Arduino ile Kayıp Model Bulucu Cihaz Talebimiz
Ben modeli kaybettikten sonra bu ve benzer bircok konuyu arastirmistim. Sumer abinin dedigi noktada, gprs sebekesi kullanilacaksa, yani sms atacaksa model konumunu, bir abonelik gerekiyor bu birincisi. Arduino gprs modulu tr icinden ve imei kayitli olmasi gerekiyor (pahali). Ayrica, modelin dustugu yerde sebekenin cekmesi gerekiyor. Gps sinyalinin olmasi gerekiyor, hatta modelin mumkunse duz dusmus olmasi gerekiyor
yaptigimiz sistemin kirimdan hasar almadan kurtulmus olmasi gerekiyor.
Arduinoya telemetri baglayarak yapilacak sistem makul olabilir, tabi yanimizda o veriyi alip loglayacak, logu bize gosterecek bir cihaz olmasi lazim.
Bir de radyo sinyal takibi cozumu dusunulebilir. Bu tarz cihazlar yurtdisinda ayri bir hobi olarak yapiliyor. Yarismalari, kulupleri, hatta federasyonu bile var. Adina fox hunting deniyor, buradaki fox (tilki) bir radyo vericisi oluyor. Bir yerlerde saklaniyor ve siz onu bulmaya calisiyorsunuz. İki veya daha cok alici barindiran sistemlerle, sinyal siddetini olcerek yon belirlemeye calisiyorsunuz. Cok kolay birsey degil.
Fpv ucuculari icin tracker sistemleri var, modelin yonune gore hareket eden alicilar yapiyorlar, belki feyz alinabilir. Hazir sistemler de var, ama pahali.
Ben sonuc olarak en kullanisli, guvenilir ve uzun vadede daha az masrafli olacagini dusundugum icin gps destekli otonom ucus yapabilen bir sistem tercih ettim. Tabi ki ilk maliyeti pek az degil, ancak kaybolan ve bulunamayan veya bulunsa da pek azi kurtarilabilen bir modelden de pahali degil.