Arduino ile Kayıp Model Bulucu Cihaz Talebimiz

Mehmet Kucuksari

Administrator
İlgi Alanı
Heli
Evet DIY grubumuzdan "Arduino ile Kayıp Model Bulucu" cihaz sipariş etmek istiyoruz. Talep Ilker hocamın aşağıda açtığı konu sonrası ortaya çıktı.

Detayları işin üstadlarına bırakıyoruz. Ama konsept şu şekilde olacak :

"Ardunio+ GPS + Sim kart" olacak. Cep telefonundan gönderilen mesaja cihaz kendi koordinatlarını ilave ederek geri dönüş yapacak.

Şimdiden teşekkür ederiz :halay:

Yapılmayacak bi alet değil ama,kaç grama kadar toleransı var. Bi de bataryası kendininmi olacak yoksa beslemeyi sistemden mi alacak?

servet karadan' Alıntı:
Yapılmayacak bi alet değil ama,kaç grama kadar toleransı var. Bi de bataryası kendininmi olacak yoksa beslemeyi sistemden mi alacak?
Valla o kadar kolay olmasa gerek Servet. Elbette imkansız değil ama o kadar da kolay olacağını düşünmüyorum. Yani özellikle Arduino'da ilk defa GPS ve SMS kullanıyorsan biraz emek ve vakit harcamak gerekecek.

Gelelim sorularına : Büyük modeller için 100- 200 gr hiç problem olmayacaktır. Zaten herhalde bundan daha da ağır olmaz. Şahsen kendi küçük bir bataryası olması en mantıklısı. Nede olsa kırım sonrası modelin enerji sistemi hasar görebilir.

DIY grubu bunu da halleder kesin. :thumbup: Gerçek lövyeyle uçuş, navigasyon sistemi falan derken, böyle giderse ilk yerli üretim hava aracımızı RcKolik markasıyla göreceğiz gibi. :laugh: :RCKolik:

SMS olması şart değil , bir şekilde modelin koordinatlarını bize iletmesi lazım . Bir el terminali de iş görür. İletim radyo dalgasıyla yapılabilir. Sinyal şiddetini gösteren bir minik monitör olabilir vs..
İlgili konu

İlker Sönmez' Alıntı:
SMS olması şart değil , bir şekilde modelin koordinatlarını bize iletmesi lazım . Bir el terminali de iş görür. İletim radyo dalgasıyla yapılabilir. Sinyal şiddetini gösteren bir minik monitör olabilir vs..
İlgili konu https://forums.openpilot.org/topic/12859-solutions-for-finding-lost-rc-aircraft/
Doğru diyorsun da sanki bu çözüm daha zor olacaktır. Netice de yine bir RF yayını ve daha da önemlisi haberleşilmesi gereken bir el terminalı.. :rolleyes:

Neyse bakalım DIY'ciler hangisini tercih edecek :laugh:

Bildiğim kadarıyla Arduino sistemi için hazırlanmış GPS modülleri de sim kartlı SMS gönderebilecek modüller de var. Zafer'in kulakları çınlasın, bunlar için hazır birçok kütüphane de var. Tek olay karttları satın alıp birleştirmek ve temel algoritmayı oturtup (ne zaman sms gönderecek falan gibi) uygulamak. Besleme çok önemli. Çünkü sistemin beslemesi kesilirse çöp olur. Muhtemelen minik bir Lityum pil ile çalışacak 3.3V sistemler yapılabilir. Ya da olmadı iki tane Lityum pil kullanılır.
Bence kullanılacak yaklaşım amaca göre değişmeli. Örneğin normal göz kontrolü ile uçurduğumuz bir model ile uzak mesafeli FPV için kullandığımız modelde farklı yaklaşımlar mantıklı olabilir.
Aklıma gelen şu: GPS ve telemetri kullanılarak koordinatların sürekli (örneğin iki saniyede bir) yerdeki alıcıya iletilerek kaydedilmesi. Bu şekilde SMS olayına da gerek kalmaz. Hava aracı düşse ve sistemin beslemesi kesilse bile iletilmiş olan son koordinat yeterli bilgi sağlar. SMS'ten kaçınmamın birkaç nedeni var. Birincisi ayrı bir sim kart ve hat gerekli. Bu da ek bir abonelik ve masraf demek. Kontrölü hat kullanılabilir. Bir de var olan SMS modüllerinin IMEI kaydı sorunu nasıl aşılır onu bilmiyorum.

