Apm 2.6

ahmetbcr

Yeni Uye
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık iki ay önce multikopter toplamaya karar verdim. Aliexpress ve hobbyking den parçaları sipariş ettim. Parçalar: S500 Frame, apm2.6 uçuş kontrol kartı, 2212 13t 1000 kv 4 adet motor, 1045 karbon fiber ve plastik pervaneler, 4 adet 30a simonk esc, 5200 mah 3s lipo, ublox 7m gps, turnigy 9x kumanda ve alıcısı, ap.2.6 güç modülü, bgc gimbal. İnternette kurulumla ilgili birçok video var ve bende bütün parçaları topladım birleştirdim. Videolarda belirttikleri gibi kumanda ayarlarını yaptım ve multikopter i bilgisayar a bağlayıp mission planer proğramının bana verdiği talimatlara uyarak ayarlarını gerçekleştirdim fakat bir yerlerde yanlış yapıyorum ya da gelen bir kaç parça arızalı belki bilmiyorum. Gps kalibrasyonunu yaparken ''compass 1 error 99'' hatası alıyorum. esc kalibrasyonunu yapıyorum motorlar o zaman dönüyor ama kumandanın gaz kolunu sağ alt da bekletip bırakıp gaz kolunu ittirdiğimde motorlar dönmüyor. Sizden ricam bana yardımcı olabilirmisiniz?

Apm 2.6

Hoşgeldin Ahmet,

Belli ki çok sabırsızsın. Yoksa üyelik sonrası gelen ilk mesajı okuyup ona göre hareket ederdin. Yinede hoşgeldin.

Aldığı Pusula&gps in APM ye uyumlu olduğuna emin misin?

Ayrıca ARM ettiğin zaman pervanelerin dönmesini "MOT_SPIN_ARMED" parametresinden ayarlıyorsun. Bu değer "0" ise arm olduğunda motorlar çalışmaz (70 yeterli senin için) ama yinede gaz verdiğinde motorlar dönecektir.

Apm 2.6

:kural: :eek:kuyun:

Apm 2.6

Hoşbuldum. İlginiz için teşekkür ederim. Ben yanlış bir şey yaptıysam çok özürdilerim. Apm2.6 ile Gps set idi gps ve 12c port soketleri falan var bataryayı taktığım zaman gps in mavi ışığı yanıp sönüyor ama uyumlu değil mi bilmiyorum fotoğraflarını buraya atacağım ancak beceremedim. Ayrıca terimleri de bilmiyorum ki mesela ARM etmek ve MOT_SPIN_ARMED demişsiniz bunların ne olduğunu nasıl yapılacağını bilmiyorum.

Apm 2.6

bu linkteki kalibrasonları doğru yaptınızmı

sonrakiler zaten kolay

hata alıyorsanız zaten arm edemezsiniz

2-uçuş modların nedir
3-hangi uçuş modunda hexayı arm etmeye çalışıyorsun
4-geo fance konumu işaretli mi

Apm 2.6

Anladım Semih bey. Gönderdiğiniz linkteki kalibrasyonları kısmen yapabiliyorum. Mp de kuzey i gördükten sonra accel kalibrasyonu yapıyorum calibration succesful yazıyor tabi bu arada gps bağlı daha sonra live calibration yapmak için tıkladığımda compass 1 error 99 hatası alıyorum ve quad ı çeşitli yönlere çevirirken çizgilerin etrafına çıkan noktalar (en sonunda yuvarlak olan ismini bilmediğimden :) )çıkmıyor. Ayrıca Mp daki harita üzerinde gördüğümüz quad ve gps çizgilerini göremiyorum. Uçuş modlarım: Stabilize-Loiter-Acro. Ben stabilize modda Arm etmeye çalışıyorum. Geo Fence konumu işaretli.

