Dur bir şeyler yazayım ben sana...
"Ohm Kanunu"'nu biliyorsundur. Sonuçta lise fizik bilgisi. Bir devreden geçen akım uçlar arasındaki gerilimin toplam dirence bölünmesiyle bulunur. Yani I = V / R
Bir pile bir yük bağladığın zaman bu hesabı yaparken sadece bağladığın yükün direnci değil ona seri olarak bağlı olan pilin "iç direnci" de önem kazanır. Dolayısıyla kaç bin mAh olursa olsun, yapısal özellikler tarafından belirlenen bu iç direnç o pilden çekilebilecek maksimum akımı belirler.
Gel şimdi biraz hesap yapalım...
Örneğin elimizde bir NiMh pil olsun. Tam şarjlı durumda yani uçlarındaki gerilim 5.4 V. Pil 5000 mAh kapasiteli. İç direnci ise 0.5 ohm.
Diğer pilimiz tam şarjlı yani 4.2 V düzeyindeki bir LiPo hücresi. Onun da kapasitesi 5000 mAh. Ama yapısal nedenlerle iç direnci 0.01 ohm.
Şimdi biz her iki pile de iç direnci 1 ohm olan bir tüketici bağlayalım ve hesap yapalım.
İlk pilden akacak akımı şu şekilde buluruz:
5.4V / (1 + 0.5)ohm = 3.6 Amper
Bu akım 1 ohm tüketici üzerinde 3.6 V, pilin kendi içinde ise 1.8 V gerilim oluşmasına yol açar. Tüketici 12.96 Watt güç kullanırken pilin kendi üzerinde yaklaşık 6.48 W gücün ısı enerjisine dönüşmesi söz konusu olur yani pil ciddi derecede ısınır. Sistemin verimi ise yaklaşık % 67 düzeyinde olur.
Aynı tüketiciyi LiPo'ya bağladığımızda 4.2V / (1 + 0.01) = 4.16 Amper akım geçer. Bu akım tüketici üzerinde 4.16 V pil içinde ise 0.04 V gerilim oluşmasına yol açar. Tüketici 17.3 W güç tüketirken pil içinde ısıya dönüşen güç sadece 0.17 W olur. Sistemin verimi ise %99 olur. (Verim hesabı teorik olup kablo ve konnektör kayıpları hesaba katılmamıştır, sadece olayın anlaşılabilmesi için bir örnektir).
Buradan anlaman gereken şey şu: Sadece voltaj değerine ya da kapasitesine bakarak pilleri karşılaştıramazsın. Elektriksel tüketicilerin hemen hepsi voltajla değil akımla çalışırlar. Bir pil ise akım vermeye başladığı anda iç direncine bağlı olarak uçlarında voltaj düşüşü oluşturur.