Ben modeli kaybettikten sonra bu ve benzer bircok konuyu arastirmistim. Sumer abinin dedigi noktada, gprs sebekesi kullanilacaksa, yani sms atacaksa model konumunu, bir abonelik gerekiyor bu birincisi. Arduino gprs modulu tr icinden ve imei kayitli olmasi gerekiyor (pahali). Ayrica, modelin dustugu yerde sebekenin cekmesi gerekiyor. Gps sinyalinin olmasi gerekiyor, hatta modelin mumkunse duz dusmus olmasi gerekiyor :) yaptigimiz sistemin kirimdan hasar almadan kurtulmus olmasi gerekiyor.
Arduinoya telemetri baglayarak yapilacak sistem makul olabilir, tabi yanimizda o veriyi alip loglayacak, logu bize gosterecek bir cihaz olmasi lazim.
Bir de radyo sinyal takibi cozumu dusunulebilir. Bu tarz cihazlar yurtdisinda ayri bir hobi olarak yapiliyor. Yarismalari, kulupleri, hatta federasyonu bile var. Adina fox hunting deniyor, buradaki fox (tilki) bir radyo vericisi oluyor. Bir yerlerde saklaniyor ve siz onu bulmaya calisiyorsunuz. İki veya daha cok alici barindiran sistemlerle, sinyal siddetini olcerek yon belirlemeye calisiyorsunuz. Cok kolay birsey degil.
Fpv ucuculari icin tracker sistemleri var, modelin yonune gore hareket eden alicilar yapiyorlar, belki feyz alinabilir. Hazir sistemler de var, ama pahali.
Ben sonuc olarak en kullanisli, guvenilir ve uzun vadede daha az masrafli olacagini dusundugum icin gps destekli otonom ucus yapabilen bir sistem tercih ettim. Tabi ki ilk maliyeti pek az degil, ancak kaybolan ve bulunamayan veya bulunsa da pek azi kurtarilabilen bir modelden de pahali degil. :)

Sümer Yamaner' Alıntı:
Aklıma gelen şu: GPS ve telemetri kullanılarak koordinatların sürekli (örneğin iki saniyede bir) yerdeki alıcıya iletilerek kaydedilmesi. Bu şekilde SMS olayına da gerek kalmaz. Hava aracı düşse ve sistemin beslemesi kesilse bile iletilmiş olan son koordinat yeterli bilgi sağlar. SMS'ten kaçınmamın birkaç nedeni var. Birincisi ayrı bir sim kart ve hat gerekli. Bu da ek bir abonelik ve masraf demek. Kontrölü hat kullanılabilir. Bir de var olan SMS modüllerinin IMEI kaydı sorunu nasıl aşılır onu bilmiyorum.

Aklın yolu bir, bence de böylesi çok mantıklı Sümer abi :saygilar:

Demek ki efendi gibi görüş alanında uçak uçurursak bu gibi ekstralara gerek kalmayacak. :D :D :D
En hızlı sonuçlandırdığım Arduino projem oldu bu! :yuppi:

Sümer abi daha iyisi de var. Uçurtma uçuruyorum bazen, ipinden çekince geliyor :halay: :yuppi: :lollol: :lol:

• Beğen
Tepkiler: serhat temelli

Sümer Yamaner' Alıntı:
Demek ki efendi gibi görüş alanında uçak uçurursak bu gibi ekstralara gerek kalmayacak. :D :D :D
En hızlı sonuçlandırdığım Arduino projem oldu bu! :yuppi:
Nasıl yani, şimdi proje bitti mi ?? :rolleyes: O zaman Sümer abi bana 1 tane sarar mısın rica etsem :laugh: :D

Neyse işin şakası bir yana da Sümer abi sen bu işe el atacak mısın yoksa biz hazır çözümlerle başımızın çaresine bakalım mı ??

Benim bu projeye el atmam için zamana ihtiyacım var. Bu konuda en iyi adres Zafer Şahin! :) Benim olayı kavramam çok uzun sürecek. :D

Sümer Yamaner' Alıntı:
Benim bu projeye el atmam için zamana ihtiyacım var. Bu konuda en iyi adres Zafer Şahin! :) Benim olayı kavramam çok uzun sürecek. :D
Anladım abi :)