Apm 2.6

Ahmet
kalibrasyon 2 şekilde yapılır
1 - usb kablo ile
2- telemetri ile
eğer usb kablo ile yaptıysan büyük ihtimal
gps inde arıza var eğer telemetri ile yaptıysan usb kablo ile denemeni tavsiye ederim
lehim işinden anlıyorsan gps i aç kablo ve lehimleri kontreol et 5v ile çalışıyor zaten
apmye bağlandığında kırmızı yanar doğru çalışıp uyduları buldu ise yanında mavi yanıp söner
-
yanlışlık olmasın diye tekrar soruyorum
apm nin önü tam kuzeye bakıyor
ve accel kalibrasyonu yapıyorsun sonundada
MP daki fligt data üst göstergesinde de (N) i görüyorsun
vede ufuk çizgilerini orta kırmızı çizgilertam düz oturuyor
ve apam veya hexanı sağa sola oynatığında MP flight datada görebiliyorsun değilmi
---
Geo fance işaretini kaldır multi hazır olduğunda işaretlersin
---------
Esc kalibrasyonundan sonra
hafif gaz verince motorlar çalışır
bu doğru kalibrasyondur
--
pili söküp tekrar taktığında
motorların hepsinden
aynı ahenkte müzik tınlaması duymalısın bazıları farklı ise problem vardır
uçuş modunu stablizeye al
Arm pozisyonu
throttle çubuğunu sağ alta yatır 5 - 7 sn yeden fazla tutma
Motorların arm olması gerkiyor
bunları yaparken Pervanelerin takılı olmasın

Olmadı ise tüm yazılımı sıfırlayıp yeniden kur
ama gps i takmadan yap gps i sonrada takabilirsin

Apm 2.6

Semih bey usb kablo ile kalibrasyon yapmaya çalışıyorum. Lehimden anlarım içini daha önce de açtım kabloları avometre nin kısa devre bölümü ile ölçtüm herhangi bir kopukluk vs. yok. Gps apm ye bağlıyken kırmızı ışık yok fakat mavi ışık var kapalı alanda bu mavi ışık sürekli yanıyor açık alanda ise mavi ışık yanıp yanıp sönüyor. Apm yi usb ile bilisayara bağlayıp Mp ile bağlantı kuruyorum ve Mp flight data bölümünde in sol üst kısmındaki gökyüzü ve yeşil alan olan yerdeki n yi görüyürum sağa sola oynattığımda ise aynı şekilde tepki veriyor ancak flight data bölümünün sağ tarafındaki harita da hiçbir şekilde quad a dair görüntü çizgi vs. yok. ESC kalibrasyonundan sonra motorlar çalışıyor aynen belirttiğiniz gibi ayrıca daha önce de belirttiğiniz gibi mot_spin_armed kısmındaki value:0 dı ben onu 70 yapıp write params dedim ve herhangi bir değişiklik olmadı. ESC kalibrasyonundan sonra pili söküp taktığım zaman aynı anda dört esc den de aynı sesi alıyorum ve bir saniye sonra da bir bip sesi daha alıyorum işte tam bundan sonra arm etmeye çalıştığım zaman hiçbir tepki vermiyor. Gps i takmadan tekrar yazlım yükleyim eve gidince akşam yine yazarım Semih bey ayrıca Mp nin de ekran görüntüsünü buraya atmayı becerebilirsem yükleyim.

Apm 2.6

Mot_spin in sıfır olması ilginç
Mot_spin_armed i 150 yapıp denersiniz
daha sonra 100 e veya 130 a çekersiniz
Gpste
renklere fazla takılma
çinli bu kırmızı led yerine mavi takmış olabilir
ama sağlam gibi sinyal veriyor
ama kesinikle gps te problem var
kalibrasyona girmiyor
Emanet gps bulabilirsen onu denemen gerekiyor
gps siz denerken
uçuş modlarının hepsini stablize yap geo fence i kaldır

Apm 2.6

Semih bey tekrar merhaba. Mot_spin_armed i 150 yaptım yine bir değişiklik olmadı. Gps in bağlantısını söktüm ve o şekilde bağladım Mp a emanet gps im yok ama sipariş vericem artık çünkü anladığım kadarıyla Gps bu aletlerin olmazsa olmazı böyle anladım umarım doğrudur. Gps siz denedim uçuş modlarını stabilize yaptım geo fence yi kaldırdım ancak değişmiyor bir şey. Buraya link veriyorum rica etsem bir bakabilirmisiniz.

!33412&authkey=!AOlg62uXVBW2V8I&ithint=folder%2c

Apm 2.6

1-enerji verildikten sonra apm nin bilgisayar gibi açılmasını bekleyin 4-5 sn ye
2-kırmızı turuncu mavi ışıklar doğru ayarlı ise sırası ile yanıp söner
3-sadece kırmızı yanıp sönüyorsa problem vardır
gps i sadece sökmeniz işe yaramaz
içinde yarım kalmış live calibrasyon ve kurulum var

apm içindeki yüklü firmaware resetlenip
gerekirse MP kaldırıp yeniden
Temiz
GPS takmadan Tekrar kurulum yapın
gps i hiç takmayın live calibration yapmayın
Apm gps sizde stablize modda da arm olur

Apm 2.6

Dediğiniz gibi Semih bey pili taktığımda ilk başta mavi ve kırmızı yanıp sönüyor daha sonra sadece kırmızı yanıyor. Ne yapmam gerektiğini anladım Semih bey ben yardımlarınız için teşekkür ederim en kısa zamanda bu sorunu çözüp tekrar buradan geri dönüş yaparım inşallah.

Apm 2.6

Semih bey tekrardan merhaba. Dediğiniz gibi sorun Gps den miş. Gps i tekrardan açtım ve kontrol ettim ancak bu kez büyüteç ile baktım ve SMD tip resistörün birinde lehim kalıntısı vardı bunu düzelttim ayrıca Apm karta Gps den giden Tx ve Rx bağlantılarını internette araştırdığımda çapraz bağlanmaları gerektiğini anladım yani Gps in içindeki Tx ve Rx kabloları çapraz değil Gps:Tx - Apm:Tx, Gps:Rx - Apm:Rx e bağlanıyordu ve ben bu bağlantıları değiştirdim bundan sonra kalibrasyona girmeye başladı. Hani demiştiniz ya Gps olmadan da Arm olabilir diye bunu da denedim ama Apm kartın içinde ''Onboard Mag'' olarak belirtilen çip yok bu çip Gps in içinde bu yüzden Gps olmadan kalibrasyona sokamadım ancak bir sorun daha vardı yine belirttiğiniz gibi Apm kartın yazılımıyla ilgili Mp dan yazılım atabiliyordum fakat içindeki yazılımı silemiyordum bende arduino sketch eeprom clear uygulaması ile kartı bilgisayara bağlayıp sildim ve Mp a bağlayıp yazılım atınca sorunum halloldu. Semih bey Gps de ve kesin problem var ve Apm nin de yazılımını sil ve yükle diye demeseydiniz ben mümkün değil bulamazdım bu sorunu çok teşekkür ederim.

Semih bey ilgilenebilirseniz bir sorum daha olacak. Şimdi ben bir çok ayarını yaptım. Uçmadan önce yapmam gereken başka bir işlem var mı ve Failsafe modunu nasıl ayarlayacağım acaba? İlk quad ım tecrübesizliğime verin lütfen.

Apm 2.6

hadi bakalım kırımsız uçuşlar
Multikopter Kurtaran bölüm
Fail safe

1-radio compass ta kumandanızı kapattığınızda radio fs pwm değeri 950 civarlarına düşmeli
Ne işe yarar : apm radyo sinyalini kaybettiğinde yani değer 950 civarına düştüğünde Fail safeye girmesini söyleyeceğiz
(fs pwm değeri düşmüyorsa APM nin firmware i yenilenecek)
2-Battery
Failsafe Low Battery : 3s pile göre 3.7x3=11.1 (hücre değeri 3.7 ye indiğinde fail safe ye gir diyoruz)pilin konumuna göre rakkamları değiştirebilirsin
Reserve mah: kullanılmayacak
disable
Radio
Enable allways RTL (return to lauch)
pil ,kumanda pwm ve geo fance değerlerine ulaşınca kalktığın konuma geri dön
FS PWM 950 (sinyal zayıflama veya kaybında )
Bu değerler oluştuğunda RTL yi işlet
(kumandanı kapattığındaki düşen değerin 30 veya 50 fazlası buraya yazılacak)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol