir şekilde yakılıp söndürülerek, parlaklığı değiştiriliyormuş efekti elde edilir. Normal göz, frekansı 60 Hz'nin üstünde olan yanıp sönme efektini algılayamaz. Arduino, 490 Hz hızında PWM frekansı uygulayabilir. PWM dalgasının "Duty Cycle" değeri değiştirilerek LED daha parlak ya da daha sönük yanıyormuş efekti elde edilir. "Duty Cycle" %10 olduğu zaman tahmin edileceği üzere LED parlaklığı azalmış gözükür. "Duty Cycle" %90 olduğu zaman da tam parlaklıkta yanıyormuş gibi bir efekt elde edilir.

DC Motorların hareket hızı da PWM sinyalinin "Duty Cycle" değeri değiştirilerek ayarlanabilir. Frekans çok yüksek olduğundan motor kesiksiz görünen ve devamlı bir hareket yapmış olur. %50 "Duty Cycle" ile sürülen bir motor, tahmin edileceği üzere %100 "Duty Cycle" ile sürülen bir motorun yaklaşık yarısı hızında hareket eder.
 
Arduino Quick Start Guide

Kodlar ve devre örnekleri ile temel uygulamaları içeren güzel bir site :)



---------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

37 In 1 Sensor Module Board Set Kit For Arduino



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Arduino'yu ben LEGO'ya benzetiyorum. Genellikle devreleri ve sensörleri sıfırdan tasarlamanız gerekmiyor. Çok özeli bir şeye gereksiniminiz yoksa, muhakkak hazır yapılmış bir komponent bulabiliyorsunuz. Birini çıkarıp diğerini takınca tamamen yepyeni ve farklı(kodu bir zahmet yazmak gerekiyor tabii :) ) bir devreniz oluyor.

Sensörler dışındaki özelleştirilmiş hazır komponentler "Shield" olarak isimlendiriliyor. Arduino'yu kablolu ve kablosuz ağ üzerinden kontro edebilmek amacı ile "Wireless Shield", "Ethernet Shield", GSM özelliği ekleme amacı ile "GSM Shield", adım motor kontrolü amacı ile "Stepper Motor Shield", şimdilik aklıma gelenlerden bazıları...

Arduino ile devre yapımında, bu modüler tasarımdan feragat etmemek için, benim de tercih ettiğim yöntem plastik hazır kutuların içine monte etmek.


RC araçlarında yer sıkntısı nedeni ile pek tercih edilesi gözükmesede, kablo karmaşasını saklayan, gayet derli toplu bir çözüm aslında...
 
Arduino Quick Start Guide

[bold]Arduino Digispark[/bold]
Digispark kartının birçok kısıtlaması varmış. Üzerinde sadece ATTINY85 işlemci ve bir de 7805 voltaj regülatörü var. Birkaç tane de direnç diyot vs. Yani adamlar minimal elemanla işi çözerken doğal olarak bazı kısıtlamalar da gelmiş. Ek bir USB modülü olmadığı için bazı uçlar birden fazla işleve sahip.
Bir gün kullanmayı düşünen olursa diye temel tabloyu paylaşıyorum:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Arduino Quick Start Guide

Zafer Bey çok eskilere dayanan Z80 Assembler geçmişim var. Programlama konusunda da epey bir birikimim var ama uzun zaman ara verdim. Hep PIC uygulamalarına başlamak istiyorum ama fırsat olmuyor. Arduino bir tür PIC uygulaması mıdır (lütfen cehaletimi mazur görün).

EDIT:
Armut piş ağzıma düş olmasın diye araştırdım. Atmel mikroişlemcili bir sistem olduğunu gördüm. Popülaritesi sanırım hazır multifonksiyonel modüllerden kaynaklı. Yani bir learning kit ile breadboard üzerinde proje geliştirip bu projeyi daha sonra hazır mini kartlara aktarıp herhangi bir kontrol işi için kullanmak mümkün. Yani en basitinden servo reverser, yavaşlatıcı vs gibi şeyler yapılabilir. Doğru mu anlamışım?
 
Arduino Quick Start Guide

Sümer Yamaner' Alıntı:
EDIT:
Armut piş ağzıma düş olmasın diye araştırdım. Atmel mikroişlemcili bir sistem olduğunu gördüm. Popülaritesi sanırım hazır multifonksiyonel modüllerden kaynaklı. Yani bir learning kit ile breadboard üzerinde proje geliştirip bu projeyi daha sonra hazır mini kartlara aktarıp herhangi bir kontrol işi için kullanmak mümkün. Yani en basitinden servo reverser, yavaşlatıcı vs gibi şeyler yapılabilir. Doğru mu anlamışım?
Yani süpersiniz :). Bunu ben cevap yazarken düzenlemişsiniz ve aslında anlatmak istediğimi özet olarak yazmışsınız :).
 
Arduino Quick Start Guide

3. Mesaja, PWM ve Duty Cycle terimlerini açıklayan bir yazı eklendi.
 
Arduino Quick Start Guide

Zafer SAHIN' Alıntı:
3. Mesaja, PWM ve Duty Cycle terimlerini açıklayan bir yazı eklendi.

Yeni bir şeyler öğrenmek kadar güzel bir şey olabilirmi? Ellerine sağlık Zafer Bey! Çoook teşekkürler!
 
Arduino Quick Start Guide

1. Mesaj güncellendi, 2. mesaja Temel kurulum ve ilk programı yazma konusu ekleniyor...
 
Arduino Quick Start Guide

Zafer SAHIN' Alıntı:
1. Mesaj güncellendi, 2. mesaja Temel kurulum ve ilk programı yazma konusu ekleniyor...
2. Mesaja sıfırdan Arduino kurulumu ve temel bir programın nasıl yazılacağı ilave edilmis :bravo: Bu durumda artik bundan bir tane siparis etmek farz oldu. Ellerine saglik Zafer Bey :RCKolik: