Apm 2.6

Apm 2.6

Ercan ÇINAR' Alıntı:
Seçkin Selam,

Seninki de tam araştırmacı gazetecilik örneği olmuş, umarım bulursun (biraz zor olacak)

Ahmet Selam,

Hava aracının fotoğraflarını, özelliklerini ve çektiğin videoları heyecanla bekliyoruz :)

Selam Ercan abi atabildiğim en kısa zamanda atacağım inşallah resim ve videoları :) bu arada mini osd sorununu hallettim sanırım minimosd 2.0 yazılımı ile charset 1.9 yükledim düzeldi şimdi tam çıkıyor ekrana ne atarsam :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Apm 2.6

Tekrardan merhaba. En kısa zamanda demiştim ama biraz uzun oldu sanırım :) açıkçası fpv arızalı geldiği için yeniden fpv siparişi vermiştim osd yi görmeden apm yi uçurmak istemedim bu yüzden fpv nin gelmesini bekledim. Şimdi durum şu ilk uçuışumu gerçekleştirdim korku dolu bi şekilde ayrıca böyle bir şey ilk defa kullandım. Quad havada sabit kalması gerekirken benim kontrolüm dışında sağa, sola, ileri, geri veya yukarı, aşağı gidebiliyor. Kurulum da wizard bölümünde yazılım attıktan sonra apm ye sağını, solunu, önünü ve arkasını gösterdiğimiz bölümde (calibration failed) oluyor ama mandatory hardware-accel calibrate kısmında ise kalibrasyon başarılı oluyor ayrıca failsafe etkinken ''bad velocity ve high gps hdop uyarısı aldım ancak açık alanda uydu sinyal seviyesi 9-10 civarına çıktığı zaman bu uyarılar çıkmıyor ve sinyal seviyesi kötü iken arm olmuyor daha öncede dediğiniz gibi apm ye güç verip biraz bekliyorum osd de uydu sinyal seviyesini gördükten sonra arm edebiliyorum. Failsafe ayarları şu şekilde pwm: 950 enabled always rtl ve geo fance işaretli. Aşağıdaki linkte ilk uçuş videosu detaylı olmasa da var ve anlamadığım bir şekilde elektrik tellerinin 3-5 metre üzerinden geçerken bir anda kontrolü daha da çok kaybettim zaten sesinden de anlaşılacağı gibi farklı birşey oluyor daha sonrasında da ancak o şekilde inebildi aslında düştü desek daha doğru olur :) çok şükür kırım olmadı. Bir de defalarca kez yazılım ve kalibrasyon yapmama rağmen arm ettiğimde throttle %13 den başlıyor neden olabilir acaba?

Apm 2.6

Günaydın, Kırımsız bir şekilde uçarsın, uçmaya devam edersin umarım. Esc kalibrasyonu yaptın mı? Thortle %13 te başlaması normal değil. Birde loiter modda uçarsan gps desteği ile Sağ sola kaymaman lazım.

Senin de dediğin gibi gps elektrik hatlarından çok etkileniyor. Ama düşmesine sebep ne anlamadım

Dragonfly...

Apm 2.6

Merhaba Ercan abi. Esc kalibrasyonunu yaptım onda sorun yok hatta o zaman çok iyi çalışıyor yani esc kalibrasyonunu esnasında yavaş yavaş gaz verdiğimde düşük devirden en yükseğe kadar gayet iyi ancak APM yi Arm edip gaz verdiğim zaman %13 den başlıyor. Abi ben bir de geç de olsa farkettim forumda gezerken loiter modda gps yardımı ile uçuş olduğunu bilmiyordum ben hep stabilize modda uçmayı denedim bu yüzden kontrolü kaybetmiş olabilirmiyim halbuki daha önce de dendi ilk uçuş modun loiter olsun diye ama haftasonu bu modda deneyeceğim. Abi bir de her uçuştan önce kalibrasyon yapmam gerekiyor mu?

Apm 2.6

Ben şahsen aynı yerde uçacaksam daha önce kırmadıysam düşütmediysem. Kalibrasyon yapmıyorum. Bakıyorum telemetri de pusula, gps doğru yerde, veriyorum gazı! :)

Loiter candır

Türker abi sevmez ama loiter loiter takılmak güzeldir (;

Dragonfly...

Apm 2.6

Anladım Ercan abi :) peki throttle ın %13 den başlamasına bir şey diyebilirmisin?

Apm 2.6

Bende stablizer de direk minik bir dokunuşla proplar dönmeye başlıyor. Bilemedim

Dragonfly...

Apm 2.6

Ahmet
1-calibrasyonda asla (calibrasyon fail) olmamalı
2- apm de Barometre ışık görmemeli (apm yi aç barometrenin üstüne siyah bir sünger koy yerinden oynamasın)
3-kumanda da gerekirse yeni kullanıcı tanımla (%13) kumanda ayarları ile ilgili
4-asla elktrik, tellerine gps yayın veya yansıtıcılarının yanında uçma (gps ile ilgili yazdığın o tüm hataları alırsın) arm olamazsın Stablizede kalksan bile % 80 düşersin
6-apm den uçuş kayıtlarını (Log) download et ve bak (neden düştüğünün kayıtlarını görebilirsin) büyük ihtimal ( radio fail safe err2) dir

7- ilk gpsli kalkışlarda Ercan bey in (loiter) Önerisini de unutma
keyifli uçuşlar
%p

Apm 2.6

semih Balkar' Alıntı:
Ahmet
1-calibrasyonda asla (calibrasyon fail) olmamalı
2- apm de Barometre ışık görmemeli (apm yi aç barometrenin üstüne siyah bir sünger koy yerinden oynamasın)
3-kumanda da gerekirse yeni kullanıcı tanımla (%13) kumanda ayarları ile ilgili
4-asla elktrik, tellerine gps yayın veya yansıtıcılarının yanında uçma (gps ile ilgili yazdığın o tüm hataları alırsın) arm olamazsın Stablizede kalksan bile % 80 düşersin
6-apm den uçuş kayıtlarını download et ve bak (neden düştüğünün kayıtlarını görebilirsin) büyük ihtimal( radio fail safe err2) dir

7- ilk gpsli kalkışlarda Ercan bey in (loiter) Önerisini de unutma
keyifli uçuşlar
%p

Anladım Semih abi de calibration fail wizard bölümünde oluyor ama mandatory hardware accel calibrate yapınca orada başarılı oluyor. Apm kartın içinde barometrenin üzerinde sünger var. Kumandada ise daha öncelerden de arm ettiğimde herhangi bir sorun yoktu sonradan oluştu dediğin gibi yapayım abi. İlginiz için çok teşekkür ederim Semih ve Ercan abi.

Apm 2.6

Abilerim ben artık buraya yazmaya utanır oldum fakat kafayı yiyeceğim ben nerede hata yapıyorum bu kez detaylı olduğunu düşündüğüm videolar ve fotoğraflar çektim yardımcı olabilirmisiniz? Kumanda ayarlarının resimlerini çektim doğrumu sizce? 60 km yol geldim loiter mod denemek için ama yine olmadı loiter mod videosunda da görüleceği gibi thottle tepkimesi farklı olduğu için denemedim bile.
Dediğiniz gibi bataryayı taktıktan sonra bir müddet açılmasını ve uyduları bulmasını bekleyip arm ettikten sonra videolardaki sorunlarla karşılaşıyorum sil baştan mı yapmalıyım ne yapmalıyım anlamadım. Alıcının ve Apm bağlantıları alıcı:1,2,3,4 apm:1,2,3,4 alıcı: 5 boş alıcı 6 apm 5 e bağlı
Loiter modda karşılaştığım sorunun videosu

Stabilize modda karşılaştığım sorunun videosu

Mission planer ekran videosu 34. sn den 1.03 e kadar bi duraksama var

,

Apm 2.6

Ahmet
Senin kumandanın ayarlarını bilmiyorum ama
Default ayarları ile normal çalışması gerekiyor

1-kumandadan verdiğin komutlar apm den geç algılanıyor
2-(mot_spin arm) ayarların problemli
3-Multi Arm edildikten sonra Throttle çubuğu minumumda iken motorlar ın yavaş bir şekilde (Havalanmayacak hızda) (throttle çubuğu en altta iken) dönmesi gerekiyor
ve stabilize de motorlar dönerken (Disarm) yaptığında motorlar durmalı sende ise throttle sıfır konumunda motorlar stop ediyor.
Multi Arm edildikten 5 saniye içinde Throttle da hareket olmaz ise yine Disarm olmalı
4-Loiter mod havalanma şekli gaz komutları doğru AMA
Kumanda komutların çok geç algılanıyor
(loiter da % 30 - 40 civarında kumandadan gaz verdiğinde multinin hafifçe başlayıp birden kendini toplayıp yükselmesi ve % 50 throttle de ise hover da dengede kalması gerekiyor
(taşıdığı ağırlığa bağlı olarak)
5-ilk uçuş denemelerinde (gimbal ve kamera kullanma)
6-Gerekirse her şeyi sıfırla (terminal bölümünden sanırsam(reset) komutu ile sıfırlanabiliyor)
7-her şey sıfırlanıp yine aynı problem varsa Kumanda veya alıcını başka yerde test etmen gerekli yada başka kumanda bağlaman gerekli Yada baştan bir kumanda değiştirip denemelisin problem apm de donanımsal da olabilir yazılımsal da olabilir (eski firmware denersin)
8- herşeyi sıfırdan yeniden kur

kolay gelsin

Apm 2.6

Bugün ilginç bir takım sorunlar ile karşılaştım.

İlk sorun stabilize veya loiter modda arm etmeye çalıştığımda motorların sadece ufak bir tekleme yapması ve sonra hiçbir hareketin olamamasıydı. Bilgisayara bağladığımda failsafe yazdığını gördüm ve gene USBile bağlıyken arm ettiğimde bu sefer sıkıntısız arm oldu :eek:

İkinci sorun ise havada loiter moddan stabilize moda aldı kendini. Aletin verdiği tepkilerden anladım bunu. Yere indirip tekrar kaldırdığımda sorun düzelmişti.

Üçüncü sorun ise akselerometrenin düzgün kalibre edilmiş olmasına rağmen aylarının bozulduğunu fark ettim. Garip geldi doğrusu.

Özellikle ilk ve son sorun neden kaynaklanabilir? Logları inceledikten sonra paylaşacağım. Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Yakup ÇIBIK
Apm 2.6

Logları inceledim EKF_CHECK-2 ve FAILSAFE_EKF-1 hataları ile karşılaşmışım.

Log'un adresini aşağıya ekledim. Araştırmalar devam ediyor :coolxf:

:saygilar:

• Beğen
Tepkiler: Yakup ÇIBIK
Apm 2.6

Geçmiş olsun, apm ile uçarken bence telemetri ile uç, aç mission planner ı, çok daha güvenli bir şekilde o anki durumu takip edebiliyorsun böylece. Ben telemetri açmadan uçtupumda bir kanadım eksik hissediyorum :)

Dragonfly...

Apm 2.6

Seçkin selam, apm de herşey yolunda mı? En son aldığın hataların sebebi belli oldu mu?

Dragonfly...